Vandens terapija Birštone

Vanduo – labiausiai paplitęs junginys Žemėje, dengiantis daugiau nei 70 procentų planetos paviršiaus bei sudarantis daugiau nei dvi trečiąsias žmogaus organizmo. Tūkstantmečius žmonių naudojama unikali gamtos dovana – vanduo – ne tik grūdina ir vėsina, tačiau ir gydo. Kas pradėjo gydymą vandeniu ir kur galime patys išbandyti šį gydymo metodą?

Birštono mieste įrengtas Kneipo sodas pritraukia dešimtis turistų. Elenos Jančiukaitės nuotr.

Vanduo išgydė tuberkuliozę

Vienas pirmųjų gydymą vandeniu pradėjo vokietis Sebastianas Kneipas (1821-1897). Vargingoje šeimoje gimęs jaunuolis svajojo tapti dvasininku, tad nuo mažumės jis sunkiai dirbo ir taupė pinigus mokslams. Vaikino svajones sugriovė 1842 metais įsiplieskęs gaisras, sudeginęs ne tik pusę kaimo, kuriame jis gyveno, bet ir Sebastiano namus su visomis santaupomis. Prabėgus keleriems metams po nelaimės, S. Kneipas vis dėlto pradėjo studijuoti teologiją. Tačiau nuovargis ir prastas maistas, kurį valgė kol taupė studijoms, nualino jo organizmą ir jis susirgo tuberkulioze. Prieš du šimtus metų tai atrodė beveik nepagydoma liga, tad S. Kneipui pasveikti vilčių nebuvo. Netikėtai jam į rankas pateko knyga apie gydomąsias vandens galias. Užteko vienerių metų vandens terapijos ir S. Kneipas pasveiko.

Penki sveikatinimo elementai

S. Kneipo gydymo metodikos esmė – „Penkių kolonų“ filosofija, kurią sudaro vanduo, žolelių terapija, sveika mityba, judėjimas bei harmonija. Teigiama, jog pasitelkus S. Kneipo metodus, atstatoma ne kurio nors vieno organo pusiausvyra, o viso organizmo. Kneipo sveikatinimo metodikos specialistė, gydytoja Aurelija Dressler, teigia, jog viena svarbiausių – vaistažolių terapija – kadangi Lietuvoje gydomųjų augalų yra labai daug. Svarbiausia – jas gerai pažinti ir neprarasti kantrybės renkant.

birstonas_2
Entuziastus labiausiai domina refleksoterapinis takas. Elenos Jančiukaitės nuotr.

Birštone – originalus mineralinio vandens panaudojimas

Nors gyvename nedidelėje šalyje, galime didžiuotis turėdami aštuonis išskirtinius kurortus. Gaila, bet dažniausiai prisimename tik kelis, visiems gerai žinomus miestus, o nuošalėje paliekame ne kiek prastesnius. Vienas seniausių kurortų Lietuvoje – Birštonas, esantis dešiniajame Nemuno krante, upei apsukus kilpą. Šiandien Birštonas poilsiautojus vilioja ne tik pasaulinio pripažinimo sulaukusiu mineraliniu vandeniu, svetingais viešbučiais ir restoranais, aktyviomis pramogomis bei kultūriniais renginiais, tačiau ir šiuolaikinėmis gydyklomis, garsėjančiomis daugiametėmis gydymo tradicijomis.

„Vanduo gydo viską bei daro stebuklus“ – tai S. Kneipo sukurta filosofija, kuria vadovaujantis šalia Šv. Antano Paduviečio bažnyčios buvo įkurtas „Kneipo sodas“. Erdvioje aikštelėje galima rasti mineralinio vandens buvetes, ledinio vandens baseiną, fontaną bei gryname ore įrengtą takelį. Kiekvieną darbo dieną, 8 val. sanatorijos „Tulpės“ kineziterapeutai veda Kneipo terapijos užsiėmimus. Organizmo grūdinimas prasideda nuo procedūros rankoms „Kneipo kava“: įkvėpimo ir iškvėpimo metu, į akmeninę vonelę reikia merkti dešinę, vėliau kairę rankas ir laikyti apie pusę minutės. Taip yra sušaldomas rankose esantis kapiliarinis kraujas, kuris, patekęs į bendrą kraujotaką, aktyvina imuninius procesus. Vėliau atliekama procedūra kojoms „Refleksoterapinis takas“: kelionė vyksta basomis, einant akmenimis grįstu taku. Kas pusantro metro keičiasi paviršiaus danga – nuo švelnaus smėlio ir akmenėlių iki eglių šakų ir kankorėžių. Vaikštant basomis įvairiais paviršiais, spaudžiami pėdose esantys aktyvūs taškai, susiję su kūne esančiais organais. Po pasivaikščiojimo takeliu siūloma kojas atgaivinti panardinus jas į vėsų baseino vandenį, vaikščiojant „gandro žingsniu“. Po procedūrų rekomenduojama Kneipo arbata, kurios galima įsigyti Birštono turizmo informacijos centre. Tai ne tik smagi pramoga, tačiau gerinanti kraujotaką, aktyvinanti medžiagų apykaitą ir atstatanti imuninę sistemą procedūra.

birstonas_3
Įveikus refleksoterapinį taką, atsivėsinti siūloma vėsiame mineraliniame vandenyje. Elenos Jančiukaitės nuotr.

Turistams kelia susidomėjimą

Nors Birštone apsilankiau vidury savaitės, tačiau Kneipo parke mane pasitiko kelios grupės žmonių. Entuziastai, vienas po kito, skubėjo pereiti skirtingos dangos taku, atsivėsinti baseine po atviru dangumi. Monika iš pajūrio teigė, jog po kone visus metus trunkančių atostogų prie jūros, Birštonas – puiki vieta pailsėti nuo miesto šurmulio: „Čia nesutiksi tiek žmonių, kiek būna šiltomis dienomis prie jūros ar vakare J. Basanavičiaus gatvėje“,- teigė turistė. Birštone poilsiaujantys Vidas ir Dalia iš Alytaus džiaugėsi, jog gyvena netoli modernėjančio ir atsinaujinančio kurorto. „Birštone netrūksta pramogų – be visų apartamentų siūlomų procedūrų, visi gali naudotis Kneipo sode įrengtu taku, mineralinio vandens garinimo pastatu“,-sakė Dalia.

birstonas_4
Sebastiano Kneipo idėjos Birštonas turistams kelia susidomėjimą. Elenos Jančiukaitės nuotr.

Ne vienintelė naujovė

Šių metų vasaros sezoną Birštonas pradėjo pristatęs ne vieną naujieną. Pavasarį Birštono centriniame parke buvo atidarytas originalios architektūros mineralinio vandens garinimo bokštas, kurio sienomis tekantis mineralinis vanduo, veikiamas saulės ir vėjo, garuoja savame ir 50-80 metrų spinduliu leidžia kvėpuoti sveikatai naudingų mineralų prisodrintu oru. Į garinį bokštą mineralinis vanduo tiekiamas iš mineralinio vandens gręžinio „Rūta“. Tai vienintelis Lietuvoje mineralinio vandens garinimo bokštas, kur galima mėgautis ypatingai sveiku „jūrinio efekto“ oro būnant ne prie jūros. Kadangi statinys yra po atviru dangumi, kurorto gyventojai bei visi atvykstantys yra raginami išbandyti inhaliacijas, grūdinti organizmą šviesos terapiją teikiančiu nauju turizmo objektu.

Patalpinta: Kultūra, Naujienos