„Pasitikiu Tavimi“ – dokumentinis kinas apie religiją ir ne tik

Neseniai Vilniaus universiteto žurnalistikos bakalauro studijų programos studentai turėjo galimybę pažinti dokumentinį kiną iš arčiau. Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Spaudos teatro auditorijoje buvo rodoma dokumentinio kino juosta „Pasitikiu Tavimi“.

Vilniaus universiteto dėstytojas A. Gudauskas ir filmo kūrėjai I. Laimutytė bei A. Matvejevas.Vilniaus universiteto dėstytojas A. Gudauskas ir filmo kūrėjai I. Laimutytė bei A. Matvejevas. Mindaugo Drigoto nuotr.

Peržiūrą lydėjo diskusija su kūrinio scenarijaus autore, Vilniaus universiteto žurnalistikos studijų absolvente, žurnalo „Bitutė“ redaktore ir 17 metų Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje dirbančia Ingrida Laimutyte. Prie pokalbių stalo žurnalistei talkino jos sutuoktinis, „Pasitikiu Tavimi“ režisierius, Kijevo universitete žurnalistikos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje televizijos ir kino scenaristikos studijas pasirinkęs ir jau dvi dešimtis metų mūsų šalyje gyvenantis ukrainietis Aleksas Matvejevas.

„Pasitikiu tavimi“ – filmas ne vien tikinčiajam

Nors pagrindinė religinės kino juostos mintis yra supažindinti su permaininga unikalaus, pagal šventosios Faustinos regėjimus Vilniuje nutapyto Gailestingojo Jėzaus paveikslo istorija, filme pinasi ne tik religinės, bet ir kultūrinės, tautinės, net politinės detalės.

Valandos trukmės kūriniu pasakojama apie įtemptą ir labai įkvepiančią paveikslo istoriją, kontroversiškus Lietuvos ir Lenkijos santykius, garsių žmonių akistatas su visame pasaulyje žinomu vilniečio dailininko Eugeniušo Kazimerovskio darbus. Maždaug metus trukęs kino juostos kūrimo procesas buvo lydimas ir nemalonių politinių peripetijų, tad „Pasitikiu Tavimi“ yra įdomus ne tik religingam, bet ir patriotiškam, kultūra, tarptautiniais santykiais besidominčiam ar estetikos ieškančiam žmogui.

Dokumentinio kino kūrimą lydėjo daug išbandymų

Filmo autorių teigimu, kino juostos kūrimo procese juos lydėjo nemažai išbandymų. Vienas iš pirmųjų barjerų – silpnas lenkų kalbos mokėjimas. Didelė dalis kadrų buvo filmuoti Lenkijoje (mat šventoji Faustina – šioje šalyje gimusi vienuolė), tad bendrauti teko nemažai. Tačiau vertėjaudamas labai pagelbėjo antrasis scenarijaus autorius kunigas Mariuszas Marszalekas.

Filmo kūrėjai maloniai atsakinėjo į studentų klausimus.
Filmo kūrėjai maloniai atsakinėjo į studentų klausimus. Mindaugo Drigoto nuotr.

Ingrida ir Aleksas, paklausti, ar sunku buvo gauti leidimą filmavimui bažnyčiose, vienuolynuose, prasitaria, jog šiuo klausimu taip pat pagelbėjo kunigas Mariuszas. Jo tarpininkavimo nuopelnas yra tai, kad ši kino juosta žiūrovą nukelia net į vienuolyno virtuvę, kur kadaise maistą ruošė šventoji Faustina. Kai kurie dalykai pareikalavo išties daug kantrybės ir laiko: „Pasitikiu Tavimi“ autoriai bene mėnesį prašė nuo Gailestingojo Jėzaus paveikslo nuimti apsauginį stiklą. „Mūsų sąlyga buvo paveikslą filmuoti be stiklo. Kaip galima kurti filmą apie Gailestingojo Jėzaus portretą, jei net negalime prie šio paveikslo prieiti?“ – retoriškai klausė Aleksas.

Dar vienas ryškus nesklandumas – Baltarusijos ambasada žurnalistams neišdavė vizų kelionei į Baltarusiją, kur ketinta aplankyti Gardine stovinčią Naujosios Rūdos bažnytėlę, XX a. kurį laiką glaudusią garsųjį kūrinį.

Stulbinamai mažo biudžeto ir ryžto rezultatas – kokybe stebinantis kūrinys

Maždaug valandos trukmės filmas buvo sumontuotas iš 50 valandų filmuotos medžiagos. „Turėjome nemažai atsisakyti“, – sako autoriai. Panašu, kad visa tai jie atliko itin kruopščiai, nes kino juostoje – daug herojų. Apie savo patyrimus pasakoja lenkų vienuolės, kardinolas Audrys Juozas Bačkis, garsus lenkų aktorius Radoslaw Pazura, įmonės „Tele2“ vadovas Petras Masiulis, žurnalistas, televizijos ir radijo laidų vedėjas Rimas Šapauskas, Lietuvos kino ir teatro aktorė Dalia Michelevičiūtė, kulinaras Gian Luca Demarco ir kiti.

Įdomu tai, jog „Pasitikiu Tavimi“ biudžetas – stebėtinai mažas. Tai įrodymas, jog labai norint ir turint talento, galima įveikti net filmo kūrybai itin nepalankias aplinkybes.

Studentai turėjo unikalią galimybę iš arčiau susipažinti su dokumentiniu kinu.
Studentai turėjo unikalią galimybę iš arčiau susipažinti su dokumentiniu kinu. Andriaus Gudausko nuotr.

5000 eurų – tokia buvo kino juostos biudžeto suma. Tai, kad ilgos kelionės po Lenkiją bei Lietuvą ir elementarių žmogiškų poreikių tenkinimas kelionių metu pareikalavo didelės šio kapitalo dalies, primena tragikomediją. Tiesa, filmo autorių ryžtas pranoko visus sunkumus, o „Pasitikiu Tavimi“ kokybė kalba pati už save.

 Baltarusijos ambasada žurnalistams neišdavė vizų kelionei į Baltarusiją, kur ketinta aplankyti Gardine stovinčią Naujosios Rūdos bažnytėlę, XX a. kurį laiką glaudusią garsųjį kūrinį.

Kino juostai nesvetima ir grožio tematika

Ši dokumentinio kino juosta galėtų būti įdomi ne tik religingam žmogui. Filmas gali sudominti ne vieną estetikos ieškantį žmogų. Filme gausu įdomių kadruočių, galima aptikti paslėptų asociacijų. Viena iš jų yra kadre, kuriame nufilmuota ilga eilė važiuojančių mašinų. Pastarųjų lempos skleidžia dviejų spalvų šviesas: geltoną ir raudoną. Tokias, kokias skleidžia ir Jėzus Kristus, Gailestingojo Jėzaus paveikslas.

Ingrida ir Aleksas taip pat pabrėžia, kad kuriant „Pasitikiu Tavimi“ jiems buvo svarbus ne tik kūrinio, bet ir Vilniaus grožis.

Filmo kūrėjų dėmesys ne tik vaizdui, bet ir garsui

Paskutinysis žingsnis „Pasitikiu Tavimi“ sėkmės ir kokybės apogėjuje – filmo garso takelis. Ausys pro šalį nepraleidžia puikaus klasikinių garsų skambesio.

Kino juostoje galima išgirsti ir Lietuvos kompozitorių sąjungos 2015-ųjų „Metų debiuto“ bei „Publikos simpatijų“ prizą pelniusio kompozitoriaus Juliaus Aglinsko kūrinį „Fragmentai“. Garsas puikiai dera su vaizdu.

„Pasitikiu Tavimi“ neperša savo tiesos ir neįpareigoja tikėti viskuo, ką matai, girdi ir jauti. Šis dokumentinis filmas veikiau supažindina su objektu, kurio svarba tiek Vilniui, tiek visai Lietuvai yra milžiniška. Gailestingojo Jėzaus paveikslo kopijų galima rasti Brazilijoje ar Malaizijoje, o Lietuva turi originalą!

Šį filmą bus galima pamatyti kino teatre Forum Cinemas „Vingis“ gegužės 20 d. 19 val.

Patalpinta: Kultūra, Kinas, Naujienos