Utenos valdžioje štilis – ar senajai valdžiai reikalingas jaunimas?

Prabėgę savivaldybių bei merų rinkimai Utenai neatnešė jokių žymių pokyčių. Daugiausiai mandatų (vienuolika) Utenos rajono savivaldybės taryboje vėl gavo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai. Meru jau ketvirtą kartą balsų dauguma (59,81 proc.) išrinktas Alvydas Katinas. Nors taip pasiskirstę uteniškių balsai iš pažiūros demonstruoja absoliutų pasitenkinimą valdžia, rinkiminės agitacijos metu buvo diskutuojama, ar ilgalaikė vienpartinė lyderystė nėra tam tikra stagnacija, trukdanti Utenos žmonių, o ypač jaunimo, tobulėjimą?

Spalvingi miesto fontanai džiugina akį, bet nesukuria darbo vietų. Mariaus Bendzelausko nuotr.Spalvingi miesto fontanai džiugina akį, bet nesukuria darbo vietų. Mariaus Bendzelausko nuotr.

Pastaruosius dešimt metų Utenos rajone intensyviai vykdomi parkų ir kitų viešųjų įstaigų atnaujinimo projektai, didžiaja dalimi finansuojami iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų. Nors miestas viešai traktuojamas kaip bene sėkmingiausiai įsisavinantis ES lėšas, kai kuriems socialdemokratų sprendimams, susijusiems su šiuo klausimu, buvo pažerta nemažai kritikos.  Liberalų sąjūdžio Utenos skyriaus pirmininkas, visuomeninės organizacijos „Utenos liberalus jaunimas“ steigėjas ir buvęs kandidatas į merus Marijus Kaukėnas teigia, jog dailindama miestą valdžia užmiršo, jog svarbiausia yra sukurti darbo vietų ir erdvių plėtoti verslui. Vardindamas tokius valdžios veiksmų padarinius kaip sumažėjusios rajono biudžeto pajamos, skolos bankams, susitraukęs smulkiojo verslo sektorius Marijus Kaukėnas paminėjo ir jaunimo emigraciją. „Tikėtis, jog pats jaunimas „susitupės“ ir staiga pradės aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime, kurti verslą ir darbo vietas sau yra daugiau nei naivu. Ūkiškas savivaldybės turto panaudojimas, startuolių centrų įkūrimas, pramonės zonos plėtra, inovatyvus užimtumas ir laisvalaikis sudarytų jaunimui galimybę ne tik dirbti, bet ir kurti“, – Utenos krašto prioritetus dėstė M. Kaukėnas.

LSDP Utenos skyriaus narys, išrinktas į rajono savivaldybės tarybą, Valentinas Bubulis laikosi kitokios nuomonės bei teigia, jog jauni žmonės Utenoje turi visas reikalingas sąlygas gauti darbą, įsteigti verslą ar įgyvendinti kitus siekius, jei tik yra pakankamai ambicingi. „Jei nori daryti, eik ir daryk“, – paprastai sakė jis ir pridėjo, kad didžiausia problema yra ne galimybių stoka, o paties jaunimo apatiškumas, lyderių trūkumas ir nesugebėjimas atsikratyti vergiško mąstymo, jog už patį žmogų turi nuspręsti kažkas kitas. „Kiekvienas sulauks pagalbos, jei tik kažko imsis“, – užtikrino V. Bubulis.

„Jei nori daryti, eik ir daryk“, – sako LSDP priklausantis tarybos narys Vaidas Bubulis. Anot jo, didžiausia problema yra ne galimybių stoka, o paties jaunimo apatiškumas, lyderių trūkumas ir nesugebėjimas atsikratyti vergiško mąstymo, jog už patį žmogų turi nuspręsti kažkas kitas.

Jaunų uteniškių pasiteiravus, kaip jie vertina Utenos valdžios veiklą  jaunimo užimtumo ir iniciatyvų skatinimo srityje, dažnas teigė pastebintis tam tikras pastangas, tačiau ne visada duodančias realią naudą. Vienas iš ryškiausių Utenos jaunųjų verslininkų Karolis Antanas Stankevičius, kartu kolega Kasparu Mociūnu įkūręs sėkmingai veikiantį kokteilių barą „Paletė“, sako, jog įgyvendindamas įdėją gavo tam tikrą paramą iš Utenos verslo informacijos centro. „Visgi didžioji dalis investicijų buvo iš savos kišenės“, – Universitetozurnalistas.lt teigė K. A. Sinkevičius. Vaikinai patys susirado barui tinkamas patalpas ir jas atsinaujino už savo lėšas.

Studijuojantys didžiuosiuose Lietuvos miestuose uteniškiai apie grįžimą į gimtąjį kraštą kalbėjo vangiai, o pasilikę – svarstė išvykimo galimybes. „Man patinka Utenos miestas, bet  mano studijų programą baigę žmonės, čia dažniausiai negali gauti darbo“, – sakė Utenos kolegijoje bendrosios praktikos slaugą studijuojanti mergina ir pridūrė, kad dauguma jos kurso draugų,  įgiję bakalauro laipsnį, pakuosis lagaminus.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015