Ar galime atsisakyti santykių?

XXI amžius – tai laikas, kai technologijos tampa vis modernesnės ir žmonių gyvenime jos užima daugiausia laiko. Todėl kartais kyla klausimas, ar toks modernėjimas skatina žmonių susvetimėjimą? Žmonės vis daugiau laiko praleidžia virtualiame pasaulyje: pokalbiai dažniau vyksta online nei akis į akį, meilė, kuri nepuoselėjama socialiniuose tinkluose, išvis neegzistuoja. Kas iš tikrųjų yra svarbu šių dienų chaotiškame pasaulyje?

1. Telefonas – neatskiriama XXI amžiaus žmogaus detalė. Autorės nuotr.Telefonas – neatskiriama XXI amžiaus žmogaus detalė. Autorės nuotr.

Dirbanti moteris: ar ji gali būti ir mama, ir siekti karjeros? Jolanta Reigardienė savo darbe ,,Moterų karjeros ir šeimos dilema“ teigia, kad karjeros sąvoka ilgą laiką buvo rezervuota vyrams. Nuo senų laikų įprasta, kad moteris yra namų židinio saugotoja, auginanti vaikus bei tvarkanti namus. Tačiau dabar vis dažniau moteris matome kaip vadoves, direktorius ir lyderes apskritai.

Ar tokios karjerą turinčios moterys gali būti tomis „šventomis“ namų šilumos puoselėtojomis? Yra dvi skirtingos nuomonės. Viena jų teigia, kad to jokiu būdu negalima suderinti. Taip pat J. Reigardienė teigia, kad stereotipai formuoja įspūdį, jog moters pasiekimus profesinėje srityje riboja jų menki fiziniai, emociniai ir taktiniai gebėjimai, žemas pasitikėjimo savimi laipsnis, sėkmės baimė, menki organizacinio darbo gebėjimai. J. Reigardienės nuomone, santuoka nėra kliūtis moterims siekti karjeros. 73 proc. apklaustų moterų augina vaikus, kurių susilaukė savo karjeros kelio pradžioje. Kita vertus, žmogus, kiekvieną dieną dirbantis po 8 ar 12 valandų, tiesiog nebeturi jėgų įsigilinti į šeimos problemas. Pavyzdžiu galima laikyti Lietuvos verslo, politikos ir pramogų pasaulio atstovus. Gana didelė dalis žmonių yra išsiskyrę arba niekada taip ir nebuvo sukūrę santuokos dėl greito ir užimto gyvenimo ritmo.

Lietuvos Konstitucija teigia, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas. Kaip atrodo XXI amžiaus šeima? Ar tai du susituokę žmonės, turintys vaikų? Ar užtenka tiesiog dviejų įsimylėjusių? Tradicinė šeimos samprata gerokai pasikeitė. Dabar visuomenės nebestebina kartu gyvenanti nesusituokusi pora, auginanti vaikus. Pasikeitė ir požiūris į skyrybas: žmonės nebesmerkiami, kartais net skatinami išsiskirti, tai tapo įprasta gyvenimo situacija ir skyrybų skaičius kasmet vis auga. Remiantis Lietuvos Statistikos duomenimis matoma, kad pirmoji santuoka sudaroma vis vėlesniame amžiuje, o beveik trečdalis vaikų gimsta nesantuokinėje šeimoje.

Konstitucija ir Civilinis kodeksas santuoką (bažnytinę ar pasaulietinę) laiko savaime suprantamu ir vieninteliu būtinu teisiniu pagrindu šeimos santykiams atsirasti: „Sudarę santuoką sutuoktiniai sukuria šeimos santykius kaip bendro gyvenimo pagrindą“. Tad kas yra santuoka? Kelerius metus ištekėjusi Jurgita sako, kad santuoka yra įsipareigojimas sutuoktiniui, žinojimas, jog priimti sprendimai yra ne vien tik jos, bet ir vyro atsakomybė. Ji mano, kad santuoka yra būtina šeimai sukurti, nes be santuokos ir be pasižadėjimų bus tiesiog du atskiri žmonės, atsakingi tik už save. Modesta jau ilgą laiką gyvena su savo mylimuoju ir mano, kad santuoka yra tik vyro pavardės suteikimas. ,,Nemanau, kad susituokus kažkas pasikeičia nei tiesiog gyvenant kartu. Jeigu žmogų myli, tai tikrai nesvarbu, ar turi tai liudijančius popieriukus, ar ne. Mano nuomone, tai labiau reikalinga kitų žmonių akims. Dauguma galbūt bijo kitų nuomonės, kad gyvena ar turi vaikus ne santuokoje, todėl pirmiausia nori susituokti, o tik tada galvoti apie tolesnį gyvenimą kartu“, – teigia Modesta.

Ar gyvas bendravimas reikalingas XXI amžiaus žmogui? Šiuolaikiniame žmogaus gyvenime internetas tapo būtinu įrankiu, suteikiančiu daug naujų galimybių. Kompanija ,,Forrester Research“ yra atlikusi tyrimą, kad vyrai daugiau laiko nei moterys praleidžia sėdėdami prie kompiuterio. Tačiau moterys savo laiką praleidžia virtualiai bendraudamos. Kodėl žmonės bendrauja internetu? Pasak apklaustųjų, taip yra lengviau. Galima pasakyti žmogui tai, ko nedrįstum ištarti gyvai. Be abejo, virtualus bendravimas suteikia galimybę bendrauti ir su tais žmonėmis, kurie yra už tūkstančių kilometrų ar kitoje laiko juostoje. Tyrimo duomenimis, vienas pagrindinių argumentų, kodėl žmonėms labiau patinka bendrauti internete, tai lengviau susipažinti su naujais žmonėmis. Internete gali lengvai surasti tau patinkantį žmogų, o jeigu jis ar ji pasirodys iš tikrųjų ne tokie nuostabūs, galima juos tiesiog ignoruoti arba užblokuoti. Taip pat naudoti internetines pokalbių bei pažinčių svetaines vilioja ir nuolat atsirandantys skelbimai, raginantys išbandyti naują programėlę, kuri dar lengviau padės surasti savo antrąją pusę. Tačiau psichologė Rasa Slonskienė yra pasakiusi, kad asmenys, realybėje neturintys draugų, jaučiasi laimingesni, bendraudami virtualiai. Tačiau, anot psichologės, jie bendrauja su „draugais“, kurie iš tiesų yra tik nepažįstamieji, o iš jų sulaukti realios pagalbos beveik neįmanoma. Taip pat psichologė teigia, kad kartais per daug sureikšminame susirašinėjimą ir laikome jį lygiaverčiu tikram pokalbiui. Vis dėlto gyvas bendravimas yra pranašesnis ir vertingesnis. Bendraujant virtualiai gali kilti nesusipratimų dėl realiam bendravimui būdingų dalykų, tokių kaip balso intonacija, kūno kalba.

XXI amžius – tobulėjimo amžius. Tačiau ar tobulėjant technologijoms su jomis kartus tobulėja ir pats žmogus? Šeima, santuoka tampa atskiromis sąvokomis. Kai kuriems žmonėms virtualus pasaulis tampa pagrindiniu bendravimo šaltiniu, išsigelbėjimu nuo vienatvės.