Švietėjiška šių laikų „knygnešių“ veikla

„Būdamas vaikas, nė dienos nepraleidau be knygos. Skaitymas man buvo didžiausias malonumas“, – teigė muzikantas A. Mamontovas, vienas iš paramos ir labdaros fondo „Švieskime vaikus“ įkūrėjų. Trečius metus veikiančio fondo tikslas – aprūpinti Lietuvos bibliotekas, mokyklas, darželius geriausiomis lietuvių autorių knygomis vaikams.

Fondo įkūrėjai Ramūnas Karbauskis ir A. Mamontovas su Naisių teatro aktoriais. Jolantos Zigmantienės nuotrauka.

Paramos ir labdaros fondas „Švieskime vaikus“ šiemet, kaip ir pernai, organizavo Nacionalinį vaikų literatūros konkursą. Šis gražus renginys pritraukė nemažai talentingų kūrėjų. Pirmąją vietą laimėjo klaipėdiškis Aidas Jurašis už geriausią knygą vaikams Akmenų pasakos„, antrąją – rašytoja Gintarė Adomaitytė už knygą Žaliojo namo paslaptis„, trečiąją – VU Medicinos fakulteto studentė Ieva Kasperavičiūtė už eilėraščių rinkinį „Kas nutiko susitikus“. Pirmosios vietos laimėtojui skirta 2900 eurų premija, antrosios bei trečiosios – 1450 eurų premijos. Tarp laureatų – šilutiškė Ignė Zarambaitė. Jos kūrinys „Emilio laiškas“ Nacionaliniame vaikų literatūros konkurse pripažintas kaip geriausias debiutas. „Emilio laišką“ iliustravo dailininkė Laimutė Varkalaitė. Šioms kūrėjoms įteikta 870 eurų premija. „Dažniausiai vaikams skirtos knygos išleidžiamos 1–1,5 tūkst. tiražu, bet praėjusių metų pirmosios vietos laimėtoja džiaugėsi 35 tūkst. savo kūrybos egzempliorių. Reikia tikėtis, kad panašų tiražą pavyks išlaikyti ir šiais metais. Norime, kad net atokiausios bibliotekėlės turėtų kuo nudžiuginti mažuosius skaitytojus“, – teigė Tarptautinės vaikų knygų tarybos Lietuvos skyriaus pirmininkas Kęstutis Urba.

Viena reikšmingiausių fondo organizuojamų iniciatyvų – Vaikų bibliotekėlė. Tai akcija, per kurią yra išleidžiamos XX-XXI a. geriausios lietuvių rašytojų knygos vaikams, dovanojamos mokykloms, darželiams, bibliotekoms, bendruomenėms, ligoninėms, vaikų globos namams. Taip pat paramos ir labdaros fondas kiekvienais metais mini Tarptautinę vaikų gynimo dieną, – fondo savanoriai aplanko didžiuosiuose Lietuvos miestuose sergančius vaikus, jiems įteikia įvairių dovanų, džiugina savo plačiomis šypsenomis ir gera nuotaika.

Šias gražias švietėjiškas paramos ir labdaros fondo iniciatyvas puikiai papildo ir „Mažųjų knygų bičiulių festivalis“, skirtas motyvuoti vaikus skaityti Lietuvių autorių vaikiškas knygeles, kurias rekomenduoja Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacija (IBBY). „Šiais metais vasario 11 – gegužės 31 dienomis vyksiančiame festivalyje yra kviečiami dalyvauti vaikų darželių auklėtiniai ir pradinių klasių moksleiviai. Jie skaitys bei rengs spektaklius pagal pasirinktas Aldonos Liobytės pasakas“, – sakė paramos ir labdaros fondo „Švieskime vaikus“ direktorė Jolanta Zigmantienė.

„Litexpo“ parodos rūmuose vykusiame renginyje jauniausiems dalyviams buvo dedikuota ketvirtoji salė, čia buvo įsikūrusi vaikų scena, „Knygų šalis“ bei knygelių leidėjai. Susidomėjusieji fondo veikla buvo kviečiami į susitikimą su pagrindiniais fondo steigėjais – Andriumi Mamontovu, Ramūnu Karbauskiu bei doc. dr. Kęstučiu Urba, o „vaikų zonoje“ laukė pažintis su Nacionalinio vaikų literatūros konkurso laureatais. Gera nuotaika dalinosi ir Naisių vasaros teatro aktoriai, o smagiai laiką leidžiantiems mažiesiems buvo įteikiamos Prano Mašioto knygelės“, – pasakojo J. Zigmantienė. „Švietimas ir kultūra yra kelias į gyvenimą, tad, norėdami gyventi turiningai ir gražiai, turime skaityti knygas“, – kalbėjo A. Mamontovas. Atlikėjas pabrėžė, jog labai svarbu yra vaikui spėti į rankas įduoti knygą greičiau nei jis prisės prie kompiuterio.

Patalpinta: Kultūra, Knygos, Naujienos