Rinkimų Vilkaviškyje problema – mažėjantis piliečių aktyvumas

Vilkaviškio rajone vis mažiau žmonių atvyksta atlikti savo pilietinę pareigą balsuoti. Kaip rodo Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) duomenys, Vilkaviškis – pasyviausiai savivaldos rinkimuose balsavęs rajonas. Iš 35 683 rinkimų teisę turinčių rajono gyventojų, šiuose rinkimuose balsavo tik 38 proc., tuo metu kai bendras balsavimo aktyvumas Lietuvoje siekė 47 proc.

Įtakos balsavimo aktyvumo mažėjimui turi ir emigracija. Tomo Vinicko nuotraukaĮtakos balsavimo aktyvumo mažėjimui turi ir emigracija. Tomo Vinicko nuotrauka

Vilkaviškiečių aktyvumas balsuojant, lyginant su 2011 m. savivaldos rinkimais, smuktelėjo dar 3 proc. – tuomet prie urnų atėjo 41 proc. Vilkaviškio rajono savivaldybės rinkėjų. Krašto politikai svarsto, kodėl Vilkaviškio rajone vis mažiau balsuojama ir kodėl situacija kasmet darosi vis blogesnė. „Žmonės netiki politikais ir nesidomi politika. Mano manymu, balsavimo aktyvumas mažėja dėl žmonių nusivylimo valdžios nuveiktais darbais, kuriais ji negali pasigirti,“ – teigia Vilkaviškio rajono savivaldybės mero posto siekęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Rimvydas Palubinskas. Politikas taip pat pritaria, kad įtakos balsavimo aktyvumo mažėjimui turi ir emigracija. Ji pastaruoju metu itin akivaizdi Vilkaviškio rajone – jauni ir veiklūs žmonės išvyksta studijuoti ir dirbti į didžiuosius Lietuvos miestus ir atgal negrįžta.

Nors prie rinkimus Vilkaviškio rajono gyventojai nuolat tikina, jog nori permainų, tačiau kaskart pirmenybę teikia Lietuvos socialdemokratų partijai ir savo pasirinkimo nekeitė ir šiemet. „Galvoju, kad ateis toks laikas, kai pasikeis rajono politikų karta, kuri bus „išaugusi“ sovietinį mentalitetą ir pasitelkusi jaunatvišką maksimalizmą sukurs jaukų pasienio rajoną, kuriame bus gera gyventi,“ – teigia R. Palubinskas.

Į Vilkaviškio rajono tarybą kandidatavusi Lietuvos Respublikos Liberalų Sąjūdžio partijos narė Eglė Budrytė įžvelgia ir kitų mažo balsavimo aktyvumo priežasčių. Jos manymu, gyventojų nepasitikėjimą ir pasipiktinimą kelia neįvykdomi kandidatų pažadai. „Žmonės yra pavargę nuo tuščių valdžios atstovų ir politikų žodžių, nebetiki, kad kažkas gali būti kitaip. Dauguma valdžios atstovų ir politikų daug žada iki rinkimų, o po rinkimų dažną iš jų ištinka amnezija. Pavyzdžiui, miesto aikštė prieš rinkimus suskubta tvarkyti, bet praėjus porai savaičių – darbų nematyti, tik aptverta tvora,“ – Universitetozurnalistas.lt pasakojo E. Budrytė. Politikė taip pat teigia, jog Vilkaviškio rajono jaunimas itin mažai domisi politika, trūksta iniciatyvos pritraukti jaunus žmones balsuoti. Jauniems žmonėms esą įprasta manyti, kad jų vienas balsas negali pakeisti esamos situacijos, todėl ir Vilkaviškio rajono jaunimas pasirenka išvis nebalsuoti.

„Turėtume savo jaunąją kartą ugdyti, kad balsuoti ir spręsti rinkimuose yra kiekvieno piliečio pareiga, o geriausia tai daryti savo pavyzdžiu,“ – sako E. Budrytė.

Taigi manytina, jei šios problemos bus išspręstos, kituose Vilkaviškio savivaldos rinkimuose piliečiai turėtų būti aktyvesni.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015