Šiaulių socialdemokratų skilimu patenkintos abi pusės

2014 – ųjų vasarą prasidėjęs skilimas Lietuvos socialdemokratų partijos Šiaulių skyriuje įnešė pokyčių į miesto politinį gyvenimą. Atsiskyrimo iniciatorius parlamentaras Valerijus Simulik įregistravo pirmąjį Šiauliuose nepartinį visuomeninį rinkimų komitetą ,,Valerijaus Simulik judėjimas ,,Už Šiaulius“,  kuris šiuose savivaldos rinkimuose iškovojo 4 mandatus naujojoje miesto taryboje.  Socialdemokratų atstovai šio rezultato nesureikšmina ir tikina, kad V. Simulik atsiskyrimas jiems – tik naudą.

Karikatūros autorius – Kęstutis Pabijutas ir ,,Šiaulių naujienos“Karikatūros autorius – Kęstutis Pabijutas ir ,,Šiaulių naujienos“

Kovo 1 – ąją  vykusiuose tarybos narių rinkimuose socialdemokratai gavo 6 vietas, tuo tarpu ,,Valerijaus Simulik judėjimas ,,Už Šiaulius“ – 4. Įdomu tai, kad V. Simuliko judėjimui už nugaros liko konservatoriai, gavę 3 vietas, tačiau pagrindinis konkurentas, visuomeninis rinkimų komitetas ,,Artūro Visocko nepartinis sąrašas“, gavo daugiau – 5 vietas.

Tiesioginių mero rinkimų pirmajame ture kovo 1 d. dominavo Artūras Visockas, surinkęs 16,65 proc. balsavusiųjų šiauliečių balsų. Nuo jo nežymiai atsiliko Valerijus Simulik, pelnęs 15,43 proc. šiauliečių simpatijų, o štai buvęs meras, socialdemokratas Justinas Sartauskas nepateko į antrąjį turą, nuo Valerijaus Simulik atsilikęs 259 balsais. Antrajame tiesioginių mero rinkimų ture A. Visockas nepaliko V. Simulik jokių vilčių – už jį balsavo 67,25 proc. Šiaulių miesto gyventojų.

LSDP Šiaulių miesto skyriaus tarybos narys Mindaugas Stoncelis, paklaustas, kaip vertina buvusio bendrapartiečio V. Simulik visuomeninį komitetą ir jo pasirodymą, atsakė, jog nauji rinkiminiai judėjimai jam apskritai atrodo keistai. ,,Panašu, kad jie susikuria rinkimams, o paskui gali subyrėti be jokios atsakomybės. Tikiuosi, kad su šiuo judėjimu taip nebus“, – teigė Universitetozurnalistas.lt pašnekovas.

Jo manymu, nepartinio komiteto kandidatui rezultatai buvo palankesni dėl to, kad V. Simulik yra Seimo narys ir sulaukia didžiulio palaikymo Dainų apygardoje: ,,J. Sartauskui to labai trūksta. Be to, jis per tyliai dirbo, o taip pat neįvertino reklamos internete galimybių“, – sakė M. Stoncelis.

Buvę V. Simulik bendrapartiečiai tikina, kad Seimo narys socialdemokratų gretose esą nepritapo. ,,Kai pasitraukia nepritapę nariai, tai galima laikyti teigiamu pokyčiu. Kiti gali sakyti ką nori, bet vos tik jiems prisijungus prie LSDP matėsi, kad tai tik laikina jų stotelė“, – apie V. Simulik pasitraukimą iš partijos teigė M. Stoncelis.

V. Simulik bendražygė ir visuomeninio judėjimo ,,Už Šiaulius“ valdybos narė Regina Kvedarienė, socialdemokratus taip pat palikusi kartu su V. Simulik, nepanoro komentuoti ,,kitų žmonių pasisakymų“.

Regina Kvedarienė/Sauliaus Jankausko nuotr.
Regina Kvedarienė/Sauliaus Jankausko nuotr.

,,Judėjimas ,,Už Šiaulius“ susiformavo iš savarankiškai mąstančių žmonių grupės, kuri paliko Lietuvos socialdemokratų partijos gretas dėl išsiskyrusių nuomonių. Mūsų veikla grindžiama komandiniu darbu“, – teigė R. Kvedarienė, pridūrusi, jog judėjimo branduolys susiformavo gerokai anksčiau – prieš 10 metų.

Liepos pabaigoje, iškart po atsiskyrimo, V. Simulik ,,Šiaulių naujienoms“ sakė, kad Socialdemokratų partiją nusprendė palikti, mat pabodo teisintis dėl esą ne visada pagrįstos kritikos. ,,Kadangi mes atėjome, tai ir išeiti turime netrukdydami kolegoms dirbti“, – teigė Seimo narys, pridėdamas, jog atsibodo teisintis, įrodinėti savo nekaltumą ir ,,nuolat gintis nuo užkulisinių dalykų“.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015