Į Alytaus miesto tarybą patekusios partijos tikisi užauginti naują lyderių kartą

Šiais metais įvykę savivaldos rinkimai Alytuje sukėlė daug permainų: miesto vairas, ilgai laikytas socialdemokratų, perduotas į visuomeninio komiteto ,,Alytaus piliečiai“ iškelto kandidato Vytauto Grigaravičiaus rankas. Vis dėlto šiandien nustumtos politinės partijos nelinkusios pasiduoti ir dirbdamos V. Grigaravičiaus šešėlyje tikisi užsiauginti naują lyderių kartą.

Alytaus miesto savivaldybė. Nuotraukos autorius Vilius KochalskisAlytaus miesto savivaldybė. Nuotraukos autorius Vilius Kochalskis

Dėl vietų į Alytaus savivaldybės tarybą konkuravo 8 partijos (Lietuvos socialdemokratų partija, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Darbo partija, partija Tvarka ir teisingumas, Lietuvos respublikos liberalų sąjūdis ir politinė partija ,,Drąsos kelias“) bei 4 visuomeniniai rinkimų komitetai: ,,Už Alytų“, ,,Alytaus piliečiai“, ,,I. Sedleckaitės pilietinis sąrašas korupcijai ne“ ir ,,Alytaus sąjūdis“. Vis dėlto tik šešiems rinkiminiams sąrašams pavyko iškovoti mandatus į Alytaus miesto tarybą.

Daugiausia vietų (12 iš 26) atiteko visuomeninio rinkimų komitetui ,,Alytaus piliečiai“, 4 gavo Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), po 3 vietas miesto taryboje pasidalino Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis bei Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai. Likę keturi mandatai atiteko visuomeniniam rinkimų komitetui ,, Už Alytų“ ir Darbo partijai pasidalijusiems po 2 vietas miesto taryboje. Akivaizdu, kad partijų sąrašai išgyvena ne pačius geriausius laikus. Bendrai partijų sąrašai gavo 12 mandatų, o visuomeniniai rinkimų komitetai – 14.

Politinių partijų kandidatai ir atstovai savo partijų pasirodymą Alytaus miesto savivaldos rinkimuose vertina santūriai. Kaip teigė LSDP Alytaus miesto skyriaus l. e. pirmininko pareigas Antanas Jodauga, šiandien socialdemokratija Alytuje išgyvena moralinių nuostatų krizę ir tai įrodo balsavimo rezultatai. ,,Alytuje praradome viską, ką turėjome – galimybę įgyvendinti savo pažadus alytiškiams (tai yra mero postą ir savivaldybės tarybos narių daugumą), o svarbiausia, praradome orumą“,- teigė buvęs LSDP kandidatas į Alytaus miesto savivaldybės tarybą. Jis mano, kad Alytaus socialdemokratams reikia permainų. Partija esą turi tapti tokia, kuri vienytų gabius jaunus žmones bei patyrusius specialistus. ,,Šiandien stovime pusiaukelėje, o naujoji Alytaus valdžia turės įrodyti, kad miestiečiai balsavo ne už įvaizdį, bet profesionalumą.“ – sakė A. Jodauga. Jis mano, kad alytiškiai tiesiog balsavo prieš esančius valdžioje, t. y. prieš socialdemokratus. Vis dėlto partija nepraranda entuziazmo ir per ateinančius ketverius metus tikisi suburti kompetentingų žmonių komandą, kurie žino, ko reikia miestui.

,,Alytuje praradome viską, ką turėjome – galimybę įgyvendinti savo pažadus alytiškiams (tai yra mero postą ir savivaldybės tarybos narių daugumą), o svarbiausia, praradome orumą“,- teigė buvęs LSDP kandidatas į Alytaus miesto savivaldybės tarybą Antanas Jodauga.

Tretieji Alytaus miesto gyventojų balsų dalybose liko Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) atstovai. Pasak buvusio šios partijos buvusio kandidato į merus Sauliaus Janulevičiaus, partija galėjo daug labiau išnaudoti agitacines galimybes, todėl savo partijos pasirodymą vertina 8 iš 10 balų. ,,Mūsų sudarytas skyriaus pirmasis dešimtukas buvo turėjo pakankamai kompetencijos užimti Alytaus savivaldybės postus, nes buvo atsižvelgiama į darbo patirtį savivaldybėje“,- teigė S. Janulevičius. Buvęs  LRLS kandidatas ir būsimas Alytaus miesto savivaldybės narys mano, kad viena iš priežasčių, lėmusių savivaldos rinkimų rezultatus buvo tai, kad žmonės norėjo permainų Alytuje. Už tokios permainas pasisakė ir pats S. Janulevičius džiaugdamasis, kad dabar stipriai apsivalė Alytaus miesto taryba: iš 27 postų Alytaus miesto taryboje tik 9 atiteko seniesiems tarybos nariams.

Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai per šiuos rinkimus Alytaus mieste gavo 798 balsais mažiau nei 2011 metais. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Alytaus miesto skyriaus pirmininko pavaduotojas Andrius Jučas savo skyriaus pasirodymą vertina vidutiniškai. Anot jo, nors mandatų prasme Alytaus miesto taryboje prarasta 1 vieta, tačiau kokybės prasme patys rinkimai buvo neblogi. ,,Žmonių balsų pasiskirstymą, arba visuomeninio rinkimų komiteto pergalę lėmė naujumas, lyderio žinomumas ir žinoma nauji žmonės. Manau, rinkėjai nori matyti naujus veidus partijose.“,- sakė A. Jučas.

Nors iki kitų rinkimų dar pakankamai toli, bet, A. Jučo manymu, partijai reikėtų užsiauginti ne vieną, o kelis naujus lyderius, kurie atgaivintų partiją savo naujomis idėjomis, įdomesne patirtimi. Tai padėtų ne tik sugrąžinti nusivylusius konservatorių rinkėjus, bet ir pritraukti naujų.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015