Debatų žaidimai Marijampolės savivaldybėje

Kandidatai į Marijampolės savivaldybės tarybos narius ir merus pirmą kartą savivaldos rinkimų istorijoje susitiko televiziniuose debatuose. Nors partijų atstovai pripažįsta, kad ši agitacijos forma reikalinga, tačiau „Marijampolės televizijos“ organizuotiems debatams negaili kritikos. Dalis faktų verčia suabejoti ir jų objektyvumu…

Marijampolės politikai pirmą kartą savivaldos rinkimų istorijoje susitiko televiziniuose debatuose.Marijampolės politikai pirmą kartą savivaldos rinkimų istorijoje susitiko televiziniuose debatuose.

Politiniai debatai regioninėse televizijose organizuoti pirmą kartą. Vyriausiosios rinkimų komisijos skelbtą konkursą Marijampolės regione laimėjo būtent „Marijampolės televizija“, kuri priklauso UAB ,,Marijampolės telekinui“. Šios įmonės viena iš akcininkių yra Marijampolės savivaldybė, nors pagal Lietuvos Respublikos Visuomenės informavimo įstatymą savivaldybių institucijos negali būti viešosios informacijos rengėjais ar jų dalyviais.

Susidariusia situacija nepatenkintos ne tik kitos partijos, bet ir patys marijampoliečiai. ,,Į Marijampolės savivaldybės tarybą 2011 m. buvo išrinkti socialdemokratai kartu su meru, todėl logiška, kad šios televizijos turiniui didžiausios įtakos turėjo ši partija. Dėl šios priežasties debatai buvo patogiausi ir naudingiausi socialdemokratams, jie patys galėjo susigalvoti klausimus, jiems buvo patogiausia ir į juos atsakyti“, – tikina Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio Marijampolės skyriaus narė, buvusi kandidatė į 2015-2019 m. miesto tarybą Kristina Dobrovolskienė. Rinkimuose pagal pirmumo balsus ji liko 16-oje vietoje, o Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis gavo tik du mandatus miesto taryboje.

,,Marijampoliečių bendrijos“, besirūpinančios patriotiškumo, bendruomeniškumo puoselėjimu Marijampolėje ir Sūduvoje, pirmininkas Paulius Uleckas taip pat pasipiktino tokiu įstatymų nesilaikymu. ,,Visiškai neetiška ir netoleruotina, kai debatus veda savivaldybės valdančios daugumos atstovas ir dar atsakingas už ,,propogandą bei ideologiją“. Negalime toleruoti ir to, kad ,,Marijampolės televizija“ yra savivaldybės įstaiga. Nors įstatymas to neleidžia, bet ,,apėjimas“ surastas ir ši televizija metų metus ,,plauna smegenis“ rodydama tik tai, kas naudinga šeimininkui.“

,,Debatus filmavo ,,Marijampolės televizija“. Deja, nėra jokių debatų žiūrimumo duomenų ar statistkos, todėl sunku pasakyti, kokią įtaką jie padarė marijampoliečiams ir, apskritai, kiek jų žiūrėjo debatus“, – svarstė LSDP kandidatas R. Burokas.

Vis dėlto dauguma partijų atstovų mano, kad ir tokiam ne itin dideliam miestui kaip Marijampolė rinkiminiai debatai yra reikalingi. ,,Debatai naudingi tam, kad kiekviena politinė partija galėtų pristatyti savo programą, agituoti gyventojus už juos balsuoti, taip pat, kad kandidatai galėtų padiskutuoti su kitų partijų nariais viešai“, – mano Ramūnas Burokas, Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos pirmininkas, šių rinkimų metu patekęs į Marijampolės savivaldybės tarybą.

Jo nuomonei pritaria ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio narė Kristina Dobrovolskienė. ,,Manau, kad debatai yra reikalingi. Jų metu partijos gali prisatyti save ir savo komandas, tačiau tokius debatus turėtų vesti profesionalus žurnalistas“, – Universitetozurnalistas.lt teigė Marijampolės liberalų atstovė.

Patys marijampoliečiai laikosi šiek tiek kitokios nuomonės. ,,Nemanau, kad rinkiminiai debatai reikalingi tokiame mieste kaip Marijampolė, kadangi žiūrovų yra nedaug, o kandidatai kaip politikai gana silpni“, – savo požiūriu dalinasi Vilniaus Universitete studijuojantis marijampolietis Mantas Krasnickas.

Partijų, kėlusių kandidatus į mero postą ir savivaldybės tarybą, nuomonės išsiskiria ir dėl rinkiminių debatų efektyvumo. Anot Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Marijampolės skyriaus pirmininko Valdo Pilecko, rinkiminiai debatai įtakos turėjo tiems marijampoliečiams, kurie juos žiūrėjo. O LSDP atstovas R. Burokas iškelia klausimą, kiek, apskritai, žmonių stebi debatus tokiame mieste kaip Marijampolė. ,,Debatus filmavo ,,Marijampolės televizija“. Deja, nėra jokių debatų žiūrimumo duomenų ar statistkos, todėl sunku pasakyti, kokią įtaką jie padarė marijampoliečiams ir, apskritai, kiek jų žiūrėjo debatus“, – svarsto R. Burokas.

Patys marijampoliečiai mano, kad debatų paveikumui daug įtakos turi ir politikų sugebėjimai. ,,Rinkiminių debatų poveikis priklauso nuo politiko, kuris juose dalyvauja. Manau, kad debatų principas yra pasirodyti žmonėms, čia veikia jau nebe politika, o oratoriaus sugebėjimai, išvaizda. Kuo patraukliau politikas pasirodo, tuo debatai jam palankesni arba atvirkščiai“, – savo pastebėjimais dalinasi M. Krasnickas.

Akivaizdu, kad Marijampolėje esančių partijų atstovai mano, kad debatai yra naudingi ir reikalingi visuomenei. Išlieka klausimas, ar jie pakankamai skaidrūs ir kokybiški, kad rinkėjams suteiktų teisingos informacijos ir būtų efektyvūs.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015