Stresas – draugas ar priešas?

Greitas gyvenimo tempas, įtempta dienotvarkė, nemiga ir laiko trūkumas – šiuolaikinio pasaulio reiškiniai, tad nenuostabu, jog vis daugiau žmonių patiria stresą. „Kaip jums atrodo, ar galime gyventi be streso?“ – tokiu klausimu buvo pradėtas šių metų Vilniaus knygų mugėje vykęs knygos „Efektyvūs streso mažinimo būdai“ („Versus aureus“ leidykla) pristatymas.

„Efektyvūs streso mažinimo būdai“ knygos pristatymas. Autorės nuotr.

Pateikus, regis, paprastą klausimą, tarp klausytojų pasigirdo skirtingų nuomonių: vieni tvirtino, kad gyvenimas be streso neįmanomas, kiti jiems prieštaravo. Auditorijai aprimus buvo pateiktas vieno bandymo pavyzdys. Mokslininkai patalpino pelytes į tris skirtingus indelius: pirmajame pelytės tam tikrą laiką patyrė daug streso, antrajame – vidutiniškai, o trečiajame – visai nepatyrė streso. Klausytojų paklausus, kur, jų nuomone, po tam tikro laiko buvo daugiausiai negyvų pelyčių, nuomonės išsiskyrė. Pasirodo, daugiausiai nugaišo didžiausią stresą patyrusių pelyčių bei tų, kurios nepatyrė jokio streso. Šis bandymas parodė, jog stresas – naudingas išgyvenimas. „Stresą patiriame visi – tai neišvengiamas mūsų gyvenimo palydovas. Jis motyvuoja mus veikti, tačiau kartais ir vargina, sukelia sveikatai neigiamų padarinių, tad visi norime išmokti jį pažinti ir valdyti“, – sakė viena iš knygos autorių doc. dr. Loreta Gustainienė.

Pasak mokslininkės, stresas jaučiamas ne vien tada, kai patiriamos stiprios neigiamos emocijos (pavyzdžiui, netektis, nusivylimas), bet ir patiriant stiprių teigiamų išgyvenimų (pavyzdžiui, laimėjus prizą ar gavus netikėtą dovaną). Svarbiausia – išmokti nusiraminti. Būtent to ir moko doc. dr. Aido Permino, doc.dr.Loretos Gustainienės, Gabijos Jarašiūnaitės ir Ievos Pečiulienės išleista metodinė ir mokymo priemonė „Efektyvūs streso mažinimo būdai: biogrįžtamuoju ryšiu paremta relaksacija ir progresuojančioji raumenų relaksacija“. Paklausta, kuo ši knyga skiriasi nuo kitų panašaus žanro leidinių, L. Gustainienė sakė: „Panašaus žanro – metodinės literatūros – knygų yra daug, o mūsu pateikiamų metodikų mokslinio pagrindimo taikymo ypatumų aprašymo Lietuvoje kaip ir nėra. Ypač tai pasakytina apie biogrįžtamuoju ryšiu paremtą relaksaciją – apskritai, rimtos metodinės literatūros šioje srityje yra mažoka.“

Į Lietuvos parodų ir konkresų centre LITEXPO vykusį šios knygos pristatymą atvyko stebėtinai daug žmonių, kai kuriems iš jų teko net stovėti. Konferencijų salei prisipildžius, patys rengėjai pripažino, jog tokio susirinkusiųjų skaičiaus nesitikėjo. „Manau, kad klausytojus dar galėjo sudominti psichofiziologinių rodiklių pokyčių demonstravimas, kadangi daugumai nėra lengva pasakyti, kada yra įsitempę, o kada – atsipalaidavę. Tada, kai tai akivaizdžiai junti, įsitikini, ką pats gali nuveikti savo sveikatos labui“, – teigė L. Gustainienė. Klausytojai buvo supažindinti su dviem atsipalaidavimo būdais – biogrįžtamuoju ryšiu paremta relaksacija bei progresuojančių raumenų relaksacija – ne vien teoriškai, bet ir praktiškai.

Pasak vienos iš knygos autorių, šis leidinys bus naudingas tiek šios srities specialistams, tiek naujokams – kiekvienas jame ras sau naudingų dalykų. Ši knyga ypač naudinga studijuojančiam, daug įtampos ir streso patiriančiam jaunimui. Paklausus, ką skaitytojas žinos užvertęs paskutinį puslapį, doc. dr. L. Gustainienė sakė: “Supras, kad stresas – nėra mirtinas, jei jį moki valdyti, o kaip tai padaryti jis jau sužinos perskaitęs knygą.“

Patalpinta: Naujienos, Knygos