Istorija įdomesnė, kai ji – komiksas?

Prisiminkite, kokios knygos jums patiko vaikystėje? Tikriausiai gausiai iliustruotos. Vėliau nebekreipėte dėmesio į paveikslėlius? Tik ne komiksų mėgėjai! Jiems istorijas pasakojantys piešiniai neatrodo vaikiški.

Miglės Anušauskaitės ir Gerdos Jord komiksų knygos „10 litų“ pristatymas. Lauros Čiginskaitės nuotr.

Komiksai – palyginti jaunas žanras, jo negalima vienareikšmiškai vadinti nei daile, nei literatūra. Ypač gausus komiksų gerbėjų ratas yra JAV ir Japonijoje, o Lietuvoje jie dar tik siekia skaitytojų dėmesio.

Vilniaus knygų mugėje buvo pristatytos net dvi komiksų knygos: Miglės Anušauskaitės ir Gerdos Jord „10 litų“ („Aukso žuvys“) bei Andriaus Tapino ir Tomo Mitkaus „Vilko valanda. Sidabras. Nuotykiai Arizonoje“ („Alma litera“).

Miglės Anušauskaitės ir Gerdos Jord „10 litų“

Prisipažinsiu: šalia naujų, dar nenučiupinėtų euro banknotų nešiojuosi seną 10 litų kupiūrą. Man gera prisiminti Lietuvos didvyrius Darių ir Girėną. Regis, apie juos žinojau pakankamai. Bet kaip netikėta buvo pamatyti Darių ir Girėną „nusileidusius“ į M. Anušauskaitė ir G. Jord komiksų knygą.

Knygoje „10 litų“ pasakojamos šių lakūnų gyvenimo istorijos, atskleidžiami charakteriai. M. Anušauskaitė sakė, kad prisirišus prie knygos veikėjų, nė minties nebuvo vaizduoti jų tragišką žūtį.

Autorės buvo pasidalinusios darbus: M. Anušauskaitė piešė Girėno istoriją, o G. Jord – Dariaus. Herojus menininkės pasidalino burtų keliu, o tada studijavo istorinę medžiagą. Ar komiksų knygos „10 litų“ veikėjų – Dariaus ir Girėno – charakteriai autentiški, ar vis dėlto išgalvoti? M. Anušauskaitė sakė: „Dariaus ir Girėno gyvenimo faktus nuo interpretacijų galima atskirti, nes skyriaus pradžioje yra pateikti tikri istoriniai įrašai“. G. Jord pripažino, kad informacijos apie Girėną yra maždaug dešimt kartų mažiau, todėl jo biografiją teko kurti pasitelkiant ir vaizduotę, tad po ilgai trukusio „artimo bendravimo“ su lakūnu dailininkė jį apibūdina trumpai: „Labiau mėgstantis vertybes negu tuštybes,“ – visiška priešingybė M. Anušauskaitės pieštam Dariui, kurį pati autorė juokais palygino su kitu komiksų veikėju Tintinu.

Dviejų jaunų autorių grafinė novelė sulaukė skaitytojų susidomėjimo: per Knygų mugėje, leidyklos „Aukso žuvys“ atstovės duomenimis, buvo parduoda didžioji dalis turimų egzempliorių. Komiksų knyga „10 litų“ vasario 20 dieną Knygų mugėje buvo apdovanota Patriotų premija.

Abi autorės turi ir kitų kūrybinių ambicijų. Gerda Jord planuoja išleisti didelės apimties grafinį romaną „Gertrūda“, o Miglė Anušauskaitė – literatūriniam žurnalui „Šiaurės Atėnai“ pieštų komiksų knygą.

Andriaus Tapino ir Tomo Mitkaus „Vilko valanda. Sidabras. Nuotykiai Arizonoje“

Andriaus Tapino ir Tomo Mitkaus komiksų knygos „Vilko valanda. Sidabras. Nuotykiai Arizonoje“ pristatymas. Lauros Čiginskaitės nuotr.

Kita Vilniaus Knygų mugėje pristatyta naujovė – Andriaus Tapino „Vilko valandos“ serijos dalis – Tomo Mitkaus nupiešta komiksų knyga „Vilko valanda. Sidabras. Nuotykiai Arizonoje“. Andrius Tapinas pasakojo, kad komikso idėja jo galvoje tūnojo jau seniai, tačiau reikėjo sulaukti leidyklos pritarimo. Taigi, vyriška kompanija pristato amerikietiško tipo komiksą, kuris tikimasi turės tęsinį.

„Vilko valanda. Sidabras. Nuotykiai Arizonoje“ nėra „Vilko valandos“ adaptacija. Tai atskira kūrinio dalis, tad siužeto autorius A. Tapinas pateikė skaitytojams instrukciją, kokia seka reikėtų skaityti jo knygų seriją ir kur turėtų įsiterpti komiksas. T. Mitkus pripažino, kad nebuvo paprasta piešti Sidabro istoriją, nes nesinorėjo per daug nutolti nuo A. Tapino sukurtosios. Visgi, komiksų dailininkas tvirtino, jog darbo pabaigoje jautėsi taip, lyg Sidabras būtų tapęs senu ir geru jo draugu.

Komikso žanras kol kas Lietuvoje negali atnešti didelio pelno – leidyklos „Alma littera“ atstovai nebuvo nusiteikę itin optimistiškai. „Žinojom, kad tai neatsipirks. Normalus suaugęs žmogus komiksų knygos nepirks“, – juokavo T. Mitkus, bet pripažino, kad norėtų turėti galimybę gyventi iš komiksų.

A. Tapinas prasitarė, kad po to, kai bus išpirktas šis tiražas bus galima galvoti ir apie tęsinį.

***

„Lietuvoje nėra komiksų kultūros. Ar Lietuvoje nėra komiksų kultūros? Galbūt Lietuvoje yra komiksų kultūra?“ – G. Jord pakartojo dažnai frazes. Pripažinsiu: ateidama į Knygų mugę buvau beveik įsitikinusi, jog komiksų kultūros Lietuvoje nėra, o išeidama turėjau vilties. Pasirodo per 25 nepriklausomybės metus buvo išleistos 25 lietuvių autorių komiksų knygos. T. Mitkus tvirtino: „Kūrėjų netrūksta, labiau trūksta skaitytojų“. Ar laikas išlygins šią persvarą?

Patalpinta: Kultūra, Knygos