Kelias į save raminančia kvapų ir muzikos garsų harmonija (Tomo Dobrovolskio atminimui)

Muzikantas ir kompozitorius Tomas Dobrovolskis lapkričio 14 dieną Vilniaus Pranciškonų rūmuose surengė vieną iš savo sukurtų atpalaiduojančių kvapų ir muzikos garsų sesijų. Paties T. Dobrovolskio teigimu, tai buvo viena iš geriausiai pavykusių sesijų.

„Ateityje bus daugiau teminių sesijų, kurių metu taip pat bus pristatomi įvairūs nauji kvapai ir jų mišiniai. Tai čia tokie mano planai, kurie gali pasikeisti“, - per vieną iš paskutiniųjų savo koncertų sakė multiinstrumentalistas Tomas Dobrovolskis. Asmeninio archyvo nuotr.

Sesijos lankytojams pasiūlyta patogiai įsitaisyti ant grindų patiestų kilimėlių, užsimerkti ir paskęsti atlikėjo įvairiais instrumentais skleidžiamų muzikos garsų bei natūralių, ekologiškų ar net jo paties kurtų kvapų harmonijoje. Po sesijos lankytojai pakviesti išgerti liepžiedžių arbatos, pasidalinti įspūdžiais ir savo rankomis išmėginti atlikėjo naudotus instrumentus.

Sesijų metu T. Dobrovolskis grojo savo sukurtais instrumentais – variniu gaubliu ir stiklu, taip pat įvairiais perkusiniais instrumentais – Djembe, Darabuka, Cajon, Berimbau, varpais, fleitomis. Atlikėjas muziką išgaudavo ir įvairiomis materijomis – popieriumi, vandeniu, vėju. T. Dobrovolskio teigimu, pastarieji instrumentai, be kurių jis retai kada išsiverčia, skamba ypatingai gražiai. Sesijų metų atlikėjas naudojo ir įvairius kvapus – cinamono, bergamotės, mėtos, eukalipto, miros ir t.t. Kai kurie iš jų yra paties atlikėjo pagaminti kvapai, garinti ultra garsu specialiuose difuzoriuose.

Į netradicines multiinstrumentalisto Tomo Dobrovolskio kvapų ir muzikos garsų sesijas ateidavo daug vidinės ramybės ir gilesnio savęs pažinimo ieškančių žmonių. Vienas iš atlikėjo rengiamų sesijų tikslų – pakviesti žmones skirti bent kelias valandas sau ir pabendrauti su pačiu savimi. Paklaustas, kodėl jo rengiamos sesijos gali padėti atsipalaiduoti ar susimąstyti apie save, jis atsakė: ,,Pirma, į sesiją atėję žmonės patenka į kitokią aplinką, kurioje jie gali būti saugūs ir nors trumpam atsiriboti nuo kasdienybės. Gulėdami žmonės gali lengviau pasiekti ,,alfa” būseną, kuomet smegenų darbo dažnis sulėtėja. Tuomet yra lengviau nuraminti protą ir ,,įjungti” dešinįjį smegenų pusrutulį, atsakingą už muzikos apdorojimą, emocijas, kūrybiškumą, intuiciją. Muzika ir kvapai stimuliuoja visus žmogaus pojūčius: klausą, regą, lytėjimą, skonį, kvapą. Tai skatina vaizduotę, intuiciją, padeda patirti gilias įžvalgas, spręsti problemas pasąmonės lygmenyje”, – pasakojo T. Dobrovolskis.

Pats Tomas Dobrovolskis, žvelgdamas į žmones iš šalies prieš sesiją ir po jos, pastebėjo, jog sesijai neprasidėjus klausytojai būna įsitempę, paskendę rutinoje ir ganėtinai skeptiški, o atsisveikinant – nusiraminę, atsipalaidavę, pailsėję ir dėkingi. Tačiau įdomiausi pokyčiai prasidėdavo pačių sesijų metu: ,,Jų veidai pasikeičia tiek, kad juos sunku atpažinti. Tuomet jie tampa tuo, kuo iš tiesų yra – tikrais žmonėmis, be apsimetinėjimų, be kaukių, be kompromisų. Žvelgdamas į jų veidus taip pat dažnai galiu nuspėti, kas vyksta vieno ar kito žmogaus galvoje. Būdami toje pačioje erdvėje, klausydami to paties garso ir uosdami tą patį kvapą vieni patiria palaimą, kiti išgyvena baimes ir nerimą. Yra ir tokių, kurie užmiega. Kartais miegaliai imasi solo partijos, tuomet tenka juos žadinti, bet tai nutinka gana retai”, – pasakojo atlikėjas. Jį patį po sesijos visada užplūsdavo ramybės jausmas, nes dalyvavimas procese atnešdavo džiaugsmą ir prasmę.

Visos jau dvejus metus T. Dobrovolskio rengtos sesijos būdavo skirtingos ir originalios, nes atlikėjas sesijų metu, nors joms ruošdavosi iš anksto, bene visada improvizuodavo. ,,Tai nereiškia, kad kuriu specialią programą ar repertuarą. Mano pasiruošimas – vidinis nusiteikimas, intencija, tam tikra būsena. Labai svarbu ir muzikinis pasiruošimas, todėl studijoje daug dėmesio skiriu techniniams sprendimas, muzikinei praktikai, improvizacijai”, – sakė T. Dobrovolskis.

Vieni klausytojai Tomo rengtas sesijas įvardija kaip šamanišką ritualą, kiti kaip meditaciją ar terapiją. Atsiliepimų sulaukiama daug ir dažniausiai jie yra pozityvūs. Tik vienas kitas teigia, jog šios kvapų ir muzikos garsų sesijos nepadarė jokio teigiamo poveikio. Tačiau atlikėjo teigimu, priekaištai dėl sesijų metu išgyventų nemalonių patirčių negali būti skirti tik Tomui, nes juk tai, kas vyksta žmogaus galvoje ir yra pats žmogus, jo išgyvenimai, istorijos ir fantazijos.

Kaip bebūtų, Tomas Dobrovolskis nesiruošė sustoti ir žvelgė į ateitį kupinas įvairių idėjų. Norėjo turėti savo studiją, o galbūt kelias ir įvairiose pasaulio šalyse, kuriose reguliariai vyktų šios išskirtinės kvapų ir muzikos garsų sesijos. Taip pat atlikėjas buvo pradėjęs rengti temines sesijas, surengė keletą sesijų skirtingoms žmonių grupėms – dvasinę ir fizinę negalią turintiems žmonėms, vaikams, nėščioms moterims. ,,Ateityje bus daugiau teminių sesijų, kurių metu taip pat bus pristatomi įvairūs nauji kvapai ir jų mišiniai. Tai čia tokie mano planai, kurie gali pasikeisti. Gali atsirasti kažkas netikėto, naujo ir mano sesijos įgaus naują turinį… ”, – sakė Tomas Dobrovolskis.

Patalpinta: Kultūra, Muzika, Naujienos