Smurto šeimoje tema: ką laikyti kokybiška žurnalistika, o ką reikėtų keisti?

Smurtas, meilė ir pinigai – amžinosios žiniasklaidos temos, kurios jaudina visuomenę. Jau trejus metus galiojantis Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas, aikštėn iškėlęs smurto šeimoje problemą, sulaukė pelnytos kritikos dėl jo įgyvendinimo, bet kartu aktualizavo žiniasklaidos vaidmens klausimus.

Šiuolaikinė žiniasklaida: padeda ar trukdo spręsti smurto šeimoje problemą? Kokios reikšmės jos kalbėsena gali turėti aukų sprendimui kreiptis pagalbos? Kieno pozicija – aukos ar smurtautojo – žiniasklaidos dažniau pateikiama kaip pagrįsta? Kaip vertinti gailesčio smurtautojui fenomeną? Ar kitoks yra smurto vaizdavimas įžymių žmonių šeimose? Kaip iliustruojami žiniasklaidos tekstai apie smurtą ir kokios reikšmės tai turi?

Šiais ir kitais klausimais gruodžio 4-ąją, ketvirtadienį, 18.30, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos institutas, laikraštis „Universiteto žurnalistas“ ir Kauno moterų draugija kviečia diskutuoti profesionalius žurnalistus, dar besirengiančius tokiais tapti ir kitus, suinteresuotus viešųjų diskusijų kokybe.

Renginio metu savo įžvalgomis iš keletą mėnesių vykdomo žiniasklaidos tyrimo apie smurto šeimoje vaizdavimą pristatys prof. dr. Irminos Matonytės vadovaujami žurnalistikos magistrantai. Dalyvaus Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto direktorius Deimantas Jastramskis, Kauno moterų draugijos pirmininkė Daiva Baranauskienė.

Moderatorė: Žurnalistikos instituto lektorė, žurnalistikos studentų mokomojo laikraščio „Universiteto žurnalistas“ redaktorė Džina Donauskaitė

Diskusija vyks Vilniuje, Maironio g. 7, J. Keliuočio auditorijoje.

Renginys organizuojamas tęsiant „Universiteto žurnalisto“ vykdomo žiniasklaidos naudojimo raštingumo skatinimo projektą „Mąstyk kritiškai“, iš dalies remiamą Lietuvos kultūros tarybos, ir kaip Kauno moterų draugijos organizuojamos akcijos „16 pasipriešinimo smurtui prieš moteris dienų“ vienas iš renginių.

logos_uz_proj