Nuaidėjo VU kamerinio orkestro 35-erių metų jubiliejus

Šeštadienio vakarą šv. Jonų bažnyčioje klausytojai išgirdo VU kamerinio orkestro koncertą, skirtą paminėti 35-erių metų veiklos jubiliejui. Dabartinių orkestrantų programą sudarė ir kūriniai, kuriuos atliko pirmieji orkestro nariai daugiau nei per tris dešimtmečius.

Skambėjo A. Vivaldi, G. Ph. Telemann‘o, L. Boccherini muzika, kuri kėlė sentimentus ansamblio pradininkams, tuomet dar tik kvartetui, o likusią koncerto dalį bažnyčios skliautus užpildė kompozitorių L. Cherubini, O. Respighi ir P. Warlock‘o kūrinių garsai.

„Šis koncertas skyrėsi tik tuo, kad buvo atsigręžta į mūsų tada dar nedidelio kamerinio ansamblio pirmąsias programas. Man atrodo, kad visi mūsų koncertai yra šventiniai, lyg egzaminai į kuriuos eini puikiai pasiruošęs (ar dažnai taip būna studentams?) Mes grojame tiek nuostabios muzikos, bet kas ją atlieka? Tai Viniaus universiteto talentingi studentai ir įdomu, kad šis kolektyvas visada bus jaunas, nors universitetas jau skaičiuoja penktąjį šimtmetį.“ – pabrėžė visus šiuos 35 metus orkestro meno vadovu ir dirigentu dirbantis Paulius Bernardas Koncė.

Įkurtas 1979 m. dabartinio orkestro meno vadovo ir dirigento Pauliaus Bernardo Koncės, kolektyvas buvo kiek kitokios sudėties nei dabar: jį sudarė vos keturi iniciatyvūs studentai. Suvienyti bendros idėjos skleisti muziką Vilniaus Alma Mater studentų gyvenime ir džiuginti ja ištikimus klausytojus, ansamblis ne tik išaugo į orkestrą, bet ir praplėtė savo muzikinį repertuarą. Per savo veiklos gyvavimo laikotarpį VU kamerinio orkestro atliekama muzika pasiekė įvairiausių pasaulio kampelių žmonių širdis: nuo Meksikos iki Maskvos, o pastaraisiais metais savo turtingą kultūrinę patirtį skleidė Hagos, Ženevos, Paryžiaus, Rygos, Venecijos, Romos, Sank Peterburgo ir Valetos katedrose ir bažnyčiose. Orkestrui ne mažiau reikšmingi koncertai Lietuvos miestuose ir kaimuose, kur pasiklausyti klasikinės muzikos ateina didelė dalis bendruomenės. Orkestro kultūriniam gyvenimui taip pat yra labai svarbus bedradarbiavimas su VU akademiniais chorais – tokiu būdu paruošiamos įspūdingos programos, sukviečiančios daugybę žmonių ant scenos. Taip orkestras išpildo savo misiją – skleisti klasikinės muzikos žinią ir leisti tobulėti jauniesiems muzikantams.

Šiuo metu kolektyvas intensyviai ruošiasi artimiausiems koncertams, vyksiantiems Lietuvos Nacionalinėje Filharmonijoje, kartu su kitais VU meno kolektyvais, šv. Jonų bažnyčioje, Vilniaus Arkikatedroje.

Patalpinta: Universitete