Vilniaus universiteto gimtadienis iš arti

Vilniaus universitetas, švenčiantis 440-ąjį gimtadienį, šia proga dovanojo intelektines, kultūrines ir edukacines dovanas ne tik savo bendruomenės nariams, bet ir visai Lietuvai. Viena iš jų – jau dešimtus metus skaičiuojanti liaudiškos muzikos kapelų ir ansamblių šventė „Universitas Vilnensis 2019“, kurioje buvo galima išvysti Lietuvos ir užsienio universitetų bei kolegijų kolektyvų pasirodymus, taip pat prisidėti prie liaudiško šokio „Grandskveras“ masinio atlikimo rekordo.

Šventės akimirkas užfiksavo Sonata Blažytė.Šventės akimirkas užfiksavo Sonata Blažytė.

Pasiektas Lietuvos rekordas

Norėdama ne tik išvysti šį renginį, bet ir prisidėti prie Lietuvos rekordo gerinimo, šeštadienio rytą pradėjau nuo „Grandskvero“ žingsnelių pamokų. Jie iš tiesų buvo labai paprasti. Tikriausiai todėl, kad šokti galėtų ne tik profesionalūs šokėjai, bet ir visi norintys prisijungti prie masinio šokio atlikimo. Pusdienį pratrepsėjusi, galiausiai išsiruošiau į Didįjį Vilniaus universiteto kiemą, kur ir prasidėjo festivalis.

Tik atvykus į renginio vietą, mane pasitiko besišypsantys šokėjai iš Latvijos. „Na ir linksmai visi nusiteikę“, – pagalvojau. O kiek spalvų aplink! Margiausiais raštais siuvinėtais tautiniais drabužiais pasipuošę ir renginio organizatoriai, ir dalyviai. Atrodo, net oras šiai dienai užsakytas – saulės spinduliai lydėjo visą dieną.

Renginio vedėja  pranešė, kad  iki rekordo siekimo liko kelios minutės. Organizatoriai suskaičiavo šokėjus, paskirstė juos poromis ir netrukus prasidėjo linksmybės: suskambus liaudies muzikai net 278 dalyviai penkias minutes judėjo vienodu „Grandskvero“ šokio žingsneliu. „Nesijaudinkite, jei nepavyksta pataikyti į ritmą“, – ramino vedėja. Didžiajame kieme aidėjo šokėjų juokas, organizatoriai džiaugėsi – pasiektas Lietuvos „Grandskvero“ masinio atlikimo rekordas!

Universiteto Teatro salėje

Po trumpos pertraukėlės Vilniaus universiteto Teatro salėje prasidėjo antroji renginio dalis – liaudiškos muzikos kapelų ir ansamblių šventė, kurioje pasirodė Lietuvos ir užsienio universitetų bei kolegijų kolektyvai.

Įsitaisiau balkone ir stebėjau žiūrovus. Eidama į koncertą tikėjausi sutikti daugiau vyresnio amžiaus žmonių, abejojau, ar mano bendraamžiams bus įdomu stebėti liaudiškos muzikos festivalį. Nustebau – dauguma gausiai susirinkusių žiūrovų buvo jaunimas.

Renginį pradėjo VU Kultūros centro vadovė Gintė Jokubaitienė pasiteiraudama, kokia kalba reikėtų sveikinti visus atvykusius: lietuvių ar anglų? Vis dėlto turime svečių ir iš kitų šalių… G. Jokubaitienė palinkėjo visiems gero festivalio ir pasidžiaugė ne tik pasiektu Lietuvos rekordu, bet ir jauna publika, puoselėjančia tautinę kultūrą.

Netrukus į sceną žengė ir kolektyvai. Pirmasis pasirodė Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblis „Jaunimėlis“,  vėliau buvo galima išvysti ir Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansamblį „Saulė“,  VDU švietimo akademijos dainų ir šokių ansamblį „Šviesa“, VDU ŽUA liaudiškos muzikos kapelą „Ūkininkas“ ir tautinių šokių kolektyvą „Sėja“, Vilniaus kolegijos šokių ansamblį „Voruta“, Tartu universiteto liaudiškų šokių ansamblį „TÜ Rahvakunstiansambel“, Latvijos universiteto tautinių šokių ansamblį „Dancis“, Krokuvos universiteto liaudiškų šokių ansamblį „Krakowiak“ ir Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblį „Nemunas“.

Iš viso koncertavo 400 liaudiškos muzikos ir tautinių šokių entuziastų. Kad renginys būtų dar smagesnis – burtų keliu vienam išrinktam žiūrovui organizatoriai padovanojo Vilniaus universiteto marškinėlius.

Pasibaigus festivaliui teatro salė aidėjo nuo žiūrovų aplodismentų. Atsistojusi plojau ir aš. Taip, kad net delnus skaudėti pradėjo!

Buvo smagu matyti  ansamblių margumyną, jaunimo susibūrimą bei kultūrinio paveldo puoselėjimą. Juk savo kalba, tarmėmis, liaudiškais šokiais, dainomis ir tradicijomis esame išskirtiniai. Organizatoriai padėkojo visiems atvykusiems ir pažadėjo, kad per kitą festivalį ir vėl susitiksime

Patalpinta: Naujienos, Universitete