Savaitės žiniasklaidos aktualijų apžvalga

apzvalga

Portalas Alfa.lt teigia – „Rusijoje grasinama uždrausti socialinius tinklus“.

„Radio Liberty“ pranešė, kad Rusijos federalinės komunikacijos ir reklamos agentūros kontrolierius Vladimiras Pykovas grasina uždrausti užsienyje įsikūrusius socialinius tinklus, nes tokiuose tinklalapiuose, kaip „Facebook“ ar „Twitter“, reklamuojamos nelegalios prekės, kurios rusus esą skatina daryti nusikalstamas veikas. Agentūra į socialinių tinklų daromą žalą atkreipė dėmesį po ne vieno piliečio skundo apie skleidžiamą melagingą informaciją ar „reklamuojamus narkotikus“.

Pasak kontrolieriaus Pykovo, po atlikto tyrimo paaiškėjo, jog rugsėjo 19 dieną „Facebook“ buvo reklamuojami tinklalapiai, kurie dėl turinio Rusijos Federacijoje yra draudžiami. „Po kreipimosi į socialinio tinklalapio administraciją draudžiama reklama buvo pašalinta“, – pasakojo V. Pykovas.

Tuo metu vienas iš Rusijos interneto portalų „By24“ praneša, kad nuo 2015 metų sausio pirmos dienos šalyje bus draudžiami ne tik socialiniai tinklai „Facebook“ ir „Twitter“, bet ir interneto paieškos sistema „Google“. Šalies komunikacijos ir reklamos kontrolės agentūra minėtiems tinklalapiams pateikė sunkiai įgyvendinamus reikalavimus: valstybės žinyboje užsiregistruoti kaip „informacijos skleidėjų organizacija“ ir  perkelti serverius į Rusijos Federaciją. Neįgyvendinus reikalavimų, tinklalapiai bus uždrausti.

Plačiau apie tai skaitykite http://www.alfa.lt/straipsnis/854753/rusijoje-grasinama-uzdrausti-socialinius-tinklus

„Putinas remia saugaus Rusijos interneto projektą“,- skelbia nytimes.com

Praėjusią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad pritaria valstybės planui izoliuoti internetą nuo pasaulinio žiniatinklio. Kalbėdamas su Nacionalinio saugumo tarnyba, Putinas teigė, kad Rusijos tikslas – sukurti apsauginę sistemą šalies teritorijoje veikiantiems tinklalapiams, esą informacijos saugumas yra valstybės prioritetas.

Mes nesiekiame apriboti prieigą prie interneto, nacionalizuoti jį, tiesiog norime pagerinti vietos tinklalapių ir informacijos šaltinių, kuriais naudojasi valstybinės institucijos, saugumą“,- pridūrė Putinas.

Kinų ekspertai teigia, kad tokius Rusijos veiksmus įkvėpė Snowdeno, šiuo metu gyvenančio Maskvoje ir atskleidusio slaptą JAV informaciją apie įsilaužimą į Sirijos interneto sistemą 2012-aisiais, istorija. Naujos interneto sistemos tikslas nėra blokuoti užsienio portalus, bet sukurti „dvigubą interneto kanalą“, kurį, žinoma, kontroliuotų valdžia. Kritiniu atveju ši rezervinė sistema ir pradėtų veikti.

Daugiau informacijos galite rasti http://www.nytimes.com/2014/10/02/world/europe/russia-vladimir-putin-internet.html?ref=media

Nytimes.com taip pat praneša: „Egipto valdžia, norėdama cenzūruoti straipsnį, užgrobė žiniasklaidą“

Praėjusią savaitę Egipto sostinėje Kaire valdžios struktūros konfiskavo visas vieno didžiausio privataus šalies laikraščio kopijas. Tai įvyko tik po keleto dienų, kai prezidentas Abdel Fattah el-Sisi vienai Amerikos televizijai prisiekė, jog Egipte nėra jokių laisvos saviraiškos apribojimų. Iš tikrųjų, cenzūra yra vienas žiniasklaidos suvaržymo nuo 2013-ųjų liepos perversmo, atvedusio el-Sisi į valdžią, pavyzdys. Cenzūruotas laikraščio Al Masry Al Youm straipsnis – tai paskutinė interviu su buvusiu šnipu dalis. Interviu buvo paimtas prieš pat šnipo mirtį. Nors visos kopijos su straipsniu buvo konfiskuotos, jis buvo pasiekiamas žmonėms internete, tinklalapyje PressDisplay.com. Straipsnio antraštė – tai šnipo Refaat Jibril citata, kuria bylojama, kad Egiptas niekada mirtimi nenubaudė nė vieno Izraelio šnipo, nes, grąžindami juos Izraeliui, siekė atgauti saviškius. Pasak Yossi Melmano, knygos „Spies Against Armageddon“ bendraautoriaus, įrašai nurodo, kad Egipte devintajame dešimtmetyje buvo nužudyti Izraelio piliečiai, kaltinami šnipinėjimu.

Nuo karinio perversmo šalyje valdžia nutildė pagrindines opozicines žiniasklaidos priemones, o dabartinė privati žiniasklaida palaiko prezidentą, panašiai kaip valstybinės medijos. Valdžia netgi įkalino keletą žurnalistų. Birželį trys Al Jazeera’s angliško tinklalapio žurnalistai buvo nubausti mažiausiai septyneriems metams kalėti už tai, kad skleidė neva melagingą informaciją ir bendradarbiavo su islamistais. Prezidentas Sisi visiems teigia, kad Egipto žiniasklaida yra laisva ir nepriklausoma, tačiau patys egiptiečiai pripažįsta, kad viskas, ką jie turi, yra senoji cenzūruota sistema.

Plačiau apie žiniasklaidos cenzūrą Egipte galite pasiskaityti http://www.nytimes.com/2014/10/02/world/middleeast/egypt-seizes-newspapers-to-censor-an-article.html?ref=media

Vz.lt naujienos : „Bankroto byla euro viešinti netrukdo“

Šią savaitę bankroto byla iškelta jau antrai portalo „balsas.lt“ savininkei: pirmiau – UAB „Balsas.lt leidiniai“, dabar – ir UAB „Balsas.lt“. Tačiau bankroto bylos ar kiti požymiai, įprastai neleidžiantys bendrovėms dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, euro viešinimo bei kitiems žiniasklaidos konkursams negalioja. Vilniaus apygardos teismas pirmadienį nutarė iškelti bankroto bylą „Balsas.lt“, valdančiai prekės ženklus „balsas.lt“, „balsas.lt savaitė“ ir „balsas.lt televizija“. Antradienį bendrovei taip pat pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės – areštuotas visas turtas.

Portalas „balsas.lt“ yra laimėjęs Finansų ministerijos, atstovaujamos agentūros „Gravitas Partners“, skelbtą euro viešinimo projektų konkursą su rubrika „Euro sąžinė“. „Kol projektas vykdomas pagal patvirtintą planą, mes neturime jokio pagrindo abejoti tiekėjo įsipareigojimais“, – VŽ sakė Donatas Bedulskis, „Gravitas Partners“ vadovas.

Reikalavimas pateikti savininkų duomenis Kultūros ministerijai euro viešinimo konkurso nuostatose buvo įrašytas, tačiau reikalavimas neturėti iškeltos bankroto bylos – ne.

Daugiau informacijos: http://vz.lt/?PublicationId=c23790f0-96c6-4dd0-8d51-792d6eef441b&ref=powerlinklist

New York Times ketina atsisakyti 100 darbuotojų – skelbia britų dienraštis theguardian.com

New York Times pranešė apie planus atleisti 100 naujienų agentūros darbuotojų ir stabdyti programėlę, skirtą išmaniesiems telefonams, nes ji nepritraukė daug vartotojų ir pasirodė ne tokia populiari, kokios tikėtasi. Laikraščio leidėjas  Arthuras Sulzbergeris ir generalinis direktorius Markas Thompsonas apgailestavo dėl tokių skaudžių permainių, tačiau pripažino, kad jos yra reikalingos norint sumažinti laikraščio kainą ir investuoti į skaitmeninę ateitį. Pasak Sulzbergo ir Thompsono, taip elgiamasi ne dėl trumpalaikių sunkumų, o dėl ilgalaikės gerovės ateityje.

Darbo vietų skaičius sumažintas ir redakcijoje bei verslo reikalų skyriuje. Jei darbuotojai neišeis savanoriškai, bus siūlomos išmokos arba laikinasis atleidimas.

2011-aisiais New York Times naujienų agentūroje dirbo 1189, o šiuo metu – 1330 žmonės. Darbuotojų sumažės apie 7,5 %.

Plačiau apie tai galite skaityti http://www.theguardian.com/media/2014/oct/01/new-york-times-newsroom-layoffs-jobs-opinion-app

Birmos žurnalistams bausmė sumažinta nuo 10-ies iki septynerių metų, – skelbia theguardian.com

Žurnalo „Unity“ generalinis direktorius ir dar 4 žurnalistai buvo apkaltinti valstybės paslapčių paviešinimu, kai sausį publikuotame straipsnyje užsiminė apie egzistuojantį cheminį ginklą. Jie buvo pripažinti kaltais už neteisėtą teritorijos peržengimą ir karinės įrangos fotografavimą be leidimo. Valdžia paneigė galimą cheminio ginklo egzistavimą.

Straipsnį rasite http://www.theguardian.com/media/greenslade/2014/oct/03/press-freedom-burma

Patalpinta: Žiniasklaida