Tinkama mityba – raktas į sveiką gyvenseną?

Rita Mishkel sako, kad žaliavalgystė ir veganizmas yra ne tik lėkštės turinys. Tai – filosofija. Nuotrauka iš asmeninio R. Mishkel archyvo.
Rita Mishkel sako, kad žaliavalgystė ir veganizmas yra ne tik lėkštės turinys. Tai – filosofija. Nuotrauka iš asmeninio R. Mishkel archyvo.

Dubline aštuntus metus gyvenanti irpaskaitas apie sveiką gyvenimo būdą skaitanti Rita Mishkel sako, kad žaliavalgystė ir veganizmas yra tik įrankis atsiskleisti tikrajam stebuklui – žmogui. Moteris jau kurį laiką yra veganė. Jos trejų metų sūnus taip pat. Rita tiki, jog sveikos gyvensenos mokytoju gali tapti bet kuris, padedantis kitam sveikiau maitintis, daugiau judėti, šypsotis ir mylėti.

Iš kursužinojote apie žaliavalgystę ir veganizmą? Kas paskatino Jus pradėti maitintis kitaip?

Sveika gyvensena susidomėjau prieš dešimtmetį. Mane nuo vaikystės kankino antsvoris, todėl nusprendžiau jo atsikratyti. Tam reikėjo keisti kasdienius įpročius ir mitybą. Jau tada supratau, kad trumpalaikių dietų rezultatai laikini, tad jomis žavėtis visiškai neverta. Išsivaliau žarnyną ir pradėjau žiūrėti, ką dedu į burną. Visiškai atsisakiau kiaulienos, pieno, miltinių patiekalų, kavos, cukraus. Maistą virdavau garuose ar valgydavau neapdorotą, kepdavau labai retai ir naudodavau tik šaukštą aliejaus. Taip pat pradėjau sportuoti.

Svoris pradėjo tirpti. Nors mano kūno linijos tapo dailesnės, šie pokyčiai neapsaugojo manęs nuo ligų. Todėl labai neteisinga manyti, kad lieknas ar atletiškas žmogus yra sveikuolis. Man buvo diagnozuotas abiejų kelių meniskų susidėvėjimas. Gultis po skalpeliu nenorėjau, todėl pasiryžau 30 – ies dienų gydomajam badavimui.

Išsigydžiau visas ligas. Tada ir pradėjau domėtis veganizmu bei žaliavalgyste. Apie veganizmą ir jo naudą sužinojau iš savo sveikos gyvensenos mokytojo. Tuomet supratau, kad tas maistas, kuris nedovanoja man sveikatos, nebegali būti mano racione. Po gydomojo badavimo visiškai atsisakiau visų gyvulinės kilmės produktų. Operacijos niekada neprireikė, kelių skausmų niekada nebejutau, o ir sirgti po šių pokyčių dar neteko.

Dauguma žmonių netgi bandydami laikytis paprasčiausios dietos labai greitai suklumpa. Veganizmas skamba kaip tikras iššūkis. Ar buvo sunku pradėti kitokį gyvenimą?

Veganizmas nėra tik lėkštės turinys. Tai visa filosofija. Tam nepavyksta nusiteikti per vieną dieną. Pokyčiai gali užtrukti ir mėnesius, ir metus. Kai didžiąją savo gyvenimo dalį žmogus valgo absoliučiai viską, atsisakius gyvulinės kilmės produktų dažnai iškyla klausimas: o ką gi valgyti? Kai tapau veganė, nebuvo tiek daug informacijos, kiek jos yra dabar, nebuvo palaikymo grupių, bendruomenių ir net receptų.

Tada išties visi manė, kad įstojau į sektą. Dažniausiai žmonėms būna sunku ne keisti mitybą, o apginti save ir savo įsitikinimus. Aš esu stiprus žmogus, todėl mano tiesa ir mano sveikata buvo stipresnė už kitų kalbas ir norą suvalgyti ką nors nesveiko. Nebenorėjau būti tuo, kuo buvau. Pasikeitė ne tik mano sveikatos būklė, požiūris į supančią aplinką, bet ir tai, kad aš tiesiog tapau daug geresnė savęs pačios versija.

O kaip į Jūsų gyvenimo pokyčius reagavo artimieji?

Mano šeimos nariai yra visavalgiai. Kai keičiausi aš, norėjosi pakeisti ir visus aplink save, o labiausiai – šeimą. Didžiausias noras kilo tada, kai sužinojau, kokią įtaką mūsų sveikatai daro įvairus maistas. Tačiau po kiek laiko supratau, kad pasikeis tik tie, kurie to patys nori, nereikia piršti šio gyvenimo būdoar bandyti įtikinti. Reikia tiesiog būti geru pavyzdžiu. Jei žmonės norės, jie ateis, paklaus ir pradės keistis. Mano šeima tam dar nėra pasiruošusi, tačiau aš juos visus be galomyliu ir gerbiu. Visai tai pat, kaip ir jie gerbia mane ir mano pasirinkimą.

Skaitote paskaitas apie sveiką gyvenimo būdą, socialiniame tinke „Facebook“ turite paskyrą, kurioje dalijatės įvairiais receptais, skatinate žmones pradėti gyventi kokybišką ir sveiką gyvenimą. Kaip kilo idėja pasidalinti patirtimi, skleisti žinią apie gyvo maisto vartojimą?

Aš myliu tai, ką darau.Myliu žmones, todėl man norisi suteikti kuo daugiau informacijos, paskatinti juos keistis, domėtis ir kategoriškai neatmesti šio gyvenimo būdo. Taip pat paraginti juos pamatyti pasaulį kitokiomis spalvomis, suprasti, kas yra gyvybė, būti atsakingam ne tik už save irartimuosius, bet ir už mus supančią aplinką.

Kaip bendraujate su skeptikais, pasisakančiais prieš veganizmą ir žaliavalgystę?

Informacija apie šį gyvenimo būdą aš dalinuosi tik savo grupėje ir „Facebook“ paskyroje, kurioje didžioji dalis žmonių susirinkę būtent šiems pokyčiams, todėl prieštaraujančių žmonių tenka sutikti retai. Nors, žinoma, tokių yra. Aš manau, kad jų visada bus, nesvarbu, ar tai veganizmas,žaliavalgystė, ar kažkas kito. Kai žmogus visa širdimi tiki savimi ir tuo, ką daro, pašaliniai tam niekada nepadarys įtakos. Aš gerbiu kitų pasirinkimą, todėl visada prašau gerbti ir manąjį.

Ką patartumėtetiems, kurie nori sveikai maitintis, bet nežino nuo ko pradėti?

Visų pirma, pradėti domėtis. Žmogus sąmoningai turi suvokti augalinės kilmės mitybos naudą ir gyvulinės kilmėsproduktų žalą. Siūlyčiau susirasti bendraminčių. Internete gausu nuostabių žmonių, besidalinančių savo patirtimis ir patarimais.

Keli nesudėtingi žaliavalgiški receptai:

Vasariniai barščiai

Reikės:
5 didelių pomidorų,
50 g šviežių bazilikų,
1/4 mirkytų razinų,
Saliero,
Svogūnų laiškų,
Pekino kopūsto.

 

Pomidorus išplakite su bazilikais, įpjaustykite pekino kopūstą, salierą ir svogūnų laiškų. Štai ir viskas. Gero apetito!

 

Kokteilis „Žaliukas“

Reikės:
Saujos špinatų,
Šaukštelio čija sėklų,
Banano,
Kivi,
Pusės mango,
Pusės puodelio riešutų pieno,

 

Į maisto smulkintuvą ar mikserį dedame špinatus, tada likusius vaisius ir sėklas. Užpilame pienu ir sutriname. Sutrynus pilame tiek vandens, kad gautume norimą kokteilio tirštumą.

Patalpinta: Rašiniai