Egzotiški patiekalai lietuviškuose puoduose

Į kulinarinės Vytaro Radzevičiaus knygos „Pasaulio puodai. 50 vyriškų atradimų virtuvės geografijoje“ pristatymą Vilniaus knygų mugėje atskubėję žmonės netilpo salėje. Gausus būrys gerbėjų, norėjusių išgirsti autoriaus mintis, liko už durų. „Atsiprašau dėl savo jaunojo kolegos, kuris dėl įgimto kuklumo pasirinko pačią mažiausią pradedančio rašytojo salę. Bet viskas dar prieš akis ir, aš manau, jog kitą savo knygą Vytaras pristatys jau Siemens arenoje,“ – juokavo kartu su autoriumi renginyje dalyvavęs Martynas Starkus.

Iš asmeninio autoriaus albumo „Facebook“ tinkalalapyje.Iš asmeninio autoriaus albumo „Facebook“ tinkalalapyje.

„Ši knyga neatsirado per vieną dieną. Kuomet pirmą kartą 2006 m. važiavome į Afriką, mes vežėmės labai daug maisto iš Lietuvos – grikių kruopas, makaronus, net lašinius, kuriuos pjaustėme Mauritanijoje, musulmonų respublikoje, pakraupusiomis akimis stebint vietiniams. Būtent ten viskas prasidėjo. Vieną kartą nufilmavome maisto gaminimą, neatsimenu tos sriubos pavadinimo, bet valgiau tik aš ir Martynas. Abu likome gyvi. Po to kitose kelionėse jau su vietiniais produktais šaltibarščius, cepelinus gaminau. Rubrika „Pasaulio puodai“ vis labiau brendo, pradėjau rinkti receptus ir grįžęs iš kelionių gaminti namiškiams. Tuomet kilo idėja, jog laikas visa tai perkelti į knygą,“ – pasakojo debiutuojantis rašytojas.

V. Radzevičius kelionių draugai nuolatos skatino jį parašyti kulinarinę knygą. „Kadangi kelionėse tvarkau mūsų biudžetą ir kiekvieną kartą stengiuosi taupyti, sąmoningai siekiau to, kas įvyko dabar. Siekdamas sutaupyti, sakydavau Vytarui, kad reikia nusipirkti produktų ir ką nors pagaminti. Kadangi aš tingėdavau gaminti, o jis labiau valgyti norėjo, tai ir suprato, jog jam ir reikės tą daryti. Arba, kur nors kelionėje mums pasiekus tam tikrą įtampos tašką, klausdavau, ar jis yra išleidęs knygą. Tada Vytaras nutildavo, bet dabar jau turės ką atsakyti,“ – šmaikštavo  M. Starkus.

„Jie mane dusindavo. Kiekvienoje kelionėje klausdavo, kada bus knyga. Aš vis tą patį atsakydavau – bus, grįšim ir parašysiu. Ir taip kiekvienais metais. Galų gale į mane kreipėsi leidykla „Obuolys“ ir aš pasirašiau sutartį,“ – pridūrė V. Radzevičius.

„Aš vien savanaudiškais tikslais girdavau visus jo patiekalus, skatindamas jį toliau gaminti. Taip pat Vytaras sutikdavo patiklių užsieniečių. Kanados kinams įbrukdavo cepelinų, Santa Barbaros banglentininkus pavaišindavo šaltibarščiais, kurie paplūdimio vaikinams atrodė lyg burokėlių sultys arba salotos su daug padažo. Taip sklido Vytaro patiekalai po pasaulį  ir pagaliau pavyko išleisti knygą,“ – savo kolegos pasiekimu džiaugėsi M. Starkus.

Knygos „Pasaulio puodai. 50 vyriškų atradimų virtuvės geografijoje“ autorius pasakojo, jog knygą rašė lygiai tiek, kiek trunka moters nėštumas – devynis mėnesius. Anot debiutanto, daugiausia laiko užėmė patiekalų fotosesijos: „Vėl visus 50 patiekalų gaminau. Namie, pas draugus, kur tik pakliūdavo. Šioje knygoje yra įvairių nuotraukų, tačiau neišsigąskite, į knygą nedėjau tokių receptų, kaip septyni patiekalai iš kobros, plakanti  širdis, kraujas, krosnyje kepta jūrų kiaulytė, vabalai, skorpionai, gyvatės. Knygoje pateikiami patiekalai mums yra tinkami, pagaminami Lietuvoje.“

Pirmojoje V. Radzevičiaus knygoje gausu ne tik originalių, egzotiškų patiekalų receptų, bet ir dar negirdėtų, įdomių istorijų. Viena tokių – susitikimas su Kinijos miestelio vicemere, kur po tosto Gan Bei (iš kinų kalbos – „išsausink stiklą“) Vytaro bei Martyno laukė netikėtos pasekmės. Šią istoriją autorius aprašo savo knygos skyriuje „Girtos kriaušės“.

„Nuoširdžiai kalbant, didžiuojuosi savo kolegos ryžtu išleisti tokią knygą. Jis rizikavo, nes daugelis žmonių yra skeptiškai nusiteikę prieš kulinarines knygas. Daugelis teigia, jog kas netingi, tas ir rašo apie maisto gaminimą. Galbūt. Bet vargu, ar yra Lietuvoje vyras, sukūręs kažką panašaus ir tokio vertingo. Vytaro knyga pagrįsta gyvenimo patirtimi, istorijomis bei kelionių įspūdžiais, o tai – nuoširdu ir tikra,“ – džiaugėsi M. Starkus.

Šis darbas – atlikta bakalauro žurnalistikos studijų programos dalyko „Žurnalistikos žanrai“ užduotis. Vadovė – Jonė Kučinskaitė.

Patalpinta: Kultūra, Naujienos