Slemeris Domas Raibys: „Nėra vieno kelio“

Kūrybos komunikacijos antrakursis Martynas Slavinskas sveikinasi su humoristu, poezijos slemo organizatoriumi ir bedarbiu Domu Raibiu. Išskirtinis „blic“ interviu su žmogumi, kuris interviu nedalija. Kviečiame paskaityti.

Domas RaibysD. Raibys savo organizuojamuose poezijos slemuose dažniausiai dalyvauja kaip dalyvaujantis padalyvis, daug rečiau kaip veiksnys ar tarinys. D.Raibio archyvo nuotr.

Kuo domėjaisi mokyklos laikais?

Kamuolio daužymu, bėgimu, iečių svaidymu ir, žinoma, trišuoliu. Paskui viską mečiau, nes norėjau groti pank roką. Niekur nepasisekė.

Kas tau yra kūryba?

Yra daug jos formų: kubas, rombas, trikampis, stačiakampis gretasienis. Labiausiai patinka kai jos formos keičiasi iš trikampio į keturkampį, penkiakampį ir t.t. Kitaip tariant, kuo sunkiau suskaičiuoti perimetrą ir plotą tuo kūrėjas man įdomesnis. Pavyzdžiui, grupė BIX dabar nebepatinka, nes ji jau eina atgal, kadaise turėjo daug aštrių kampų, dabar jie nieko neturi, išskyrus „kitais metais bus albumas“.

Kas yra tavo autoritetas?

Autoritetas buvo ir dabar yra senelis. Klasėje, kai reikėjo rašyt rašinėlį apie superherojų, aš paklausiau, ar galiu rašyt apie savo senelį. Parašiau. Lietuvių kalbos mokytojai jis labai patiko, paprašė klasėje perskaityti garsiai. Beskaitant ji apsiverkė. Nors norėjau, kad ji juoktųsi. Tada dar nemokėjau būti juokingas. Kai pagalvoju, nelabai kas pasikeitė. Jeigu taip ir toliau, aš nuo klausimų tuoj apsiverksiu.

Ar tavo kūryboje yra rėmai, į kuriuos reikia įsisprausti?

Aš dar labai daug dalykų ieškau. Vaikystėje visada būdavau tas, kuris neranda, ypač kai žaisdavau slėpynių. Ilgai negalėjau suprasti, kodėl taip yra. Penktoje klasėje gavau savo pirmus akinius. Į rėmus norėčiau įsprausti visus seksistus, rasistus. Tik nežinau kur reiktų juos kabinti. Gal niekur.

Kas yra poezijos slemai?       

Poezijos varžybos. Poezija plačiąja prasme. Varžybos siauraja prasme.

Kiek laiko organizuoji poezijos slemus?

Rugsėjį buvo metai, kai neorganizavau slemų. Prieš tai organizavau dvejus metus, vykdavo paskutinį mėnesio ketvirtadienį. Šiemet varžybos vyko sausio pabaigoje.

Ar tu jose dalyvauji kaip dalyvis?

Dažniausiai dalyvauju kaip dalyvaujantis padalyvis, daug rečiau kaip veiksnys ar tarinys.

Kur galima būtų rasti daugiau informacijos apie poezijos slemus?

Turime knygą „Slemas Lietuvoje”. Daug poetų darbų, slemo istorija, DVD diskas. Ją galima rasti knygynuose, kiek žinau, jos nelabai pirko, tad turėtų būti pigiau.

Prasta knyga?

Knyga nėra prasta. Knyga gera, bet slemas knygoje nieko gero. Čia kaip biologijos knyga ji nėra prasta, bet kai pabučiavau merginą labiau norėjau ją bučiuoti, o ne sėdėti prie knygos.

Kalbant apie humorą, kada supratai, kad sugebi prajuokinti daugybę žmonių?

Perskaitęs knygą „Senis ir Jūra“. Kai išgirdau, kad Loreta Graužinienė ją irgi skaitė nė trupučio nenustebau. Reikia pripažinti, ji labai juokingai varo. Tik negerai, kad ji pasirinko ne tą sceną. Kodėl taip yra? Turiu įtarimą, kad ji skaitė rusišką vertimą, o gal net rusiškai ir daugelį dalykų netaip suprato.

Pameni pirmąjį kartą scenoje su „Humoro klubu”?

Pirmą kartą sekėsi gerai. Paskui buvo tik prasčiau. Sunku, kai pirmas blynas neprisvyla, tada nukenčia tavo imunitetas.

Kas tave labiausiai žavi gyvenime?

Plytos – „Volvo 240“. Ji tikrai labai žavi: savo kampais, ilgaamžiškumu, daug vietos yra. Norėčiau tokios.

Ko palinkėtum jaunesniems kūrėjams?

Tu turi suprasti, ką tu gali daryti ir ko negali. Turi peršifruoti save, žiūrėti, gerinti. Manau, kad nėra vieno patarimo. Nėra vieno kelio. O jeigu esi jaunas ir klausai mano patarimų, žinok, tau visai prastai.

Patalpinta: Interviu, Lietuvoje