Apdovanoti patriotiškiausių knygų autoriai

Patriotų premija yra teikiama jau ketveri metai. Patriotų premijos konkursui buvo pateiktos 26 knygos, iš jų 4 vaikams ir jaunimui. Šia premija siekiama skatinti Lietuvos ir užsienio autorius rašyti pilietiškumo ir patriotizmo tematika, per knygą skiepyti meilę ir ištikimybę savo šaliai.

Knygos laureatės. Augustino Žukovo nuotr.

Šiais metais knygomis laureatėmis tapo Agnės Žagrakalytės romanas „Eigulio duktė: byla F117“, Andriaus Dručkaus, Klaudijaus Driskiaus, Rūtos Mozūraitės, Pauliaus V. Subačiaus knyga „Balys Vaičėnas. Partizano sąsiuviniai“ ir Andriaus Tapino fantastinis romanas „Vilko valanda“.

Knygas, vertas premijų, rinko Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos leidėjų asociacijos sudaryta komisija. Komisijoje dirbo literatūros ekspertai Antanas Gailius, Vytautas Ališauskas, Loreta Žvironaitė-Udrienė, Džiuljeta Maskuliūnienė ir Aida Dobkevičiūtė, o ministerijai atstovavo Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos profesorius Valdas Rakutis ir Krašto apsaugos ministerijos viešųjų ryšių departamento direktorė Rūta Apeikytė.

Pasak Patriotų premijos konkurso vertinimo komisijos pirmininko Antano Gailiaus, šiemet išrinkti prizininkus nebuvo sudėtinga. „Šiais metais buvo gana lengvas darbas. Susirinkome su tomis pačiomis antraštėmis galvose“, – sakė jis. Antanas Gailius teigė, kad kiekvienais metais komisijai yra labai smalsu kokios knygos bus pateiktos. Ketvirtus metus knygų vertinimo komisijai vadovavęs literatūros ekspertas ragino leidėjus pateikti kuo daugiau knygų, nes yra įsitikinęs, jog knygų laureačių yra išleidžiama gerokai daugiau nei sulaukia komisija.

Patriotų premija už 2013 m. grožinę knygą buvo įteikta Agnei Žagrakalytei, parašiusiai romaną „Eigulio duktė: byla F117“ (išleido leidykla „Tyto alba“). Atsiimdama premiją, Briuselyje gyvenanti laureatė juokavo, kad sužinojus, jog laimėjo premiją, jai teko pirkti naują lėktuvo bilietą, kadangi taip anksti į Vilnių grįžti neketino. Romaną parašyti paskatino noras įprasminti tėvo nuveiktus darbus. „Mano tėvas visą gyvenimą rinko tai, ką nuveikė Juozas Žagrakalys – knygas ir visus jo straipsnius, parašytus įvairiuose spaudiniuose. Ir aš pagalvojau, kad du žmonės visą gyvenimą dirba kažkokį darbą ir tai išnyks, visa tai tiesiog dings. Norėjau tai išgelbėti“.

Patriotų premija už 2013 m. mokslinę knygą skirta knygos „Balys Vaičėnas. Partizano sąsiuviniai“ rengėjams: Klaudijui Driskiui, Rūtai Mozūraitei, Pauliui V. Subačiui ir idėjos autoriui Andriui Dručkui. Šią knygą išleido leidykla „Tautos paveldo tyrimai“.

Knygos idėjos autorius yra apdovanotas įvairiais valstybiniais apdovanojimais, tačiau prasitarė, jog jam ši premija yra viena svarbiausių, nes įvertina sunkų visų prie knygos prisidėjusių žmonių darbą. Jo manymu, labai svarbu, kad jaunimas nepamirštų savo tautos istorijos. „Jauni žmonės – mūsų ateitis. Juk dabartinis jaunimas bus politikais, daktarais, ministrais. Svarbu, kad išugdytume juose meilę Tėvynei ir pagarbą istorijai. Tada ir gyvenimas Lietuvoje bus kitoks“.

Fotografas, žurnalistas ir knygos bendraautorius Klaudijus Driskius paskelbė, jog gautą 2 500 Lt premiją knygos rengėjai nutarė skirti Obelių muziejuje esančių laisvės kovų eksponatų priežiūrai ir išsaugojimui.

Metų knygos vaikams ir jaunimui laureatu tapo Andrius Tapinas, parašęs fantastinį romaną „Vilko valanda“ (išleido leidykla „Alma litera“). Atsiimdamas premiją, autorius dėkojo ir sakė, jog žodis patriotas šiais laikais turi ne vieną reikšmę.

„Man dėl to labai gaila. Kartais mes taip bijome pasakyti, kad mes kažkuo didžiuojamės, kad mes kažką mylime. Kartais mes tą darome vos ne per prievartą ir mes kur kas lengviau skundžiamės kaip mums viskas blogai, kaip mes kažko neturim, ar kaip mes kažko nemokam. Ir kartais mes kaltinam vieni kitus ir patys save, kad tai yra mūsų kartos problema“, – mintimis dalijosi Andrius Tapinas. Patriotų premijos laureatas savo kalbą baigė retoriniu raginimu paklausti savęs Maironio iškelto klausimo – o aš pats, ką aš gero padariau?

Patriotų premijas šių metų laureatams įteikė krašto apsaugos viceministas Antanas Valys ir Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentas Remigijus Jokūbauskas.

Renginio dalyvius linksmino krašto apsaugos savanorių džiazo grupė.

Šis darbas – atlikta bakalauro žurnalistikos studijų programos dalyko „Žurnalistikos žanrai“ užduotis. Vadovė – dr. Jolanta Mažylė.

Patalpinta: Knygos