A. Maldeikienė griovė ekonomikos mitus

Žinoma Lietuvos ekonomistė Aušra Maldeikienė, kuri mieliau prisistato kaip „politekonomė“ ar ekonominės minties istorikė, apie savo naują knygą „Melo ekonomika“ kalbėjo ir Vilniaus knygų mugės lankytojams. Knygos, kuri vos išleidus buvo šluote šluojama nuo knygynų lentynų, pristatyme dalyvavo joje minimi, o kai kur ir aštriai kritikuojami politikai – ekonomikos krizę valdę buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė ir buvęs teisingumo ministras, Laisvosios rinkos instituto ekspertas Remigijus Šimašius; konservatorius Kęstutis Masiulis.

Knygos „Melo ekonomika“ pristatymasĮ knygos „Melo ekonomika“ pristatymą Vilniaus knygų mugėje pakviesti ir aršiai ekonomistės sukritikuoti ekonomikos krizę valdę Lietuvos politikai. Nuotraukoje iš kairės: I. Šimonytė, A. Maldeikienė, A. Tapinas, R. Šimašius, K. Masiulis. Autorės nuotr.

Diskusijai vadovavo ekonomikos ir verslo žurnalistas Andrius Tapinas.

Knygoje – peikiami, studijoje – giriami

Anot A. Maldeikienės, sukritikuoti politikai nėra jos priešai: jei taip būtų, ji jų nebūtų kvietusi į savo knygos pristatymą. Dėl Lietuvos „praskolinimo“ knygos puslapiuose tekusios kritikos strėlės buvusiai finansų ministrei Ingridai Šimonytei studijoje atšipo. Anot A. Maldeikienės, tuometė finansų ministrė neturėjo kito pasirinkimo – skolinimosi sprendimas buvo būtinas.

Jaunos šeimos verčiasi sunkiau nei pensininkai

Diskusijos metu teko darkart ginti poziciją (išsakytą ne tik knygoje, bet ir tos pačios dienos LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“) apie tai, kad „pensininkai nepalyginamai geriau aprūpinti negu mažas ar vidutines pajamas gaunantys žmonės su mažais vaikais“. Tai, anot A. Maldeikienės, atskleidžia skaičiai: pensijoms praėjusiais metais buvo skirta net 8 mlrd. litų, o motinystės išmokoms tik – 1,3 mlrd. litų. Knygoje ji pateikia dar daugiau detalių ir gyvenimiškų pavyzdžių, kaip Lietuvoje sunku pragyventi jaunoms šeimoms. Taip pat A. Maldeikienė  kritikuoja pensijų kompensavimą ir iškelia klausimą – kas kompensuos darbingo amžiaus žmonių atlyginimus, kurie sumažėjo ekonominio nuosmukio metu.

„Melo ekonomika“ – kiekvienam rinkėjui

Autorės teigimu, šis leidinys nėra skirtas ekonomikos mokslų specialistams ar analitikams, jis –  paprastiems rinkėjams.

Knygoje aprašomi septyni didieji „melai“, kitaip tariant, ekonomikos mitai, kurie ypač paplitę viešojoje erdvėje. A. Maldeikienės teigimu, net knygos pavadinimas, paremtas rinkodara, nes jis yra trumpas ir aiškus, patrauklus paprastam žmogui.

Pokalbį LRT studijoje, įsikūrusioje  Vilniaus knygų mugėje, reziumavo dabartinė Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja I. Šimonytė: „Deja, teks nusivilti skaitytojams, kurie tikisi knygoje atrasti pikantiškų detalių apie Lietuvos politinio olimpo korupciją.“

Šis darbas – atlikta bakalauro žurnalistikos studijų programos dalyko „Žurnalistikos žanrai“ užduotis. Vadovė – dr. Jolanta Mažylė.

Patalpinta: Lietuvoje, Knygos