Lietuvos ortopedų traumatologų draugija tiesia pagalbos ranką Kenijai

Lietuvos ir Kenijos medikų atokvėpio minutė. Lietuvos ortopedų traumatologų druagijos nuotrauka.
Lietuvos ir Kenijos medikų atokvėpio minutė. Lietuvos ortopedų traumatologų druagijos nuotrauka.

Lietuvos ortopedų traumatologų draugijos delegacija gruodžio 1–14 dienomis vieši Kenijoje. Aukštos kvalifikacijos specialistai iš Lietuvos atlieka sudėtingas operacijas, o taip pat suteikia galimybę vietos medikams pažinti ir įsisavinti modernius ortopedinio – traumatologinio gydymo metodus.

Ortopedų traumatologų draugijos delegacija, šiemet sudaryta iš trijų jos narių, altruistišką  kelionę organizavo savo atostogų sąskaita. Remėjai – farmacijos bendrovės – remia šią draugiją, taigi dalis gautų lėšų panaudota skrydžių bilietams įsigyti. Dalį kelionės išlaidų gydytojai apmokėjo savo asmeninėmis lėšomis.

Misijos įkūrėjas, medicinos mokslų daktaras, Vilniaus universiteto docentas Valentinas Uvarovas išdėstė svarbiausius kelionės tikslus: sunkių stuburo, dubens traumų ar potrauminių komplikacijų turinčių vietos pacientų chirurginis gydymas, paskaitų skaitymas Kenijos medikams, medicinos studentams ir rezidentams, bendravimo pratęsimas universitetiniame lygmenyje, mainų programose.

Valentinas Uvarovas pabrėžia, kad keitimasis patirtimi dėl skirtingų kraštų traumų specifikos – itin naudingas. ,,Mūsų tikslas yra darbas ne aukščiausio lygio ligoninėse, bet ten, kur situacija gerokai prastesnė. Norime pagerinti Kenijos medikų teorines žinias, išmokyti pritaikyti šiuolaikines technologijas“, – pasakoja gydytojas.

Tokio pobūdžio kelionė šios draugijos nariams – ne pirmoji. Gydytojai jau yra savanoriškai dirbę Mongolijoje, Kambodžoje bei Nepale. Valentino Uvarovo teigimu, šiose šalyse drąsu dirbti, nes juntamas didžiulis kolegų ir pacientų iš šių šalių geranoriškumas, lietuvių misijų palaikymas. Bendradarbiavimo galimybės taip pat vertinamos, jomis pasinaudojama – Vilniaus Universitete jau stažavosi studentai iš Nepalo. Paklaustas, ar vykdamas į Afriką, ko nors baiminasi, gydytojas sako. ,,Nežinomybė ir yra baimė. Baisu, kad jų tikslas nebūtų mus išnaudoti. Iš susirašinėjimo su Kenijoje dirbančiais kolegomis matosi, kad jie gauna nemenką finansinę labdarą iš turtingų pasaulio šalių ir yra išlepinti. Tai slopina iniciatyvą. Kelionė viską parodys…“, – prieš išvykimą kalbėjo V. Uvarovas.

Ortopedų traumatologų draugijos nariai į Keniją vežasi kelis rinkinius medicininių instrumentų bei implantų, kuriuos Lietuvai padovanojo turtingesnės šalys. Implantai yra puikios kokybės, tačiau mūsų šalyje nebenaudojami.

 

Patalpinta: Naujienos