Interneto etiketas riboja vartotojų laisves

Indijos komunikacijos ir informacinių technologijų ministras Kapil Sibal. P. Reso nuotr.
Indijos komunikacijos ir informacinių technologijų ministras Kapil Sibal. P. Reso nuotr.

Lapkritį Pakistano telekomunikacijas reguliuojanti tarnyba davė neįprastą užduotį savo kolektyvui: sudaryti necenzūrinių žodžių sąrašą anglų ir urdu kalbomis. Šie žodžiai bus traktuojami kaip įžeidžiantys ir blokuojami tekstinėse žinutėse. Užduotis tapo dalimi projekto, kontroliuojančio visuomenei kylantį pavojų dėl elektoninio šlamšto, kuris buvo kritikuojamas kaip laisvos kalbos varžymas.

Atrodo, kad Indija, Pakistano kaimynė, šalis besididžiuojanti demokratijos ir laisvės tradicijomis, mėgins įgyvendinti panašų projektą. Indijos Komunikacijos ir informacinių technologijų ministras Kapil Sibal buvo apkaltintas, jog viešino kompromituojančias Kongreso partijos lyderės Sonios Gandhi ir Indijos ministro pirmininko Manmojan Singh nuotraukas. Pasak dienraščio „The New York Times“, įgaliotieji asmenys iš „Google“, „Microsoft“, „Yahoo“ ir „Facebook“ buvo pakviesti į pono K. Sibal kontorą Delyje aptarti galimybės peržiūrėti ir patikrinti kompromituojančio turinio informaciją prieš paskelbiant ją internete.

Tuo tarpu „Facebook“ viešai pareiškė pašalinusi bet kokią informaciją, kuri pažeidžia tinklapio nustatytas sąlygas, ar yra skirta įžeisti, propaguoti smurtą, demonstruoti nuogybes. Vis dėlto „Facebook“ nepaminėjo, kad yra neįmanoma patikrinti visų nuotraukų, įkeltų vien tik interneto svetainės vartotojų Indijoje.

„Google“ buvo gana tiesmuka atsakydama, jog kol informacija yra legali ir nepažeidžia tinklalapio taisyklių, ji nebus šalinama vien dėl kontraversiškumo. „Google“ administracija  teigė suvokianti, kad žmonės turi skirtingas pažiūras ir, kol informacija bus laikoma  legalia, ji bus gerbiama ir saugoma.

Parengta pagal „The Economist“

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje