Vilniuje vyks antroji tarptautinė Mokomojo Europos Parlamento sesija

Vilniuje Europos jaunimas svarstys aktualius politikos klausimus. Nuotr. iš asmeninio R.Burinskaitės archyvo
Vilniuje Europos jaunimas svarstys aktualius politikos klausimus. Nuotr. iš asmeninio R.Burinskaitės archyvo

Lapkričio 30 – Gruodžio 7 dienomis Vilniuje vyks tarptautinė Mokomojo Europos Parlamento (MEP) sesija, kurios metu 16-19 metų jaunuoliai iš 30 Europos šalių svarstys politinius, ekonominius bei socialinius Europos Sąjungos klausimus.

Antroji šių metų MEP” sesija ypatinga tuo, kad ji yra oficialiai įtraukta į Lietuvos Pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginius bei Lietuvos Respublikos Seimo darbotvarkę kaip papildomas, su pirmininkavimu susijęs, renginys.

Tarptautinės sesijos posėdžiuose dalyvaus 150 jaunuolių iš 30 Europos šalių, 5 iš jų – lietuviai. Jaunuoliai bus suskirstyti į 10 komitetų, kuriuose anglų kalba svarstys jiems numatytus, visai Europos Sąjungai aktualius klausimus.

MEP” dalyviai posėdžiuose diskutuos dėl ES vaidmens tarptautiniuose kariniuose konfliktuose, aptars saugaus interneto naudojimo klausimus, ieškos nedarbingumo lygio augimo, demokratinių principų pažeidimų ir kitų Europos Sąjungos problemų sprendimų.

Jaunuoliai Tarptautinės MEP” sesijos metu susitiks su europarlamentarais, politikais, ministerijų atstovais, įvairių sričių ekspertais. Tai užtikrins sesijos metu priimtų nutarimų sklaidą. Taip pat nutarimai pasieks Europos Sąjungos institucijas. Pasak Mokomojo Europos Parlamento” projekto mokymų Lietuvoje koordinatorės Robertos Burinskaitės, moksleivių paruoštos ir Plenariniame posėdyje patvirtintos rezoliucijos bus siunčiamos Europos Parlamentui. Tokia yra dažniausia šio projekto Tarptautinių sesijų praktika”,- Universiteto Žurnalistui” sakė R.Burinskaitė.

Nors teisę dalyvauti Tarptautinėje MEP” sesijoje turės tik ES šalių nacionalinių koordinatorių išrinkti jaunuoliai iš visos Europos, kai kurie posėdžiai bus prieinami visiems norintiems stebėti Mokomojo Parlamento darbą. Tiesiogiai internetu bus transliuojami renginio atidarymas (gruodžio 2 dieną) bei Plenarinis posėdis (gruodžio 5-6 dienomis), kurio metu bus pristatomos moksleivių parengtos rezoliucijos.

Renginio organizatoriai teigia, jog pagrindinis jų tikslas – palaikyti Tarptautinės MEP” sesijos idėją, kuria siekiama realizuoti jaunų žmonių sumanymus bei leisti jaunuoliams mokytis vieniems iš kitų. Skirtingų šalių atstovai posėdžių metu stiprina savo komunikacinius sugebėjimus, išmoksta bendradarbiauti bei priimti kompromisus, diskutuojant susipažįstama su kitų Europos Sąjungos šalių kultūra bei papročiais.

Tarptautinė MEP” sesija Lietuvoje rengiama jau antrąjį kartą. 2006m. Lietuva buvo pirmoji iš Baltijos šalių suorganizavusi šį tarptautinio masto renginį.

Nuo 1994m., kai Nyderlanduose buvo suorganizuota pirmoji Tarptautinė MEP” sesija,  du kartus per metus (pavasarį ir rudenį) šis renginys organizuojamas vis kitoje Europos šalyje. Tarptautinio tinklo koordinatoriai nuolat bendrauja su nacionaliniais projekto koordinatoriais ir bendru sutarimu nusprendžia, kuri šalis ir kada organizuoja tokį renginį”,- pridūrė R.Burinskaitė.

Patalpinta: Naujienos