Pirmoji Maskvos akademinio J. Vachtangovo teatro gastrolių stotelė – Vilniuje

Į Vilnių atvyko 65 asmenų Maskvos akademinio J. Vachtangovo teatro trupė.
Į Vilnių atvyko 65 asmenų Maskvos akademinio J. Vachtangovo teatro trupė.

Lapkričio 13 d. Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje parodytas spektaklis „Eugenijus Oneginas“ pagal to paties pavadinimo rusų literatūros klasiko Aleksandro Puškino romano ištraukas. Žiniasklaidoje vadinamas kūrybinio renesanso ryškiausiu pavyzdžiu, Maskvos akademinis J. Vachtangovo teatras savo gastrolių sezoną pradėjo būtent Lietuvoje, dabartinio J. Vachtangovo teatro meno vadovo ir spektaklio režisieriaus Rimo Tumino gimtinėje. Tik po „Eugenijaus Onegino“  rodymo Vilniuje, jis bus pristatytas pasaulinio gastrolių turo metu  Prancūzijoje, JAV, Kanadoje, Latvijoje, Estijoje ir Graikijoje.

Lietuvos publika turėjo retą galimybę pamatyti net 65 asmenų trupę, kurios sudėtyje – įvairių kartų garsiausi Rusijos aktoriai. Nepaisant to, kad visi norintys spektaklį galėjo stebėti tiesioginės transliacijos metu per LRT kultūros kanalą ir interneto žinių svetainėje DELFI, teatre susilaukta anšlago: laisvų vietų teatro salėje nebuvo, o žiūrovams teko prisėsti ir ant laiptų.

„J. Vachtangovo teatro aktoriai jau ne pirmą kartą nustebino lietuvių publiką aukščiausio lygio profesionalia vaidyba bei ypač gera balso technika. Šiame spektaklyje – nemažai mini benefisų, bet nė vienas neiškrito iš visumos“, – sakė Lietuvos nacionalinio dramos teatro Literatūros skyriaus vedėja teatrologė Daiva Šabasevičienė.

Maskvoje spektaklio „Eugenijus Oneginas“ premjera įvyko 2013 metų vasario 13 d., teatro įkūrėjo, garsaus aktoriaus ir režisieriaus J. Vachtangovo gimimo dienos proga. Kartu su lietuvių režisieriumi spektaklį kūrė ir jo bendražygiai: choreografė Anželika Cholina, dailininkas Adomas Jacovskis ir kompozitorius Faustas Latėnas. Šis spektaklis, Rimui Tuminui pelnęs dar vieną „Krikštolinės Turandot“ apdovanojimą, tapo vienu lankomiausiu Maskvoje.

„Rimo Tumino „Eugenijus Oneginas“ dar kartą įrodo šio menininko begalinę fantaziją. Nors A. Puškino kūrinys labai talpus, R. Tuminas dar labiau išplečia jo prasmes, papildydamas naujais personažais ir įvairiais vaizdiniais. Kita vertus, pavydu, kad tokie didžiuliai R. Tumino darbai sukuriami ne Lietuvoje“, – teigė teatrologė D. Šabasevičienė.

Rimas Tuminas – Vilniaus mažojo teatro įkūrėjas ir jo meno vadovas –2007 metais pakviestas vadovauti Maskvos akademiniam J. Vachtangovo teatrui. Ir dabar jis yra šio teatro meno vadovas. Iš viso režisierius pastatė daugiau kaip 40 spektaklių. Jie rodyti įvairiose pasaulio scenose ir pelnė ne vieną apdovanojimą.

Teatro gastrolių Vilniuje organizatorius – Vilniaus mažasis teatras.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos