Žurnalistikos institute apsilankė svečias iš Birmos

Lapkričio 30 dieną žurnalistikos studentai turėjo galimybę susitikti su žurnalistu iš Birmos. Dalyviai ne tik klausė svečio pasakojimų apie socialistinėje šalyje vykstančius žmogaus teisės pažeidimus, bet ir domėjosi žurnalistų padėtimi, siūlė įvairias idėjas kaip skleisti informaciją Birmoje.

Asmenybę bei veidą slepiantis birmietis už gimtinės ribų kuria reportažus apie stiprios cenzūros kaustomą šalį. Svečias atskleidė, jog tik taip gali supažindinti pasaulį su socialistinės valdžios priespauda.

Studentai domėjosi, kaip birmiečiui pavyko išvykti iš šalies ir apkeliauti ne vieną Europos šalį, ten rengti diskusijas, pasakoti apie paprastų žmonių padėtį.

„Valdžia nenori, jog Birmą paliktų išsilavinę žmonės. Kita vertus, keliauti į Indiją yra paprasta. Kalbant apie Europą, situaciją darosi sudėtingesnė. Ypač, jei esi susijęs su politika ar žurnalistika. Kai norėjau gauti pasą, pasakiau, kad nesu baigęs universiteto. Todėl ir pavyko išvykti“,– keliavimo subtilybes atskleidė aukštąjį išsilavinimą turintis birmietis.

Manančius, jog Birmoje žurnalistai neturi nė menkiausios galimybės skleisti demokratines idėjas, svečias patikino, jog taip nėra. Istoriniuose vadovėliuose aprašytus būdus, kaip lietuviai kovojo su sovietine spaudos cenzūra, galima būtų palyginti ir su svečio tėvynainių iniciatyvomis.

„Jei rašai etnine kalba, gali savo idėjas spausdinti religinės bendruomenės vardu. Valdžia nesupranta kalbos. O ir knygos viršelis, iliustruotas kryžiumi ar kitu religiniu ženklu, neatkreipia dėmesio. Todėl čia galima rašyti beveik apie viską. Vienintelė kliūtis – vietos valdžia, kuri taip pat kaip ir paprasti žmonės kalba etniniu dialektu. Tokiu atveju mes jiems turime sumokėti apie 1000 JAV dolerių, kad jie nepraneštų aukštesniems pareigūnams apie mūsų veiklą“,– pasakojo žurnalistas.

Paklaustas, ar ir toliau žada savo mintis apie rėžimą pasakoti tik už tėvynės ribų, svečias užtikrintai sakė, jog pakeliavęs po Europą, savo darbą tęs Birmoje.

„Kol nesu politiškai persekiojamas dirbsiu gimtinėje. Visa mano šeima buvo įsivėlusi į politiką. Trys dėdės, kurie šiuo metu išsibarstę po JAV, Kanadą bei Švediją, ragina mane kovoti toliau. Tai ir darysiu“,– ryžtingai kalbėjo vaikinas.

Diskusijai besibaigiant, birmietis domėjosi studentų nuomone apie Lietuvos žiniasklaidos padėtį. Dalyviai kalbėjo apie pramogų žurnalistikos problematiką bei foto žurnalistikos populiarėjimą.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos