Vartok atsakingai

1996 metais išleistame rašytojo ir žurnalisto Čako Palaniuko (Chuck Palahniuk)  romane „Kovos klubas“ galime rasti šią mintį: „Yra stiprių jaunų vyrų ir moterų, ir jie nori paaukoti kam nors gyvenimą. Reklama verčia šiuos žmones vaikytis mašinų ir drabužių, kurių jiems nereikia. Ištisos kartos užsiima darbais, kurių nekenčia, tik todėl, kad galėtų nusipirkti tai, ko jiems iš tikrųjų nereikia.“ Šiandien mes – tie jauni vyrai ir moterys, kurie jau net nebesusimąsto, ar jie tapo daiktų vergais ar neprarado saiko vartodami. O gal mes tapome priklausomi?

Nors romano veiksmas vyko Jungtinėse Amerikos Valstijose ir prieš daugiau nei 17 metų, šiandien besaikio vartojimo problema niekur nedingo, priešingai, tik dar labiau paaštrėjo. Juk kai visko pagaminama daugiau, vartoti norisi dar daugiau. Tai ne tik nereikalingų daiktų pirkimo manija.

Nebesusimąstome, ką ir kiek valgome, nebeatkreipiame dėmesio į laiką, kuris dingsta sėdint prie kompiuterio ekrano. Ar toks ir bus mūsų likęs būsimas gyvenimas? Kai tikslas – kuo daugiau suvartoti, o girsimės ne savo pačių pasiekimais, o sukauptais daiktais? Kokie žodžiai bus iškalti ant mūsų antkapių? Gal – Jis buvo puikus vartotojas ir kaupikas? Nesinori tikėti.

Infojazz projektas suteikė mūsų redakcijai galimybę daugiau nei mėnesį sekti savo bei visuomenės elgesį ir atsakyti į klausimą: „Ar esame atsakingi vartotojai?“ Daugiau skaitykite Infojazz projekte.

Patalpinta: Infojazz, Naujienos