Laikraštis pudrinėje: išgirsk LKB Kronikos istoriją iš pirmų lūpų

LKB kronika1

Penktadienį, gegužės 3 d., 11 val. Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro Konferencijų salėje (Saulėtekio al. 5) vyks LRT dokumentinio filmo „Dovydas prieš Galijotą“ peržiūra ir susitikimas su Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos („LKB Kronikos“) redaktoriumi, Kauno arkivyskupu metropolitu Sigitu Tamkevičiumi, SJ, bei filmo režisieriumi Juozu Saboliumi.

„Sidabrinių gervių 2013“ apdovanojimuose metų geriausiu televizijos filmu nominuotame darbe pasakojama apie sovietmečiu slapta leistos „LKB Kronikos“ skintą kelią į Nepriklausomybę.

Pradėtos leisti 1972-aisiais, „LKB Kronikos“ tikslas buvo pasiekti Vakarus ir pranešti jiems apie Sovietų sąjungoje klestinčius žmogaus teisių pažeidimus, kunigų, tikinčiųjų persekiojimą. „LKB Kronika“ į Vakarus keliaudavo per Minską ir Maskvą, padedama Rusijos disidentų. Mikrofilmais, paslėptais dantų pastos tūtelėse, saldainių popierėliuose, knygų nugarėlėse ar moterų pudrinėse. Tai, kad ji pasiekė savo tikslą, leidėjai išgirsdavo jau tik iš Vatikano radijo.

Vos tik pradėjusią eiti, „LKB Kroniką“ suuodė KGB agentai. Ne iš karto, tačiau pamažu susekė pagrindinius aktyvistus. Filme kalba už savo veiklą Sibiro tremtį patyręs laikraščio redaktorus ir bendradarbiai.

Tačiau net ir ištrėmus pagrindinius entuziastus, „LKB Kronika“ nenustojo eiti – ji pasauliui siuntė žinias apie patiriamas represijas ir ištremtuosius.  KGB itin stengėsi, kad jokia informacija iš „LKB Kronikos“ bendradarbės vienuolės Nijolės Sadūnaitės teismo į viešumą nepatektų.

Vis dėlto Mordovijoje kalėjusi Nijolė Sadūnaitė sugebėjo savo itin slaptame teisme pasakytą ginamąją kalbą perduoti „LKB Kronikai“ ir tai padarė padedama Vilniaus romų!

Apie tai ir daugiau filme kalba Rusijos disidentas Sergejus Kovaliovas,  „LKB Kronikos” redaktorius vyskupas Jonas Boruta, laikraščio bendradarbis, padėjęs suredaguoti ir išspausdinti pirmąjį numerį, Petras Plumpa, leidinio bendradarbės vienuolės Bronė Vazgelevičiūtė ir Elena Šuliauskaitė ir kiti.

Renginio organizatoriai:  bakalauro antro kurso žurnalistikos studijų programos studentai ir jų dėstytojai – doc. dr. Andrius Vaišnys ir lekt. dr. Andrius Gudauskas.

Kviečiame visus dalyvauti!

Patalpinta: Auditorija, Naujienos