Institute – apie Japoniją

Japonologijos antrakursiai pasakoja apie Japonijos visuomenę. V. Samarinaitės nuotr.
Japonologijos antrakursiai pasakoja apie Japonijos visuomenę. V. Samarinaitės nuotr.
Vakar Žurnalistikos institute įvyko trečiasis jungtinis seminaras su Orientalistikos centro studentais. Šiame užsienio žurnalistikos dėstytojos Linaros Bartkuvienės organizuojamo paskaitų ciklo seminare žurnalistikos antrakursiai diskutavo apie Japoniją su japonologijos studentais. Pastarieji supažindino su šalies visuomenės struktūra ir paneigė dažną vakariečių įsivaizdavimą apie Japoniją kaip homogenišką šalį.

Žurnalistikos studentės, pristatydamos Japonijos žiniasklaidos sistemą, pabrėžė, kad televizija Japonijoje yra žymiai populiaresnė už laikraščius. Pasak jų, japonas prie televizoriaus vidutiniškai praleidžia beveik keturias valandas per dieną, o laikraščio skaitymui skiria apie pusvalandį.

Užvirusioje diskusijoje studentai kalbėjosi apie japonų jaunimo subkultūras, video žaidimų skatinamą žiaurumą, etninių grupių diskriminaciją. Žurnalistikos studentai stebėjosi japonų požiūriu į religiją – sinkretizmu – kai japonas gali susituokti pagal krikščioniškas tradicijas, o būti palaidotas budistų šventykloje.

Kitą  savaitę įvyks paskutinis šio paskaitų ciklo seminaras su turkologijos studentais.