Paskutinis seminaras – apie islamą

Studentai diskutavo, kurie musulmonų veiksmai sąlygojami jų religinių, o kurie kitokių įsitikinimų. V. Samarinaitės nuotr.
Studentai diskutavo, kurie musulmonų veiksmai sąlygojami jų religinių, o kurie kitokių įsitikinimų. V. Samarinaitės nuotr.
Trečiadienio rytą ant Baltojo kritiko kambario durų kabojęs užrašas skelbė, jog čia vyks jungtinis  antro kurso turkologijos ir žurnalistikos studentų seminaras. Šį kartą prie apskrito stalo studentai rinkosi aptarti opios ir kontraversiškos temos – vakarų žiniasklaidos sukurto islamo kraštų įvaizdžio. Kiek jis pelnytas, o kiek prasilenkiantis su tikrove?

Seminaro metu studentai pristatė pateiktis apie islamo išpažinėjų įvaizdį vakarietiškoje žiniasklaidoje bei musulmonų paplitimą Skandinavijos šalyse. Seminaro dalyviai po pateikčių aktyviai įsitraukė į diskusiją. Studentai kalbėjo apie tai, kokiais  būdais žiniasklaida disponuoja informacija, kuria streotipus apie, rodos, amžiną Rytų ir Vakarų konfliktą. Kaip atskirti, kurie musulmonų poelgiai yra sąlygojami jų religinių, o kurie politinių ar kitų sumetimų? Anot Instituto svečių, daugelis islamo išpažinėjų veiksmų klaidingai interpretuojami ir siejami su religiniu fanatizmu. Abi studentų grupės po karštos diskusijos sutarė, jog riba tarp įvairių įsitikinimų – sunkiai nubrėžiama ir trapi.

Antrakursiai pamėgino įsivaizduoti ir ateities perspektyvas. Anot turkologijos studentų, tinkamai perteikti  infromaciją apie islamo šalis įmanoma tik tada, kai su musulmonais bendraujama, palaikomas ryšys. Tik tada atsiranda gebėjimas perprasti jų mentalitetą ir poelgius.

Tai jau paskutinis, ketvirtasis tokio pobūdžio seminaras su Orientalistikos studijų centro studentais surengtas dėstytojos Linaros Bartkuvienės iniciatyva.

Studentų  komentarai ir apibendrinimai po paskutiniojo seminaro:

Milda, žurnalistika, II kursas

Paskutiniuoju seminaru su turkologais likau labiausiai patenkinta ir sužavėta dėl kelių priežasčių. Visų pirma, pati islamo tema man labai įdomi, seku su ja susijusias naujienas, tad buvo naudinga išgirsti būsimų specialistų nuomonę. O visų antra, pati turkologų grupė man pasirodė entuziastingiausia ir geranoriškai nusiteikusi. Tačiau svarbiausia priežastis yra ta, kad seminaro metu pirmą kartą pajutau, kad jau esame įgalūs turiningai ir protingai diskutuoti anglų kalba įvairiomis temomis. Tai suteikia pasitikėjimo savimi ir galiausiai atveria platesnes pažinimo galimybes. Visi keturi bendri seminarai su Orientalistikos centro studentais įnešė naujų vėjų į mūsų grupę, atskleidė kitokį požiūrį ir žinių mastus.

Unė, turkologija, II kursas

Seminaras visomis prasmėmis buvo iššaukiantis. Sužavėjo, kad žurnalistai ne tik žingeidūs, bet ir atviri diskusijai bei pasirengę priimti kitokį požiūrį. Tiesa, buvo ir gana tvirtų neigiamų nuomonių, bet jos tik patvirtino, jog mūsų specialybės atstovai gali būti labai naudingi supažindinant visuomenę su tyrinėjama kultūra, o bendravimas su žurnalistais padėtų pasiekti platesnę auditoriją.

Justinas, turkologija, II kursas

Džiaugiuosi dėl puikios diskusijos, kuri buvo labai įdomus iššūkis bei požiūrių pasidalinimas. Kolegės žurnalistės pranešimas buvo naudingas, nes pateikė duomenų apie regioną kuriame bent jau mano žinios buvo minimalios. Seminarui rašau 10 balų, buvo vienas malonumas ir spaudžiu kumščius, kad apvaizda leistų jį pakartoti.

Justė,  žurnalistika, II kursas

Nors visi seminarai su Orientalistikos centro studentais buvo naudingi ir įdomūs, paskutinysis su turkologais paliko ypač gilų įspūdį. Ne vien todėl, kad jis buvo naudingas studijų aspektu, padėjo suprasti daugelį  iki šiol neįkandamais buvusių klausimų apie islamą, tačiau ir todėl, kad nustebino pati bendravimo kultūra. Nors diskusija buvo gana aštri ir emocionali, turkologijos studentų ir mūsų  nuomonės daugeliu klausimų nesutapo, tačiau ji vyko draugiškai, be jokio pykčio, su humoru dėstant argumentus. Tarp diskutuojančiųjų  vyko tikras dialogas.

Ovidijus, žurnalistika, II kursas

Bendri seminarai su Orientalistikos centro studentais padėjo suprasti dalykus, kurių, skaitydamas užsienio spaudą, iki galo ir nesuvoksi. Šiuose užsiėmimuose nagrinėjome ne tik tų šalių žiniasklaidos priemones, bet trumpai susipažinome su jų kultūra, istorija, politikos savybėmis. Tai labai svarbūs dalykai, norint perprasti sąlygas ir tam tikras taisykles, pagal kurias dirba, pavyzdžiui, Japonijos žurnalistai. Reikia pastebėti, kad tokie seminarai buvo naudingi tiek mums, tiek ir Orientalistikos centro studentams. Diskusijos būdu komentavome, dalijomės abiems pusėms rūpimais faktais ir informacija. Būtų šaunu, kad tokio pobūdžio seminarai vyktų ir ateityje.

Patalpinta: Auditorija