Rita Miliūtė: „Televizijoje dirbti klaikiai sunku“

Nuotraukoje – Rita Miliūtė Žurnalistikos institute
Nuotraukoje – Rita Miliūtė Žurnalistikos institute

Gruodžio 2 dieną, Žurnalistikos institute, studentai turėjo viešnią – žurnalistę, LRT laidos „Teisė žinoti“ vedėją Ritą Miliūtę.

„Žurnalistikos padėtis prastėja ne dienom, o valandom“, – savo trumpo įvado metu pasakojo R. Miliūtė. Kadangi žurnalistė nemėgsta šnekėti monologu, tai susitikimas vyko klausimų – atsakymų forma. Susitikimo metu R. Miliūtė dalinosi savo patirtimi, kurią įgijo dirbdama įvairiose žiniasklaidos srityse, išsakė nuomonę politiniais klausimais, papasakojo apie vedamos laidos užkulisius.

„Tavo darbas yra užduoti nepatogų klausimą“, – sako R. Miliūtė paklausta ar dažnai tenka užduoti nepatogius klausimus pašnekovui. Televizijos auditorijai ji žinoma kaip pikta diskusijų laidos vedėja. „Kantrybė yra ribotas dydis“, – teigia žurnalistė ir rūstaus savo įvaizdžio neneigia. Kantrybės taurę R. Miliūtei perpildo išsisukinėjantys nuo atsakymų pašnekovai.

„Smalsumas, užsispyrimas, atmintis, tiesos siekimas“, – R. Miliūtės nuomone yra pagrindinės žurnalisto savybės dirbant televizijoje. Nors turinti didelį žinių bagažą, kurį įgijo su patirtimi, Rita Miliūtė ruošiasi kiekvienai savo laidai. Nepasiruošimą Rita Miliūtė vertina kaip vieną didžiausių žurnalistų trūkumų. Savo autoritetais ji įvardija Liną Ryškų bei Žurnalistikos instituto lektorių Romą Sakadolskį.

Dirbusi visose trijose informavimo srityse žurnalistė teigia, jog radijuje dirbti buvo įdomiausia, spaudoje lengviausia, o televizijoje dirbti klaikiai sunku. Baigusi vidurinę ji įstojo į Vilniaus universitetą studijuoti žurnalistiką, tačiau prasidėjus Sąjūdžiui metė mokslus ir į universitetą grįžo tik 2001 metais. Pasak viešnios, diplomo nereikėjo, nes karjeros viršūnę ji jau buvo pasiekusi, tačiau mokslus pabaigti norėjo dėl mamos ir kitų asmeninių priežasčių. Žurnalistinį darbą R. Miliūtė pradėjo Kretingos laikraštyje „Švyturys“, vėliau dirbo Sąjūdžio informacijos agentūroje, „Amerikos balse“, M-1 , LNK.

Patalpinta: Auditorija