Penki UŽ, vienas – prieš: kovo 2 – kovo 8 d.

chavez
Diktatorius, populistas, pilietiškumo griovėjas, žmonių gelbėtojas nuo skurdo – tik keletas antradienį mirusio H.Chavezo įvaizdžių žiniasklaidoje. Flickr nuotr.

Venesuelos prezidento Hugo Chavezo mirtis, Tarptautinė moterų diena, naujų kriminalinių bausmių Lietuvos žurnalistams įteisinimo siekis – tik keletas šią savaitę žiniasklaidos nušviestų temų, paskatinusių profesionalus giliau apmąstyti savo darbą:

1. Miręs Venesuelos lyderis Hugo Chavezas ir žiniasklaida: kritikos, etikečių klijavimo ir tikslumo problemos  aptariamos „Al Jazeera” žurnalisto Shihabo Rattansi moderuojamoje diskusijoje.

2. Žiniasklaidos savireguliavimo institucijos nepakankamai efektyvios ne tik Lietuvoje, bet ir senosiose demokratijose. Britai sprendžia, kuo pakeisti Spaudos skundų komisiją (angl. Press Complaints Commission). Naujo modelio ieškoma po Levesono tyrimo, kuris gilinosi į neetišką ir nusikalstamą žiniasklaidos elgesį renkant informaciją, išvadų.

3. „Associated Press” papildė savo rekomendacijų rinkinį, vadinamą „AP žurnalistų biblija“, patarimais apie tai, kaip reikėtų pateikti su psichikos sveikatos problemomis susijusias naujienas.

4. Moterys žurnalistės fiksuoja seksizmo apraiškas bendraujant su pašnekovais, viršininkais ir bendradarbiais.

O kaimynų lenkų „Gazeta Wyborca“ aiškinosi, kiek moterų dirba Lenkijos žiniasklaidoje ir kokios jų atsakomybės.

5. Muzikantė Amanda Palmer sako, kad nereikia riboti informacijos prieinamumo internete ar versti žmones už ją mokėti – reikia išmokti jų to prašyti. Ar toks pajamų generavimo būdas galėtų tikti interneto žiniasklaidai?

PRIEŠ

Naujų kriminalinių bausmių Lietuvos žurnalistams įteisinimo iniciatyvą.

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida