Dailės akademijos studentų „Rytojaus tiltas“

Rytojaus tiltas – VDA studentų vizija. Autorės nuotr.
Rytojaus tiltas – VDA studentų vizija. Autorės nuotr.

Donatas Šarauskas ir Mindaugas Pleiris, VDA architektūros studentai, šią savaitę pristatė savo kursinį darbą, instaliaciją  „Rytojaus tiltas“. Instaliuotas buvo tiltas tarp senojo ir naujojo Vilniaus dailės akademijos pastato.

Šie architektūros specialybės studentai kursinį darbą rengė Vizualinės raiškos disciplinai, tačiau, pasitarę su dėstytoju, nusprendė, jog būtų įdomu surengti viešą renginį žmonėms. Autoriai teigė, kad šios akcijos tikslas buvo sužinoti visuomenės reakciją, kaip žmonės reaguos į statomą tiltą. D.Šarauskas juokėsi iš to, jog iš pradžių žmonės buvo net pasipiktinę, jog tiltas  uždarytas, tačiau vėliau pamatę jų darbo rezultatą, nuomonę pakeitė ir džiaugėsi esamu vaizdu. Savo eksperimentą autoriai fiksavo vaizdo kamera.

Šiam darbui nebuvo gauta jokios paramos. Jam išleido beveik 1000 Lt savų lėšų, neskaičiuodami darbo, kuriam prireikė 2 parų. Tad antras šios akcijos sumanytojų tikslas buvo parodyti tai, ką sugeba sukurti studentai, jog jie pilni idėjų, kurios galėtų būti įgyvendintos, jei nestigtų finansinės pagalbos. Renginiui organizuoti buvo gautas ir specialus Savivaldybės leidimas. Autoriai neslėpė, jog mėgins gauti vienkartinę stipendiją, kuri galbūt leis susigrąžinti prarastus pinigus.

D.Šarausko ir M.Pleirio vizija – pakeisti tiltą, padaryti jį kitokį, parodyti kaip keičiasi formos ir kokios jos gali būti. Instaliacijai buvo naudojami įtempti trosai šoninei konstrukcijai, kuri ir laikė ore kabantį tiltą, o tūriui užpildyti – maistinė plevelė. Žiūrovams sukėlė netikėtą įspūdį pasirinktos medžiagos, kurios Lietuvoje dar nebuvo naudojamos jokiai kitai konstrukcijai. D.Šarauskas teigė, jog vėliau rado tik vieną panašų darbą užsienyje iš tokių pačių medžiagų. Instaliacijai „Rytojaus tiltas“ taip pat buvo panaudotas ir apšvietimas, kuris skirtas vakariniam vaizdui.

Patalpinta: Naujienos