Trys vaizdo pasakojimai, kaip kalba kūnas

Stop kadras iš B.Rutkauskaitė ir A.Razmarataitės vaizdo projekto

Šių trijų vaizdo projektų autoriai gal ir nieko nerastų bendro tarp savo darbų. Bet mes radome. Visi trys, kokie skirtingi bebūtų, leidžia kalbėti ne žmogaus balsui, o jo kūnui.

Stop kadras iš B.Rutkauskaitė ir A.Razmarataitės vaizdo projekto

„Dešimtmetė Gabrielė – pavyzdys kiekvienam sustabarėjusiam žmogui, kaip reikia siekti užsibrėžto tikslo“, – savo darbą pristato žurnalistikos programos pirmakursės Birutė Rutkauskaitė ir Akvilė Razmarataitė.

Autorės iš nuotraukų ir garso įrašo sukomponavo grakštų pasakojimą apie baleto meistrystės besimokančią mergaitę. „Jos svajonė – tapti profesionalia balerina – nėra tiesiog rožinio sijonėlio iliuzija, tai jos gyvenimas, pomėgis, pašaukimas“, – įsitikinusios B.Rutkauskaitė ir A.Razmarataitė.

Žiūrėkite jų vaizdo projektą:

Kitas greitis ir kiti judesiai, bet Silvijos Raginaitės vaizdo pasakojimas – taip pat apie kūną. Jos herojus – vaikinas, kasdien ant riedlentės praleidžiantis po penkias valandas (ar daugiau).

„Video būtent šia tematika dariau, nes daug mano pažįstamų užsiima šia sporto šaka ir, žinoma, kai tave supa žmonės su tokiu pomėgiu, pats iš dalies pradedi domėtis, – paaiškina S.Raginaitė. – Tačiau idėja buvo ne nufilmuoti ar kuo ekspresyviau perteikti sudėtingus triukus – mintis vis dėlto buvo parodyti ryšį tarp riedlentininko ir riedlentės. Norėjau parodyti, kaip paprastas daiktas gali tapti rimtu ir daug laiko užimančiu pomėgiu, okupuoti laisvalaikį ir tapti savotiška meno išraiška.“

Žiūrėkite, kaip riedlentininkas kuria meną:

Lengvoji atletika – ir sportas, ir menas. Kūno galimybių menas, kuriuo susidomėjo Sofija Korf.

„Dariau video apie lengvąją atletiką, norėdama parodyti skirtumus tarp to, kaip viskas atrodo, ir to, kaip yra iš tikrųjų, papasakoti apie sąlygas, kuriomis treniruojasi čempionai, atkreipti dėmesį į prastas Vilniaus maniežo ir stadiono būkles“, – dėsto S.Korf.

Pasak jo, visa filmuota medžiaga – iš Lietuvos rinktinės stovyklos Palangoje, o nuotraukos – iš Vingio parko stadiono ir Vilniaus maniežo.

Žiūrėkite, kaip S.Korf pavyko įgyvendinti „seną idėją“:

Vaizdo projektus studentai rengė vaizdo žurnalistikos seminarams, kuriuos vedė Berta Tilmantaitė.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos