Rudeniški pokalbiai – su anapilin išėjusiais bardais

Vienas iš koncerto atlikėjų – D.Razauskas. Nuotr. bardai.lt

Tokiu metu, kai visiems gyslose teka ne kraujas, o ruduo, visai kaip legendinio bardo Sauliaus Mykolaičio dainoje, nuo šaltų vėjų ir niūrių minčių klausytojus vėl pasiryžo sušildyti tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis ,,Tai – aš“.

Vienas iš koncerto atlikėjų - D.Razauskas. Nuotr. bardai.lt

Kiekvienais metais spalio mėnesį visoje Lietuvoje vykstantis festivalis kaskart nustebina prasminga muzika, jaukia atmosfera, dalyvių originalumu ir svečiais iš užsienio. Šiemet jubiliejinį dešimtąjį kartą vykstantis festivalis vėl džiugino vilniečius.

Spalio 16-osios vakarą Vilniaus mokytojų namų Didžiojoje salėje garsiausi Lietuvos ir užsienio bardai savo muziką skyrė anapilin išėjusiems festivalio „Tai – aš“ dalyviams: Vytautui Kernagiui, Sauliui Mykolaičiui, Valdžiui Aleksaičiui, Sigitui Gedai, Olafui Stenstadui, Kalliui Zwilgmeyriui, Zigmarsui Kristsonsui ir Plamenui Stavrevui.

Nors salė buvo pilna dar iki renginio pradžios, Veronikos Povilionienės paraginti klausytojai noriai sėdosi ir ant grindų.

Vos tik prasidėjus koncertui, jo vedėja V.Povilionienė, pakėlusi akis į viršų, kreipėsi į dangun nukeliavusį festivalio globėją V.Kernagį: ,,Vytuk, kaip tau sekasi?“. Drebantis lietuvių liaudies folkloro puoselėtojos balsas išdavė, koks svarbus jai šis susitikimas – nors ir be realaus legendinio bardo dalyvavimo, bet su pačiais šilčiausiais prisiminimais apie jį susirinkusiųjų atmintyje.

Šiuolaikinės technologijos padėjo tą vakarą maestro V.Kernagiui, aktoriui S.Mykolaičiui ir kitiems anapilin išėjusiems bardams grįžti pas žiūrovus. Matydama šiuos atlikėjus projektoriaus nušviestame ekrane, publika įdėmiai klausėsi jų atliekamos muzikos ir juokėsi kartu su V.Kernagiu, kai šis prieš dešimt metų viename iš ,,Tai – aš“ festivalio koncertų pamiršo dainos žodžius.

Tą vakarą taip pat buvo paminėtas Danijoje gyvenęs Norvegijos bardas Kallis Zwilgmeyris, vienas iš festivalio ,,Tai –aš“ sumanytojų. Su šiuo žmogumi kelis kartus bendravęs kompozitorius Algirdas Klova apie jį atsiliepė pačiais geriausiais žodžiais: ,,Kallis buvo nuostabus, šiltas ir geras žmogus. Be to, gerai mokėjo dainuoti lietuviškai“. Nors publika su šiuo bardu susipažino taip pat tik per ekraną, užteko vos kelių minučių, kad klausytojai lengvai linguotų pagal jo atliekamą muziką norvegų kalba.

Antradienio vakarą visi dainuojamosios poezijos atlikėjai buvo originalūs, šiltai bendravo su žmonėmis, o žiūrovai noriai dainavo kartu su aktoriumi Gediminu Storpirščiu, atlikėju Domantu Razausku, kompozitoriumi A.Klova, V.Kernagio bendražygiu Andriumi Kulikausku. Svečius Stanley Samuelseną (Farerų salos) ir Denį McLaughliną (Airija) publika palydėjo garsiais plojimais.

Viso renginio metu stebint susikaupusius, poetiškai nusiteikusius žmones, nejučia susimąstai, kaip nuostabu, kad renginys apie išėjusius nėra liūdnas, jis – harmoningas, jaukus ir priverčiantis pamiršti kasdienius rūpesčius.

Vakaro pabaigoje aktorius G.Storpirštis džiaugėsi: ,,Man labai gražu, kai mes kalbame apie iškeliavusius taip, tarsi jie būtų tarp mūsų“.

Toks ore tvyrantis jaukumas ir nuoširdumas jautėsi ir po koncerto, žmonėms svajingai išeinant iš salės bei laukiant kitų susitikimų su bardais.

Tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis ,,Tai – aš“ vyks iki spalio 21 dienos. Koncertai vyks ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Lenkijoje, kur poezijos išsiilgę žmonės galės pasiklausyti Lietuvos, Baltarusijos, Brazilijos, Prancūzijos ir kitų šalių nuoširdžios rudeniškai nuteikiančios bardų muzikos.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos