Berta Tilmantaitė bus apdovanota Pasaulinės Vandens savaitės Stokholme metu

Švedijos sostinėje Stokholme vyksiančios Pasaulinės Vandens savaitės metu rugpjūčio 26-31 dienomis bus apdovanoti žurnalistai, publikavę reikšmingus darbus vandens tematika. Tarp jų – ir lietuvė Berta Tilmantaitė kartu su britų žurnalistu Tomu Hankoku.

Kadras iš dokumentinės istorijos „Upė teka atgal“. B. Tilmantaitės nuotr.

Pasaulinė Vandens savaitė Švedijos sostinėje Tarptautinio Stokholmo Vandens Instituto (SIWI) organizuojama kasmet. Jos metu aptariamos įvairios temos, susijusios su vandens problematika, rengiamos konferencijos, kūrybinės dirbtuvės, diskusijos ir pan. Vienas iš pagrindinių savaitės akcentų – WASH Media apdovanojimai, įteikiami žurnalistams už svarbias publikacijas, reportažus vandens tema, visuomenės informavimą ir sąmoningumo kėlimą.

Dokumentinėje istorijoje „Upė teka atgal“ pasakojama apie Pekino upę Yongding. Nuo senovės ji buvo vadinama miesto Motina upe, nes būtent aplink ją prieš tūkstančius metų pradėjo kurtis dabartinė Kinijos sostinė. Dėl kritulių trūkumo ir itin spartaus pramonės vystymosi paskutiniais dešimtmečiais, dalis Yongding upės išdžiūvo – liko tik jos vaga.

Pekino valdžia nusprendė atkurti upę ir priversti ją vėl tekėti. B. Tilmantaitė darbe parodė upės atkūrimo procesą, į kurį investuota daugiau nei 2.5 mlrd. JAV dolerių. Kinų valdininkai tvirtina, kad tai – aplinkosauginis projektas, tačiau aplinkosaugininkai nesutinka ir teigia, jog tai tik dar vienas bandymas paskatinti ekonomikos augimą.

B. Tilmantaitės istorija „Upė teka atgal“ jau yra pelniusi apdovanojimus Tarptautiniame „Digital Heretics“ žurnalistikos festivalyje Italijoje ir Tarptautiniame Naujųjų medijų festivalyje Kinijoje, publikuota žurnale „Geografical“ Britanijoje, nevyriausybinių organizacijų „China Green/Asia Society“ bei „China Dialogue“ puslapiuose. B. Tilmantaitei WASH Media apdovanojimas bus įteiktas rugpjūčio 31 dieną, Pasaulinės Vandens savaitės uždarymo ceremonijos metu.

Apdovanotą istoriją galite pamatyti čia: http://www.godoberta.com/stories/the-river-runs-back/
Daugiau apie WASH Media apdovanojimus: http://www.worldwaterweek.org/washmediaaward
Apie kasmetinę Pasaulinę Vandens savaitę Stockholme: http://www.worldwaterweek.org/about

Bertos Tilmantaitės nuotraukos

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje