Paroda, kurią aplankius užsinorima keliauti

Parodos lankytojai buvo susidomėję pateiktais eksponatais. Autorės nuotr.

Vilniaus universiteto bibliotekoje, P. Smuglevičiaus salėje, atidaryta paroda ,,Su Merkatoriumi aplink pasaulį“. Parodos eksponatus sudaro įvairių keliautojų užfiksuoti pasaulio miestų brėžiniai ir piešiniai. Salės gale įrengta interaktyvi erdvė lankytojams leido mėgautis prieskoniais iš viso pasaulio.

Po ugningo būgnininkų pasirodymo, kurie pradėjo parodos atidarymo šventę, lankytojus pasveikino VU bibliotekos direktorė informacinei ir kultūros paveldo veiklai doc. dr. Marija Prokopčik. Direktorė teigė, jog Vilnaus universiteto biblioteka kiekvieną pavasarį lankytojus pradžiugina nauja paroda. Šį kartą paroda buvo skirta kartografo, žemėlapių ir atlasų kūrėjo Gerardo Merkatoriaus 500 – ųjų gimimo metinių paminėjimui. M. Prokopčik vylėsi, jog ši paroda paskatins lankytojus ne tik prisiminti geografinių atradimų svarbą, bet ir keliauti, domėtis pasauliu, atrasti.

Kiek vėliau sveikinimo kalbą tarė įžymus keliautojas, orientacininkas, Lietuvos keliautojų sąjungos pirmininkas Algimantas Jucevičius. Keliautojas pabrėžė, jog ši paroda svarbi tuo, kad eksponuojamos relikvijos skatina prasmingesnį keliavimą. Jis teigė, jog šiais laikais populiarios poilsinės kelionės nesuteikia tokios didelės prasmės kaip pažintinės kelionės, kuriose galima patirti tikrą atradimo džiaugsmą. A. Jucevičius ne tik prisiminė tokius žymius keliautojus kaip Antaną Pošką, Česlovą Kudabą, bet ir įvardijo jų atradimus keliaujant. Tikimasi, jog reikšmingų geografinių atradimų bus ir ateityje.

Interaktyviojoje ekspozicijoje lankytojai galėjo paragauti prieskonių iš įvairių šalių. Autorės nuotr.

Parodos atidarymą baigė Vilniaus universiteto bibliotekos retų spaudinių skyriaus darbuotoja Sondra Rankelienė. Visų pirma S. Rankelienė pristatė interaktyvią erdvę, kurioje eksponuojami įvairiausi prieskoniai ir pateikiama jų atsiradimo istorija. Vėliau ji pristatė parodos eksponatus, trumpai supažindino su jų aprašymais, o galiausiai paskatino lankytojus atidžiau panagrinėti eksponuojamus brėžinius ir piešinius.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos