Žilvinas Pekarskas: „,Žiniasklaida neišgyventų be popso“

Ž. Pekarskas mano, kad žiniasklaida be popso neišgyventų. Egidijaus Babelio nuotr.

Žurnalistų dienų renginyje savo patirtimi su studentais dalijosi „15min.lt“ redaktorius Žilvinas Pekarskas. Jis parengė paskaitą „Pramogų kultas žiniasklaidoje: kaip popsas lemia reitingus ir ar įmanoma konkuruoti be jo?”. Svečias ne tik atskleidė darbo užkulisius ir pateikė nemažai statistikos apie pramoginę žiniasklaidą, bet ir teigė, kad be jos nepavyktų išgyventi.

Savo pristatymą žurnalistas iliustravo internetinio tinklalapio „15min.lt“ darbo pavyzdžiais. Jo teigimu, žiniasklaidos priemonės, gyvenančios iš reklamos, turi rūpintis savo reitingais, kuriuos garantuoja pramoginės naujienos. Tačiau jis nurodė ir kitokius būdus, pritraukiančius didesnę auditoriją: visų pirma – būti greitesniems nei televizija, rengti tiesiogines transliacijas, bendrauti su skaitytojais. „Omnitel 1000 km lenktynės“ buvo iš tokių pavyzdžių, kuris parodė, jog galima konkuruoti netgi su televizija: „Taip atsitiko prieš metus su LNK. Dėl parduoto reklamos laiko jų transliacija vėlavo. Mes spėjom nufotografuoti ir nufilmuoti visą finišą. LNK tik po pusvalandžio tai parodė. Pasinaudodami savo greičiu buvome pirmi. Taigi sąžiningai, nebanaliai konkuruojant galima aplenkti ne tik savo tiesioginius konkurentus, bet ir televizijas“, – pabrėžė Ž. Pekarskas.

„15min.lt“ redaktorius parengė paskaitą „Pramogų kultas žiniasklaidoje: kaip popsas lemia reitingus ir ar įmanoma konkuruoti be jo“? Egidijaus Babelio nuotr.

Kalbėdamas apie pramogines naujienas ir vadinamąją popso žiniasklaidą Ž. Pekarskas pateikė ne vieną statistinį pavyzdį, parodantį, kad tokio tipo naujienų reikia ne tik žiniasklaidai, bet ir žmonėms. Pavyzdžiui, portalas „15min.lt“ sulaukia 1, 9mln. paspaudimų per mėnesį. Beveik pusę iš jų, tai yra apie 900 tūkst., garantuoja rubrika „Žmonės.lt“. Svečias pateikė ir populiariausių naujienų sąrašą. Skaitomiausia naujiena buvo apie mėnulio pilnatį, o ne apie naujai išrinktą Prancūzijos prezidentą. Žurnalistas teigė, kad popsas dominuoja beveik visada, o politinės aktualijos retai tampa populiariausiomis žiniomis: „būna mėnesių, kai skaitomiausiomis naujienomis tampa aktualijos. Prieš metus, kai įvyko Fukušimos avarija, 5 iš 10 populiariausių naujienų buvo apie Fukušimą, Ignaliną, atomines elektrines“.

Paskaitą žurnalistas baigė nurodydamas keletą priežasčių, kodėl popsas užima itin svarbią vietą žiniasklaidoje. Jo manymu, žmonės yra įpratę prie ryškių spalvų, televizijos. Jis taip pat paminėjo, kad pramoginės žinios traukia, nes jose yra veiksmas. To nebūtų galima teigti apie politines naujienas, kur posėdžiai ir kalbos tęsiasi metus ir dažnai yra sunkiai suprantamos. Paskutinėje išvadoje svečias nestokojo ironijos ir teigė, kad tinklalapiams popsas reikalingas: „Be popso, masiniam skaitytojui skirtas portalas neišgyventų. Nebent jį finansuoja dangiškos jėgos“.

Ž. Pekarsko paskaita susilaukė nemažo susidomėjimo. Egidijaus Babelio nuotr.
Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos