Užsienio televizijoje moterys vis dar uždirba mažiau

„Televisual” apklausa atskleidė, kad televizijoje dirbančio žmogaus algos dydį lemia jo lytis ir amžius. Autorės nuotr.

Didžiosios Britanijos žurnalo „Televisual“ kasmet atliekamos apklausos duomenimis, moterys, dirbančios televizijoje, gauna mažesnius atlyginimus nei vyrai. Be to, nustatyta, kad nuo 45-erių metų amžiaus abiejų lyčių televizijos darbuotojų alga palaipsniui mažėja.

Apklausoje dalyvavo 611 respondentų, iš kurių 37 proc. sudarė moterys. Nustatyta, kad vidutinė vyrų, dirbančių televizijoje, alga siekia 56 000 svarų per metus, o moterų metinis atlyginimas net 7 tūkst. svarų mažesnis. Viena apklaustoji, dirbanti televizijoje garso režisiere ir uždirbanti 25 000 svarų sako, kad jos darbovietėje moterų atlyginimai yra stulbinamai mažesni nei vyrų. „Aš uždirbu mažiau nei trečdalį to, ką uždirba mano kolegos vyrai“, – apgailestavo ji. Vis dėlto apklausa atspindi ir skeptikų nuomonę, kad nėra įmanoma rasti įrodymų, kurie patvirtintų tokius įtarimus.

Apklausa taip pat atskleidė ir tai, kad televizijos industrijoje yra ir tam tikras amžiaus limitas, kuris vienodai paveikia abi lytis. Vienas 63-ejų metų televizijos direktorius mano, kad jo atlyginimas mažėja būtent dėl jo amžiaus. Be to, daugelis vyresnio amžiaus televizijos darbuotojų tvirtino, jog darosi vis sudėtingiau konkuruoti su nors ir mažiau patyrusiais, bet jaunesniais, sutinkančiais su mažesne alga varžovais. „Televisual“ atlikta apklausa patvirtina šį faktą, nes pagal surinktus duomenis, 41 – 45 amžiaus grupėje esantys žmonės uždirba daugiausia, tačiau po to algos pradeda mažėti.

Apklausa rodo, kad nepriklausomose kompanijose uždarbiai yra gerokai didesni, jie siekia net 500 000 svarų per metus. „Televizija yra viskas arba nieko. Vidurinė rinka neegzistuoja. Jeigu esi vienas iš laimingųjų, sukūrusių hitą, tuomet tu ir uždirbi didžiulius pinigus“, – tokią nuomonę pareiškė ne vienas apklausos dalyvis.

Parengta pagal užsienio spaudą

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje