Kur Vilnius iš paukščio skrydžio

Vilniaus universitete įvyko rekonstruotos Šv. Jonų bažnyčios varpinės bei joje įsikūrusio muziejaus „Universitetas ir pasaulis“ atidarymas. Į varpinės apžvalgos aikštelę, esančią aukščiau nei pats Gedimino bokštas, galima keltis moderniu liftu, palikus 193 laiptus užnugaryje.

Iš varpinės apžvalgos aikštelės atsiveria kvapą gniaužianti panorama. Autorės nuotr.

Atidarymo proga kalbą tarė Vilniaus universiteto rektorius akad. Benediktas Juodka. Jis ragino žurnalistus baigti piešti viską juodomis spalvomis ir aiškintis, kam skiriama Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama: „Visi tie milijonai yra skirti ne didžiojo kiemo orui šildyti, o studijų kokybei ir mokslui gerinti“. Rektorius pabrėžė, kad Vilniaus universitete galima rasti tą patį, ką ir užsienio universitetuose, ir jis džiaugtųsi, jei žiniasklaida kada nors atkreiptų dėmesį į tai, jog Lietuvos universitetai yra aukšto lygio.

Gintautas Pamerneckis, varpinės rekonstrukcijos projektų vadovas, teigė, kad jo tikslas buvo panaudoti aukščiausią senamiesčio tašką, sudarant galimybę visiems žmonėms pamatyti Vilnių iš paukščio skrydžio. Architektas pasakojo apie tai, kokios būklės buvo varpinė, neprasidėjus rekonstrukcijos darbams, kokios technologijos naudotos sienų restauracijai ir kaip buvo sprendžiama lifto problema. Liftas, sukėlęs visuomenėje daug diskusijų, turėjo subtiliai įsilieti į varpinės vidų, nedarydamas žalos unikaliai architektūrai.

Rektorius akad. Benediktas Juodka įteikė simbolines padėkas, prisidėjusiems prie varpinės rekonstrukcijos projekto. Autorės nuotr.

VU rektorius akad. Benediktas Juodka įteikė padėkos simbolius prisidėjusiems prie šio projekto, ir renginio dalyviai pajudėjo link varpinės. Ten iškilmingai perkirpta juosta, o dalyviai galėjo įžengti į pirmame aukšte įsikūrusį muziejų. Parodoje „Universitetas ir pasaulis“ lankytojai galėjo pamatyti Vilniaus universiteto reliktus, susipažinti su jo įkurimu ir žymiais žmonėmis, kurie dėstė universitete. Muziejuje renginio dalyviai ypač domėjosi Fuko švytuokle, kuri demonstruoja, kaip Žemė sukasi aplink savo ašį.

Pakilus liftu į viršų, lankytojus pasitinka šaižūs įrašytų paukščių garsai, padedantys nubaidyti balandžius. Aikštelėje, esančioje 45 metrų aukštyje, 360 laispnių kampu galima grožėtis Vilniaus miestu, kuris lankytojams iš čia – lyg ant delno. O jeigu norite išstudijuoti Vilnių įdėmiau – pasinaudokite čia esančiais žiūronais.

Lankytojai bandė įminti Fuko švytuoklės mįsles. Autorės nuotr.
Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos