Fuko švytuoklė, arba kaip gera, kai išėję sugrįžta

Kiekvienas Vilniaus universiteto fakultetas turi asmenybių, kuriomis didžiuojasi, kurios visą gyvenimą savo darbais išsaugo kūrybos dvasią. Ne išimtis ir Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos institutas. Pirmojo kurso studentų ir lektorės Jolantos Mažylės iniciatyva į buvusių, esamų ir būsimųjų žurnalistų namus – Žurnalistikos institutą užsuko alumnas Audrius Rakauskas, plačiajai žiūrovų ir skaitytojų auditorijai žinomas žurnalistas Gustavas.

Audrius Rakauskas sugrįžo į Žurnalistikos namus. Nuotrauka iš asmeninio archyvo.

Lemtingas pasirinkimas

Audrius Rakauskas prieš pasirinkdamas profesiją ilgai dvejojo. Tada jaunuolį domino įvairiausios veiklos sritys. Vaikinas puikiai save įsivaizdavo atliekantį pagrindinį vaidmenį teatro scenoje, muzikuojantį ir net teptuku sprogdinantį idėjų burbulus šalia molberto. Baigęs vidurinę mokyklą Audrius pasirinko žurnalistikos studijas ir nesuklydo. Prisiminė, kad per kūrybinį buvo paprašytas nupiešti komisijos narių šaržus: „Matyt jiems patiko“.

,,Dirbdamas televizijoje turiu galimybę išnaudoti visus savo gebėjimus“,- kalbėjo Audrius.

Studijų metais

Kaip ir daugelis pirmo kurso studentų, A. Rakauskas susidūrė su nežinomybe. Laidos vaikams „Gustavo enciklopedija“ autorius ir režisierius linksmai prisiminė ir kai kuriuos savo studijų programos niuansus: ,,Kartais atrodė, kad baigę žurnalistiką būsim karo vadai, nes vaikinai tanko dalis karinėje katedroje turėjo geriau išmanyti už rašymo subtilybes“.

Kas paguodžia ir teikia džiaugsmo

Audrius išmėgina daugybę dalykų ir nesibodi savojo ,,Aš“ paieškų. Yra ragavęs ir kino aktoriaus, apsaugos darbuotojo, žurnalisto duonos. Jau antrą dešimtmetį skaičiuoja jo vedama laida vaikams Lietuvos nacionalinėje televizijoje. Tai jam patinka ir, regis, Audrius – Gustavas nesuka galvos dėl kokių nors žurnalistinės karjeros alternatyvų.

„Pragiedrulių” premiją A. Rakauskas pelnė 2005 metais. Dainiaus Radzevičiaus nuotrauka.

O nepaskęsti kasdienybėje jam padeda artimiausi žmonės, laida susižavėjusių vaikų ir jų tėvelių šypsniai. Nuo neprašyto liūdesio gelbsti ir skanus maistas. Audrius, paklaustas apie neseniai išleistą Gustavo receptų knygą, sakė, kad nėra gurmanas, tačiau maisto gaminimas jam yra savita meditacija.

Įvertintas gerumas

Susitikimo metu Audrius Rakauskas net žodeliu neužsiminė apie jo darbo visuotinį įvertinimą. Dėl to, tai padarysime dabar. Žurnalistikos specialybės absolvento Audriaus Rakausko sukurta „Gustavo enciklopedija“ nacionaliniame konkurse „Pragiedruliai“, 2005 metais pelnė geriausios Lietuvos televizijos laidos vaikams prizą. O šiemet Kovo 11-osios proga mūsų absolvento kūrybinė veikla buvo įvertinta Gailių klano premija, kuri antrąkart buvo teikiama vertėjo A. Gailiaus ir psichologės prof. habil. dr. D. Gailienės šeimos iniciatyva.

Gustavo receptus verta išbandyti. Butauto Barausko nuotrauka.

VU profesoriaus Alvydo Jokubaičio giriąmąjį žodį „Gustavo enciklopedijai“ galite perskaityti čia.

P. S. Susitikimas praėjo velniškai greitai. Audriaus paprastumas ir gerumas tarsi įsigėrė į „Vilniaus balso“ auditorijos sienas, o jo pasidalinta žurnalistinė patirtis, padrąsinimo žodis nutvieskė mūsų veidus šypsena. Ačiū!

Receptas studentų stalui

Lengvai pagaminamu ,,Pirato akies“ receptu pasidalino ir su mumis. Duonos riekelėse, stengiantis nepažeisti plutos, peilio ar taurės pagalba išpjaukite skyles. Duonos riekes dėkite į įkaitintą keptuvę su sviestu, šiek tiek pakepkite ir į skyles įmuškite po kiaušinį, gardinkite druska. Pakepę 2-3 minutes, apverskite ir vėl kepkite 2-3 minutes. Tada iškepusias „Pirato akis“ skanaukite su majonezo ir pomidorų padažo mišiniu.

Anot Audriaus, tai lengvas, sveikas ir skanus patiekalas. Būtinai pabandykite!

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos