Fizikų dienos

Fizlendo atrakcionai. Autoriaus nuotr.

Antrą balandžio šeštadienį jau 44 kartą Vilnių drebino FIDI. Miesto šventės statusą turintis renginys, organizuotas VU fizikos studentų,  viliojo krūva atrakcionų, koncertų, o popiet pakvietė visus į tradicinę dinozauro Dino Zauro eiseną į Filologijos fakultetą.

Visa tai paruošti ir organizuoti prireikė nemažai pastangų. Apie pasirengimą nacionalinei fizikų šventei Universiteto žurnalistui papasakoja vienas iš šventės organizatorių – Tomas Kristijonas Uždavinys.

Kas buvo sunkiausia?

Teko priimti daug naujų techninių sprendimų. Pavyzdžiui, davikliai, jutikliai, kokie būna parkavimo sistemose. Arba veidrodžių klijavimas šviesolaidyje. Tai atrodo gana paprasta, tačiau užima labai daug laiko.

Kaip kilo idėjos atrakcionams?

Tai tiesiog priklauso nuo žmonių. Didžioji dalis idėjų kilo kartu sėdint bendrabutyje ir kalbant. Iš pradžių buvo pirminės idėjos, tada žiūrėjom kokia situacija, kokios galimybės.

Kuris atrakcionas brangiausias?

Brangiausias tikriausiai yra šviesolaidis, o daugiausiai dirbta prie „Tesla coil“ (Aukštos įtampos rezonansinė ritė – liet.). Prie jo žmonės sąžiningai plušėjo apie du mėnesius.

Ar buvo idėjų, kurių nepavyko įgyvendinti?

Jei būtų viskas pavykę, tai būtų labai didelis indikatorius, kad žmonės šiais metais neužsibrėžė sau rimtų tikslų, trūko idėjų. Buvo tokių idėjų, kurių atsisakyta labai greitai. Prie kitų jau buvome pradėję dirbti, bet vėliau sumanymo teko atsisakyti. Kiti projektai darbo eigoje keitė savo formą. Pavyzdžiui, šviesolaidis iš pradžių turėjo būti 18×18 metrų, o galiausiai išėjo 8×8 metrų.

Bilietų kainos į vakarinę dalį dieną buvo 15,01 Lt, o vakare – 20,01 Lt. Ar vienas centas, pridėtas prie kainos, turėjo tik simbolinę reikšmę?

Mūsų draugai fizikai turi projektą – monetų piramidė, milijonas centų. Iš tų pinigų vėliau jie planuoja įsteigti stipendiją. Mes, kaip kolegos, nusprendėme prisidėti, bet nenorėjome labai branginti bilietų, todėl ir pridėjome vieną centą.

Iki pat dešimtos valandos ryto prie VU Fizikos fakulteto tebevyko baigiamieji darbai prie atrakcionų, tačiau šventė po truputį įsibėgėjo. Lankytojai gavo progą apžiūrėti didžiausią šviesolaidį Lietuvoje ir patys išmėginti kitus atrakcionus. Nemažai dėmesio sulaukė „Tesla Coil“, karuselė „Pats kaltas“.  Pavargusius linksmino gyvos muzikos koncertas.

15 valandą kartu su Dinu Zauru fizikai ir jiems prijaučiantys didžiule eisena iš Saulėtekio patraukė VU centrinių rūmų link, aplankyti filologių.

Vakarinė šventė dalis vyko Spaudos rūmuose. Keliose scenose vienu metu grojo kelios grupės. Su fizikais ir svečiais šėlo „Poliarizuoti stiklai“, „Triana Patk“ iš Latvijos, „Baltic Balkan“, „NetvarkOi“, „Sweetsalt“, „Karma“ ir nemažai kitų populiarių grupių.