Europos Komisija pradeda naują tyrimą

Europos Parlamento būstinė Strasbūre. Alvydo Dabrovolsko nuotr.

Europos Komisija pradėjo tyrimą dėl prie interneto prisijungiančių įrenginių saugumo. Komisija išplatino viešą apklausą, kuria siekia surinkti verslo atstovų, piliečių ir mokslininkų nuomones dėl prie interneto prisijungiančių įrenginių skaičiaus didėjimo.

Europos Komisija teigė, jog surinkta informacija leis suformuoti politikos kryptis ir taisykles privatumo ir saugumo klausimais naujai koncepcijai, vadinamai „daiktų internetu“.

„Išmaniojo „daiktų interneto“ integravimas į kasdienį mūsų gyvenimą yra didelis žingsnis pirmyn “, – sakė Europos Komisijos viceprezidentė Neelie Kroes, – aš skatinu „daiktų internetą“, kuris tarnauja mūsų ekonomikai ir socialiniams tikslams, tol, kol yra užtikrinamas saugumas, privatumas ir pagarba etinėms vertybėms“.

Apklausa siekiama išsiaiškinti nuomones ir nuogąstavimus dėl iškylančių problemų: nuo asmeninio privatumo ir tapatybės apsaugojimo, iki vyriausybės įsipareigojimo saugoti valstybės informaciją.

Anketa yra prieinama piliečiams, verslo pasaulio atstovams, taip pat advokatų grupėms ar netgi pramonės milžinams. Kol prie interneto prisijungiančiųjų įrenginių rinka vis dar yra ankstyvojoje stadijoje, mokslininkai pateikė daug šių prietaisų programų netinkamo naudojimo pavyzdžių.

Įrenginiai, pradedant spausdintuvais ir skaitytuvais, baigiant medicinos prietaisais, yra vis dar bejėgiai prieš neatsakingų vartotojų pažeidimus. Žymiausi pasauliniai mokslo tyrimai buvo skirti pramoninėms internetinėms sistemoms ir jų kontrolei. Mokslininkai nustatė, kad daugeliu atveju infrastruktūros valdytojai dirba internete be jokios apsaugos.

Parengta pagal užsienio spaudą

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje