Apie žvaigždžių ir planetų išsidėstymą

Flickr vartotojo Advertisingelyse nuotr.

Mane visuomet glumino mintis, kad, pavyzdžiui, Saulės užtemimas Dvynių ženkle gali reikšti, kad man reikia vengti stiprių svaigalų. Visų pirma turbūt todėl, kad stiprūs svaigalai, kad ir kur būtų Saulės užtemimas, yra pavojingas daiktas.

Horoskopo aprašymas. Advertisingelyse nuotr.

Bet tiek to. Štai Mėnulis sukelia potvynius ir atoslūgius. Gal ir kiti dangaus kūnai gali turėti fiziologinę ar psichologinę įtaką mano gyvenimui.

Tačiau rašau ne apie tai, patinka man horoskopai ar ne.

Visuomenės informavimo įstatymo 22 straipsnio 8 dalyje parašyta: „Viešosios informacijos rengėjai […] neturi propaguoti žmonių ar jų grupių antgamtinių, nerealių savybių, paranormalių reiškinių, išskyrus atvejus, kai tokia informacija pateikiama pramogai arba kaip tyrimo objektas. Neturi sudaryti įspūdžio, kad astrologai, chiromantai, ekstrasensai, bioenergetikai gali teikti patarimus dėl ateities, sveikatos, pinigų ir panašiai.“

Kaip suprantu, Palmira, rašanti, kad turėčiau vengti svaigalų, yra astrologė. Taigi ji patenka į kategoriją žmonių, kurių pasisakymus ir patarimus reglamentuoja šis įstatymo punktas.

Taigi, klausimas toks: ar viešosios informacijos rengėjas (šiuo atveju naujienų portalas lrytas.lt) sudaro įspūdį, kad Palmira gali teikti tokius patarimus? Čia tai bent įstatymo formuluotė.

Naujienų portalas tiesiog publikuoja jos patarimus. Ji juos teikia. Ir patarimus apie ateitį, ir apie sveikatą, ir apie pinigus, ir panašiai. Ir įstatyme nerašoma, kad ji negali jų teikti. Įstatyme rašoma, kad negalima sudaryti įspūdžio, kad galima tokius patarimus teikti.

Kita vertus, atrodytų, tai, kad astrologas teikia patarimą – horoskopą, jau savaime sudaro įspūdį, kad jis gali tai daryti, kad jis yra kompetentingas patarėjas dėl ateities.

Taigi, sakinys painus, bet mano išvada tokia – žiniasklaida neturėtų propaguoti horoskopų, astrologų ir pan. Tačiau propaguoja. Štai delfi.lt turime visą rubriką, kurioje  ne tik horoskopai (meilės, sveikatos, verslo, nėštumo planavimo etc.), bet ir taro kortos, chiromantija, numerologija, runos. Tik užsiregistruok, prisijunk, užsisakyk, atsiųsk savo gimimo datą ir sužinosi, ar dera tavo ir tavo partnerio bioritmai. Arba, ar verta šią akimirką bėgti į banką ir pasirašyti pensijų kaupimo sutartį. Beje, horoskopui metams šiuo metu akcija.

Tad kaip ten su tuo 22 straipsniu?

Europose ir kituose Vakaruose horoskopų žiniasklaidoje pasitaiko. Juos radau tokiuose žymiuose laikraščiuose kaip britų „The Times“, o bulvariniame „The Sun“ – net ištisą „Mistic Meg“ rubriką. Tokią anglišką Palmirą.

Kita vertus, „The New York Times“ horoskopų nėra. „The Guardian“, panašu, kad juos turėjo iki 2010-ųjų, vėliau atsisakė.

Taigi, horoskopai tikrai nėra privaloma laikraščio ar naujienų portalo dalis.

Žinoma, žmogaus teisė rinktis, ar jis nori tikėti horoskopais, ar nenori. Bet tokiu atveju jis turėtų bent suprasti, kad tai – ne naujienos ir ne faktai.

Manau, nusipelnėme bent kokio įspėjimo 7 šriftu, kuriame būtų parašyta, kad horoskopas – viso labo tėra grožinis tekstas, su realybe nieko bendra neturintis. Bent to, atrodo, reikalauja įstatymas.

Tekstas parašytas lekt. dr. Jolantos Mažylės vadovaujamam kursui „Rašto raiškos modulis”.

Patalpinta: Aplinkui, Naujienos