Akordeono muzika vis dar gyva

Akordeonas. Patrick Hruby piešinys.

Akordeonas laikomas senu ir nepopuliariu instrumentu. Taip yra todėl, kad mokančių juo groti yra nedaug, o žmonių, reguliariai vaikštančių į akordeonistų pasirodymus, reikėtų ilgai paieškoti.

Su tokiu požiūriu į akordeoną nesutinka Lаimonas Sаlijus — аkordeonu grojantis vaikinas, sutiktas tarptautinio kino festivalio Kino Pаvasario atidarymo ir uždarymo ceremonijose.

„Akordeonu šiandien groja tikrai daug žmonių, tačiau dauguma jų — seni žmonės, išmokę grotį patys arba išmokyti tėvų, senelių ir dabar grojantys nebent artimųjų rate. Seniau tai buvo perduodama kaip giminės tradicija. Pats akordeonu groti išmokau iš tėvo ir tai darau jau beveik 14 metų, todėl galiu teigti, kad mano instrumentu atliekamos muzikos klauso tikrai daug žmonių“ — teigė akordeonistas.

 Neseniai 21 — ąjį gimtadienį atšventęs Lаimonas džiaugėsi galimybe surengti pasirodymą Kino pаvasaryje ir atlikti kūrinį, kuriam suteiktas festivalio dainos vardas. Teigiamų emocijų neslėpė ne tik pats muzikantas, bet ir susirinkusieji jo pasiklausyti. „Gyvame akordeono pasirodyme buvau pirmą kartą, bet man labai patiko. Akordeono muzika — išskirtinė, niekuo nepanaši į atliekamą kitais instrumentais“ — pasakojo Kino pavasario savanorė Justina.

 Lаimonas akordeonu groti pradėjo būdamas vos 7 metų ir, kaip pats teigia, dar nė karto nebuvo praradęs noro groti šiuo instrumentu, nors viską pradėjo net ne savo noru. „Akordeonu groti įkalbėjo tėvas, kuris buvo ir pirmasis mano mokytojas. Iš pradžių pats instrumentas manęs netraukė, nes buvo didelis, nepatogus ir skambėjo gana juokingai, tačiau laikui bėgant viskas pasikeitė. Dabar akordeono nekeisčiau į nieką“ — pasakojo Lаimonas.

 Jaunasis аkordeonistas rengti pasirodymus pradėjo būdamas dar pirmoje klasėje ir kiek jų jau buvo iš viso negali net suskaičiuoti. Lаimonas per savo dar gana neilgą muzikanto karjerą gavo daugybę apdovanojimų ne tik Lietuvoje, bet visoje Europoje.„Tikslų pasirodymų ir apdovanojimų skaičių nurodyti būtų tikrai sunku. Galiu pasakyti tiek, kad man maloniausi apdovanojimai yra tie, kuriuos gaunu Lietuvoje. Vieni tokių — padėkos raštai iš Valdo Adamkaus ir Dalios Grybauskaitės už Lietuvos vardo garsinimą“ — prisiminė L. Sаlijus.

 Lаimonas pasakojo, kad kitose Europos valstybėse žmones daug labiau traukia akordeono muzika negu Lietuvoje, kurioje apie tokio instrumento egzistavimą dauguma žino vien todėl, kad neseniai viename televizijos talentų šou pasirodė juo grojantis vaikinas. Pasak jo, situacija Lietuvoje nėra labai bloga ir ji tikrai gerėja, nes vis daugiau jaunų žmonių nusprendžia į rankas paimti akordeoną.

 Lаimonаs Sаlijus šiuo metu studijuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Be to, jis aktyviai koncertuoja, rengia solinius rečitalius Lietuvoje ir užsienyje, o nuo 2010 metų tapo аkordeonistų trio „Chill out“ nariu.

Patalpinta: Rašiniai