Skaitovų vaidmenyje

Finansų ministrė I. Šimonytė skaito ištrauką iš savo mėgstamo romano. R. Jakubausko nuotr.

Knygų mugėje sekmadienio popietę savo atsineštas knygas atvertė grupelė visiems gerai žinomų visuomenės veikėjų: aktorė Rimantė Valiukaitė, Lietuvos ryto televizijos generalinis direktorius, laidų prodiuseris, žurnalistas  Edmundas Jakilaitis, Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius ir finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Skaitytų kūrinių spektras įvairus, E. Jakilaitis renginį pradėjo pasaka, o finansų ministrė baigė skaitydama ištrauką iš jos mėgstamo romano.

Ir žymūs žmonės skaito

Knygų skaitymo valandėlę vedęs grupės G&G Sindikatas vokalistas Gabrielius Liaudanskas –Svaras, sveikino visus neabejingus knygoms ir, pavadinęs mugę Knygų Meka, skatino visus išpažinti knygas.

Renginio vedėjas pristatydamas skaitymo valandėlę teigė, jog jos tikslas yra parodyti, kad net žymūs žmonės atranda laiko knygoms, skaitymui.

„Ši valanda yra pavadinta „Žymūs žmonės skaito“ tam, kad parodytume, jog net ir žymūs žmonės turi laiko, skaito knygas, semiasi iš jų ir tampa tokiais, kokie yra tų knygų dėka“, – kalbėjo renginio vedėjas.

Pakalbinta finansų ministrė I. Šimonytė pasakojo, jog yra sukaupusi didžiulę knygų kolekciją. Pradžia šiai kolekcijai buvo padaryta dar vaikystėje, kuomet ji negalėjo atsispirti įvairių tautų pasakoms. Knygų kolekcija šiuo metu yra tokia didelė, kad ministrei tenka sukti galvą, kur tas knygas padėti, kai jos nebetelpa lentynose.

„Turiu labai daug knygų ir kai jau sunku su jomis visomis sutilpti, galvoju, kam galėčiau tas knygas atiduoti, nes knygos išmesti negaliu. Visiškai neįsivaizduoju savęs išmetančios knygą, net jeigu tai kokia nors sena fizikos knyga iš mokyklos laikų. Tiesiog man morališkai nepriimtina knygą išmesti“, – apie savo knygų kolekciją ir ryšį su knygomis pasakojo I. Šimonytė.

Skaityti įvairių žanrų kūriniai

Renginyje pirmasis skaityti pradėjo E. Jakilaitis. Jo atsinešta knyga, kaip pats sakė, yra politinės satyros kūrinys – Justino Marcinkevičiaus „Grybų karas“. Žurnalistas pasakojo, jog pastaruoju metu dažnai skaito būtent tokio pobūdžio knygas, o kartais su tokiomis knygomis net ir užmiega, mat vakarais seka įvairias pasakas savo atžaloms, kurie ir šią popietę sėdėjo auditorijoje ir įdėmiai klausėsi labai raiškiai skaitomos tėčio pasakos. Tačiau knygos pasirinkimą šiam renginiui lėmė ir tai, kad šiais metais Justino Marcinkevičiaus mirties metinės.

Po pasakos buvo pereita prie fantastinio žanro kūrinio, kurį skaitė Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius. Šis geriausiai sporto mėgėjams žinomas žmogus prisipažino, jog labai mėgsta skaityti ir skaito labai daug. Auditorijai jis pristatė vieno iš savo mėgstamiausių autorių Rėjaus Bredberio apysaką „Šypsena“ iš knygos „Pradžios pabaiga“. L.Varanavičius pasirinko būtent fantastinio pobūdžio knygą todėl, nes tai jo mėgstamiausias žanras, taip pat jis teigė, jog fantastinė literatūra leidžia į visas gyvenimiškas situacijas pažvelgti kitaip.

„Tai yra tos knygos, kurios labiausiai veikia žmogų, kuomet yra išties labai sunku, kada reikia rasti nestandartinius sprendimus, aš manau, kad fantastikos skaitymas būtent tokiais atvejais geriausiai ir padeda“, – kalbėjo L. Varanavičius.

„Žymūs žmonės skaito“ popietės vedėjas, kuris taip pat yra aistringas fantastikos gerbėjas, negailėjo gerų žodžių fantastinei literatūrai ir bandė ja sudominti renginio lankytojus:„Tai tam tikra aiškiaregių literatūra, nes viskas, ką aš skaičiau 80-ųjų  metų fantastikos knygose, atspindi  šių dienų gyvenimą. Jeigu norite žinoti, kas mūsų laukia ateity, paskaitykite fantastines knygas“, – klausytojus skatino G. Liaudanskas – Svaras.

Aktorė R. Valiukaitė skaito ištrauką iš V. Žilinskaitės knygos „Vaiduokliai“. R.Jakubausko nuotr.

Po L. Varanavičiaus ant scenos pasirodė ir knygą atvertė lietuvių literatūros mėgėja, aktorė Rimantė Valiukaitė. Ji džiaugėsi, jog Lietuvoje gausu tikrai daug puikių rašytojų ir dalis jų yra geri humoristai. Būtent humoristinę Vytautės Žilinskaitės knygą „Vaiduokliai“ R. Valiukaitė ir pasirinko skaityti. Kaip pati aktorė sakė: „Norėčiau nebėgdama toli nuo savo prigimties juokinti žmones, paskaityti tokių išgyvenimo atsitikimų“.

Paskutinioji skaitė Lietuvos finansų ministrė Ingrida Šimonytė. Ši žymi politikos veikėja skaitė ištrauką iš Jaroslovo Hašeko romano „Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai“. Ministrė skaitė būtent tą ištrauką, kuri susijusi su skaičiais, kaip ir jos darbas.  Ji pasakojo, jog turėdama laisvo laiko besirinkdama tarp pradėtų skaityti knygų ji į rankas visada paima būtent šį kūrinį.

„Visada namie, kai turiu kokias 7 skaitomas knygas, kurios yra atverstos įvairiose vietose, nes aš vis dar tikiuosi kada nors prie jų grįžti, viskas baigiasi tuo, kad aš vėl pasiimu šitą knygą“, – apie savo įpročius pasakojo I. Šimonytė.

Taip pat, žymi moteris apgailestauja, jog ši knyga jai jau yra žinoma, atrasta.

„Tai viena iš nedaugelio knygų mano gyvenime, dėl kurių aš labai gailiuosi, kad niekada jų neperskaitysiu pirmą kartą“, – puikiai knygą vertino finansų ministrė.

Žanrų įvairovė šiame renginyje lygi auditorijos įvairovei. Pasižvalgius po Knygų mugės Forumą galėjai išvysti dar visai mažų vaikų, paauglių, suaugusiųjų ir ne ką mažiau garbaus amžiaus žmonių. Ir turbūt ne veltui – juk tai buvo Šeimos diena.

Patalpinta: Rašiniai