Senamiesčio gatvėse – šokanti ir dainuojanti minia

Karnavalinės eisenos dalyviai pradeda savo kelionę nuo Seimo rūmų. Autorės nuotr.
Karnavalinės eisenos dalyviai pradeda savo kelionę nuo Seimo rūmų. Autorės nuotr.

Kovo 5 dieną, šeštadienį, Kaziuko mugės lankytojus džiugino tradiciškai vykusios teatralizuotos karnavalinės eitynės, kurių metu gausi persirengėlių minia žygiavo senamiesčio gatvėmis.  11 valandą iš Nepriklausomybės aikštės pajudėję eitynių dalyviai Rotušės aikštę pasiekė vidurdienį, nors buvo planuota užtrukti pusantros valandos.

Eitynių dalyviai žmonėms grojo, šoko bei dainavo tradicines lietuvių liaudies dainas. Minioje buvo galima išvysti savo vėliavą nešančius amatininkų, tautodailininkų ar įvairių folklorų ansamblių atstovus. Renginyje dalyvavo mokiniai, nešantys plakatus su savo mokyklų pavadinimais. Prekeiviai iš skirtingų Lietuvos miestų taip pat kėlė plakatus, kuriuose buvo įvardinta, iš kur šie atvykę. Stengdamiesi kuo geriau atstovauti savo miestą, jie garsiai skandavo įvairius šūkius, buvo pasigaminę jų vietovę reprezentuojančius dirbinius, kuriuos demonstravo mugės lankytojams.

Tradiciškai eitynėse buvo galima išvysti lietuvių menų ir amatų dievo Kalvelio statulą, kurią nešė ir būgnus mušė Lietuvos Romuvos apeigų grupė „Kūlgrinda“. Netoliese žygiavo deivė Saulė, kurią, pasak lietuvių mitologijos, nukalė ir į dangų įkėlė Kalvelis. Žiūrovai  galėjo pamatyti gintaro dulkėmis kurstomą ugnį bei jojantį raitelių būrį.

Prieš prasidedant eitynėms, prie Seimo rūmų vyko turgaus prekeivių bado akcija, nukreipta prieš kasos aparatų dengtose turgavietėse įvedimą. Pasinaudoję daug dėmesio sulaukusiu renginiu, protesto dalyviai pasiėmę plakatus leidosi paskui besilinksminančią minią.

Patalpinta: Rašiniai