Rytų Lietuvos partizanai įamžinti knygoje

Pristatyta knyga „Sutemų keleiviai“. Autoriaus nuotr.

Tarp gausybės Vilniaus knygų mugės Šeimos dienos leidinių pristatymų publikai buvo pristatyta knyga „Sutemų keleiviai“. Be Gintaro Dručkaus prie šios knygos sudarymo prisidėjo ir Vilniaus universiteto žurnalistikos specialybės absolventas, garsus Lietuvos fotografas ir kraštotyrininkas Klaudijus Driskius.

„Sutemų keleiviai“ – „Tautos paveldo tyrimų“ leidyklos išleistas originalių dokumentų, dienoraščių ir fotografijų rinkinys apie Lietuvos partizanų Vytauto apygardos Lokio rinktinės rezistenciją po Antrojo pasaulinio karo (1944 – 1958) Rytų Lietuvoje. Knygoje pateikta nemažai originalių, restauruotų partizanų fotografijų, kurių istorinė bei ikonografinė reikšmė yra neginčijama. Leidinyje galima rasti ir partizanų spaudos pavyzdžių – laikraščių „Sutemų keleivis“, „Laisvės šauklys“ ir „Aukštaičių kova“ iškarpų.

Pristatyme dalyvavo daugelio knygoje esančių fotografijų ir dokumentų faksimilių autorius muziejininkas, mokytojas Andrius Dručkus, knygos sudarytojai K. Driskius ir G. Dručkus, Kovo 11-osios Nepriklausomybės akto signataras Algirdas Patackas, Vilniaus universiteto istorijos fakulteto dėstytojas doc. dr. Arūnas Streikus ir archeologas Mantvydas Vitkūnas.

Knygos pristatymas buvo pradėtas ir užbaigtas Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos pulk. ltn. Valerijaus Šerelio dainomis. K. Driskius papasakojo, dėl ko buvo išleista knyga „Sutemų keleiviai“, su kokiais sunkumais ir patyrimais teko susidurti knygos autoriams K. Driskiui ir G. Dručkai.

Lokio rinktinės partizanas A. Dručkus knygos pristatymo metu pasakojo, kokius moralinius ir fizinius iššūkius jam teko patirti rezistencijos metu. Žiūrovams rezistentas atskleidė, kaip jis pasirinko tautos gynėjo dalią, ką jam teko patirti, ką išgyventi ir kaip veikti esant partizanu.

Knygos pristatyme G. Dručkus atsakė į klausimą, kodėl verta skaityti šią knygą. Jis pripažino, jog leidinys istoriškai svarbus kiekvienam, jame sukonkretinti jau žinomi rezistencijos Rytų Lietuvoje faktai. Džiaugėsi, jog „Sutemų keleiviai“ yra ypatingas leidinys. Panašius į jį galima suskaičiuoti tik rankų pirštais.

Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dėstytojas A. Streikus atskleidė, jog svarbiausias knygos aspektas yra ne tai, kas parašyta apie Lokio rinktinės partizanus, o tai, ką parašė patys partizanai. Istorikas neslėpė šypsenos, jog jam pačiam teko garbė prisidėti prie partizanų Lietuvoje istorijos tyrimų. Jo požiūriu, partizaninio karo sritis nėra pakankamai ištyrinėta, aiški.

Dar vienas knygos pristatymo dalyvis, Kovo 11-osios Nepriklausomybės akto signataras A. Patackas atkreipė dėmesį į šios knygos vertę šeimai: „Tai, kaip tėvai sugebės perduoti knygoje išdėstytas patriotines vertybes, tokia ir kursis šeima. Būtent tokios vertybės ir daro šeimą tvirtove“.

A. Patacko žodžių nereikėtų pamiršti. „Šeimos sudaro valstybes“, – sakė signataras. Patriotinių vertybių išsaugojimas reiškia tęstinumą ne tik šeimoje, bet ir valstybėje.

„Sutemų keleiviai“ – viena iš nedaugelio istorinių knygų apie partizaninį karą, kurioje galima rasti autentiškų to meto partizanų užrašų, nuotraukų. Visi knygos pristatyme dalyvavę pasisakiusieji buvo vieningos nuomonės, kad šis leidinys yra ypač svarbus ne tik Lietuvos istorijai, bet ir dabartinės visuomenės patriotiškam augimui.

Patalpinta: Rašiniai