Nekasdienių pasimatymų dieną – nekasdieniai svečiai iš Briuselio

Diskusijos dalyviai: O. Sakalauskienė, V. Blinkevičiūtė, T. Milevičius. Autorės nuotr.

Gausi renginių ir svečių iš užsienio Knygų mugė šeštadienį lankytojams surengė susitikimus su Europos Parlamento nariais: naujos Leonido Donskio knygos „Mažoji Europa: esteto žemėlapis“ pristatymą ir diskusiją „Senjorai ir jaunimas – kartų solidarumas ar atskirtis“ su Vilija Blinkevičiūte.

2012-ieji – Europos vyresniųjų žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metai. Šia proga vidurdienį vyko diskusija, kurios dalyviai: Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė, Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktorius Boguslavas Gruževskis, Marijampolės kolegijos Trečiojo amžiaus universiteto vadovė Onutė Sakalauskienė ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovas Tomas Milevičius kėlė socialinius, senjorų užimtumo, naujos veiklos atradimo klausimus.

Europa po truputį sensta: mirtingumas auga, o gimstamumas mažėja dėl įvairių socialinių aspektų, todėl tai tapo viena iš priežasčių, kodėl šie metai skirti senyvo amžiaus žmonėms. Europos Parlamentas ragina investuoti į pagyvenusių žmonių užimtumą, kokybiškų darbo vietų kūrimą, smulkiojo verslo paramą ir ekonomikos augimą. Senam žmogui, kaip ir jaunam „duonos neužtenka, jam reikia veiklos. Tas žmogus nori būti reikalingas, – teigė V. Blinkevičiūtė. – Mūsų visuomenėje mes negalim supriešinti kartų.“ Boguslavas Gruževskis papildė Europos Parlamento narę ir kalbėjo apie sveikatos apsaugą, ilgesnį dalyvavimą profesinėje veikloje, karjeros galimybių plėtrą ir darbo vietų pritaikymą, lygių galimybių užtikrinimą ir informuotumo didinimą, vyresniųjų žmonių atotrūkio nuo jaunimo mažinimą, akcentavo nuolatinį investavimą į laimingą senatvę – „Efektyviai investuojant į senatvę – LAIMI VISI.“

Diskusijoje vyravusi mintis. Autorės nuotr.

Marijampolės trečiojo amžiaus universiteto (TAU), didžiausio brandaus amžiaus žmonių mokymo centro Lietuvoje direktorė Ona Sakalauskienė ragino mąstyti pozityviai ir vyti šalin mintis, kad senatvė – tai našta. 792 studentus turintis universitetas siūlo mokslą savo malonumui, sprendžia senjorų ir jaunimo atskirties problemą, supažindindamas su naujomis pasaulio tendencijomis, studijuojantys patiria daug smagių akimirkų. O. Sakalauskienė kvietė pagyvenusius žmones prisijungti prie kolektyvo ir šviestis, vertinti senatvę kaip laimingą laikotarpį.

Renginio pabaigoje pasisakius Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovui Tomui Milevičiui, išryškėjo diskusijos tikslas – įkvėpti senyvo amžiaus žmones priimti senėjimą ne kaip problemą, o naudotis galimybėmis ir imtis veiklos. Apmaudu, kad neliko laiko pasisakyti žmonėms, kuriems ši diskusija buvo skirta.

Tuo tarpu vėliau vykusio Leonido Donskio knygos pristatymo metu vyravo jauki atmosfera, auditorija su šypsena klausėsi Europos Parlamento nario, kultūros ministro Arūno Gelūno ir VDU istorijos profesoriaus Egidijaus Aleksandravičiaus pokalbio.

Europos Parlamento narys Leonidas Donskis. Aušros Šiaulytės nuotr.

Naujasis filosofo L. Donskio esė rinkinys „Mažoji Europa: esteto žemėlapis“ siūlo pažvelgti į mažuosius, ne metropolinius, miestelius ir jų grožį. Keliaudamas po Europos valstybių, tokių kaip Nyderlandai, Belgija, Ispanija, Italija, Skandinavijos šalių miestus, autorius kviečia gėrėtis turtingomis menu ir istorija mažosiomis valstybių vietelėmis. Jano ir Huberto van Eyckų, Rembranto, Anthonio van Dycko ir Rubenso darbai, puošiantys ir knygos puslapius, turėjo didelės įtakos knygos atsiradimui, taip pat, knyga-albumas gimė, kaip minėjo pats Leonidas Donskis: „Sykiu iš meilės mažiesiems istoriniams Europos miestams, kurie man visada atrodė tikras istorijos stebuklas.“

Ši knyga skirta kultūrai neabejingiems, tarp didelių sugebantiems įžvelgti mažus, bet ypatingus dalykus skaitytojams. „Tai nėra menotyrininko knyga, tai yra filosofo, socialinių mokslų teoretiko, politinių mokslų teoretiko ir kultūros gurmano kvintesencija, toks labai tankus audinys, kuris yra neperkrautas faktais tiek, kad darytųsi koktu skaityti, ir kuris nėra emocionalus tiek, kad sakytum, čia grynos emocijos, labai asmeniška“, – teigė ministras. Jis taip pat pasiūlė autoriui parašyti knygą apie nuostabius Lietuvos miestelius. Pristatymo moderatorius E. Aleksandravičiaus palinkėjo, kad „nemylėtumėm Lietuvos iš Vilniaus, o mylėtumėm savo mažąsias vietas, nes ten yra pasaulio centrai.“ Pasak jo, Leonidas Donskis savo knyga mus to moko. Po pristatymo, norėjosi paįvairinti savo kasdienybę: susidėti kuprines ir pasileisti į kelionę po Europą arba po mažuosius Lietuvos kampelius, pamatyti pasaulį kitu kampu.

Knygos „Mažoji Europa: esteto žemėlapis“ pristatymo akimirka. Autorės nuotr.

Rimtą problemą iškelianti diskusija su Vilija Blinkevičiūte ir žaisminga bei įkvepianti Leonido Donskio kūrinio apžvalga sulaukė daug lankytojų papildydama Knygų mugės renginių paletę.

Patalpinta: Rašiniai