Murkiantis muziejus

Aštuonioliktus metus muziejuje gyvenanti katė.

Katės – vienas jaukiausių naminių gyvūnų, tačiau ar kas nors pagalvojo apie visą muziejų, skirtą šiems padarams? Šiaulietė Vanda Kavaliauskienė pagalvojo ir 1990 metais įkūrė unikalų Katinų muziejų.

Pomėgis tapo muzieju

Ji visą gyvenimą mėgo kates ir rinko su jomis susijusius daiktus ir suvenyrus, o kai jų prisikaupė per daug, įkūrė muziejų Šiaulių Jaunųjų gamtininkų stotyje. Nors pagal profesiją buvo farmacininkė, visada mėgo gyvūnus, o ypač kates, kurių laikė net 15. Muziejaus atidarymo metu pirmoji slenkstį perėjo katė, kaip ir pridera kačių muziejui. „Kitose šalyse netgi yra tokia tradicija, kad į naują pastatą turi pirmoji įžengti katė. Taip ji atneš sėkmę“, – pasakojo muziejininkė Asta Lukošiūtė.

A. Lukošiūtė su vienu iš muziejuje gyvenančių katinų.

Patys įvairiausi eksponatai

Primasis eksponatas buvo parvežtas iš Vokietijos. Dabar atrodo gana paprastas, niekuo neišsiskiriantis juodas katinas plona uodega, tačiau būtent nuo jo viskas ir prasidėjo. Dabar muziejus turi ne vieną tūkstantį eksponatų. 4000 rodomi keturiose salėse, tačiau dar nemaža dalis yra sandėlyje. Kolekcija nuolatos auga, nes patys lankytojai dažnai atneša darbų su katėmis.

„Eksponatai labai skirtingi, daromi iš pačių įvairiausių medžiagų. O ir jie patys skirtingi. Tai ne tik suvenyrai, bet ir paveikslai, kalendoriai, piešinai, atvirukai ar visokiausi rankdarbiai“, – sakė A. Lukošiūtė. Kai kurie rankdarbiai padaryti iš šiaudų, stiklo, keramikos, gintaro, vytelių, medžių vaisių, pasiūti, arba piešti ant papiruso.

Tarp daugybės katinų skulptūrėlių įsispraudusi ir viena pelės figūra. Ją padovanojo Pelių muziejus Myškino miestelyje, Jaroslavlio apylinkėje. „Kačių muziejus su pelėmis nesipyksta“, – šypteli muziejininkė. Ji atkreipė dėmesį ir į iš Japonijos atvežtas kačių skulptūras. „Katės figūra, iškėlusi leteną atneša laimę, o jei letenoje laiko monetą – ir turtus. Todėl japonai dažnai tokias skulptūras laiko ne tik namuose, bet ir biuruose, restoranuose ar kitose darbo vietose“, – sakė A. Lukošiūtė.

Japoniškos katinų skulptūrėlės, nešančios sėkmę ir turtus.

Pritaikytas katinams

Muziejaus patalpos yra įrengtos taip, kad ne tik eksponatai, bet ir visa aplinka primintų, jog šis muziejus priklauso katėms. Ant kiekvieno lango yra po vis kitokio katino atvaizdą, šviestuvai, puodeliai, vitražai ir stalai taip pat išmarginti kačių paveiksliukais. Sienos apkabinėtos profesionaliais paveikslais ir mėgėjiškais piešiniais, kuriuos vienija bendra tema – katės. Muziejininkė pasakojo, kad praėjusiais metais buvo surengta vaikų piešinių paroda, o šiemet planuojama surengti fotografijų parodą. Muziejus yra sukaupęs per 4000 eilėraščių apie kates. Tačiau daugiausiai dėmesio sulaukiantys eksponatai – gyvi katinai, kurie ir gyvena pačiame muziejuje. Šiuo metu tokių yra du.

Ne tik katinai

Muziejus yra įsikūręs Jaunųjų gamtininkų stotyje, todėl prie pat jo yra gyvasis kampelis, kuriame lankytojai gali apžiūrėti egzotiškus gyvūnus, tokius kaip krokodilai, gyvatės, beždžionės, papūgos ir daug kitų. Muziejus yra labai mėgstamas vaikų, bet į jį dažnokai užsuka ir užsieniečiai turistai. Šis muziejus patiks tam, kas save laiko tikru gyvūnų mylėtoju.

Patalpinta: Rašiniai